Piyasalar son trendi sindirmeye çalışıyor

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Üzeyir Doğan - Gedik Yatırım

Son aylarda piyasalarda yaşanan bahar havasının ardından tamam mı devam mı eşiğine gelinmiş durumda. Fed toplantısının ve ardından Yellen’in yumuşak tonlu açıklamalarının ardından borsaların yeni zirve yapmakta zorlanması, emtiaların düzeltme sürecine girmesi ve son günlerde yaşanan volatilite, net bir düzeltme başlangıcı vermese de, bir konsolidasyon süreci başladığını gösteriyor. Bu nedenle kısa vadeli trend takibine çalışmanın riskli olacağı bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz. BIST 100 içinse uzun vadede yukarı yönlü potansiyelin devam ettiğini düşünmekle birlikte, son aylardaki sert yükselişin ardından yaşanacak bir düzeltmenin BIST’teki yükseliş için de daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz. 2016/2Ç’de BIST 100’de 79-84 bin aralığında olacak konsolidasyonun ardından yeni bir pozitif hikaye bulunamazsa 74.500-76.500 bandına kadar olacak bir düzeltme riski doğabilir. Bu düzeltme gerçekleşecek olursa orta vadeli alım için fırsat oluşacağını düşünüyoruz. 

Geçtiğimiz hafta açıklanan enflasyon rakamı ardından TCMB’nin üst bantta indirim yapması beklentisi kuvvetlenirken, çekirdek enfl asyondaki katı görünüm TCMB’nin likidite koşullarında gevşemeye gitmesini engelliyor. Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti’ni (AOFM) %9’a yakın seviyelerde tutan TCMB böylece sıkı duruşunu koruyor. AOFM göz önüne alındığında piyasa faizlerinde de aşağı yönlü marjın azaldığını düşünüyoruz. TCMB Başkanlık seçiminin ardından nasıl bir politik duruş hakim olur bilmemekle birlikte mevcut durumda gösterge tahvilde bir süre %9,5 ile %11 aralığında dalgalanma bekliyoruz. 

Son haftalarda Euro, TL karşısında daha güçlü bir görünüm sergilese de orta vadede doların aradaki farkı terse çevireceğini düşünüyoruz. Dolar/TL’de yaşanan düzeltme ile 2,85 altına gerileyen fiyatların, orta vade için kademeli alım fırsatı oluşturduğunu düşünüyoruz. Zaman zaman ihlaller olsa da kurun 2,80-3,07 bandındaki hareketinin 2016/2Ç’de de devam edeceğini düşünüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017