Petrol fiyatlarına dikkat

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Volkan Onat - Finansivest

Son dönemde petrol fiyatlarındaki hareketler dikkat çekiyor. Ocak ayından bu yana Brent kontratlardaki yükseliş yaklaşık %50 olurken bu durum gelişmekte olan ülke varlıklarına destek oldu. Pazar günü Katar’da gerçekleşecek toplantıya katılacak 15 ülke temsilcisi burada büyük olasılıkla üretimi mevcut seviyelerde tutacağına dair açıklamalar yapacak. Ancak, bu tip açıklamaların geçtiğimiz ay içinde gelmiş olması nedeniyle bu beklentiye dair fiyatlamanın önemli bir kısmı gerçekleşmiş olabilir. Ek olarak global stokların yüksek seviyeleri ve son OPEC açıklamalarında talep artışı beklentilerinin azaltılması toplantı sonrasında fiyatlarda bir düzeltme görme olasılığının da yüksek olduğuna işaret ediyor. 

Fed odaklı açıklama ve beklentilerin piyasalar üzerindeki etkileri devam ederken Başkan Yellen’ın yaptığı son açıklamalar sonrasındaki iyimserlik ise global risk iştahındaki artışta önemli role sahip. Faiz artırım sürecinin giderek öteleneceğine dair artan beklentilerde bu dönemde piyasalardaki olumlu görünüm üzerinde etkili oluyor. Küresel piyasalardaki iyimserliğin yanı sıra yurtiçi özeline baktığımızda ise 19 Nisan’da görev süresi dolacak olan Erdem Başçı’nın yerine mevcut başkan yardımcısı Murat Çetinkaya’nın atanmasına dair kararnamenin hazırlandığını görüyoruz. Yeni başkanın kurumun içinden olması da bu dönemde piyasalarımıza olumlu yansıyan bir diğer etken oldu. 

Şubat ayı ortalarından bu yana olumlu momentumunu korumaya devam eden BIST 100 Endeksi Mayıs 2015 sonrasındaki en yüksek seviyelerini test etti. Böylece son iki aylık dönemi ele aldığımızda endeksteki getiri TL bazında yaklaşık %23 olurken dolar bazında da yaklaşık %24 oldu. Ancak, yaşanan sert yükselişin ardından global piyasalarda hareketin ivme kaybetmesi ve petrol fiyatlarında yükselişin hız kesmesi ile USD/TL kurunda son günlerde izlediğimiz USD lehine seyrin devamı halinde endekste olası kar satışlarına karşı temkinli olunmalı.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017