Risklere karşı elimizi güçlendiren birikim

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Mehmet Kaya’nın haberinden 33 milyar lira yaklaşık (9 milyar dolarlık) bir birikimin bir kasa/banka fazlası olarak şoklara karşı tutulduğu bilgisini öğreniyoruz. Piyasalar bu konuda açıklama beklemelerine karşın, şoklara karşı önlem olacağı için olumlu karşılıyorlar.

Arkadaşımız Mehmet Kaya’nın haberinden, hükümetin 2017 yılında, planlanandan 37 milyar lira fazla borçlanmasının ardından, bütçe açığının Orta Vadeli Program tahmininin altında kalarak 33.8 milyar lira (yaklaşık 9 milyar dolar) nakte ulaştığını öğreniyoruz..

Piyasalar bu konunun açıklamaya muhtaç olduğu değerlendirmesini yaparlarken, bunun muhtemel olumsuz gelişmelere karşı devletin elini güçlendirici sonuçlar getireceği yorumlarını yapıyorlar.

Böyle bir birikimin, hem yürütülen askeri harekata hem de Amerika’dan Halk Bankası’na ceza gelmesi olasılığına karşı mali yapının bozulmasını önlemek için bir ön tedbir olduğu değerlendirmeleri yapılıyor da yapılıyor.

Mehmet Kaya’nın haberinde kendisine yöneltilen soruya Hazine eski Müsteşarı Mahfi Eğilmez, kamunun önlem almak ihtiyacından bu yola gittiğini vurguluyor. Kamu finansmanında 2017 yılının ilginçlikler barındırdığını belirterek, bu konuda kamuoyuna bilgi verilmesinin gerektiğini kaydediyor. Eğilmez bloğundaki yazısında ise Hazine’nin nakit dengesi üzerinden yaptığı çalışmada ilave borçlanmayla özel sektörün KDV iadeleri ile diğer bazı ödemelerin yapıldığı bilgisini vermişti.

Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı TOBB ETÜ Üniversitesi öğretim üyesi, yazarımız Fatih Özatay ise Kaya’ya değerlendirmesinde, olağanüstü bir dönem yaşandığını belirterek, yüksek miktarlı bir kaynağın bulunmasının makul sayılabileceğini söylüyor. Özatay, bu tür fazladan borçlanmanın Türkiye’nin yaşadığı dönemin sıra dışılığından kaynaklandığını , birikimin kullanılabilir para olduğunu belirtiyor. Bunun, Suriye’deki durum ve ABD ile olan ilişkiler nedeniyle ihtiyatlı duruştan kaynaklandığının altını çiziyor. "Demek ki ihiyaten tutuluyor. Evet 33 milyar lira fazla, ama normal koşullarda yaşamıyoruz” bilgisini veriyor.

Bu değerlendirmeler, 33 milyar liralık naktin, faiz ödemesi içermesine rağmen, normal zamanlardan farklı bir ihtiyati birikim olduğunu, izah edilmesinin iyi olacağını gösteriyor. Ancak, içinde bulunduğumuz durum nedeniyle mali dengenin bozulmaması, şok yaşanmaması için zorunlu olarak bunun yapıldığı değerlerdiriliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar