Sabri Ülker, yeni şeyler başlatmaya devam ediyor!

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER volkan.aki@dunya.com

Ülker Grubu’nun kurucusu Sabri Ülker, gıda sektöründe pek çok ilki başlatan ve Türkiye’de özellikle çikolatabisküvi sektörünü yaratan en önemli isimlerden biri… Yarattığı sağlıklı üretim, modern teknoloji, insana değer verme gibi prensipler hala devamlılığını koruyor.

Yıldız Holding, Sabri Ülker Vakfı tarafından iki yıl önce açılan Harvard Üniversitesi Sabri Ülker Merkezi’nde toplum sağlığı alanında bilimsel çalışmalara destek oluyor. Merkezin başındaki önemli bilim insanı, Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, “Bir yerden başlamak önemli. Bizim yaptığımız bilim insanlarının bir yerden başlamasını sağlamak” diyor. Galiba buradaki felsefe ile Sabri Ülker felsefesi de yıllar sonra yine aynı paralelde devam ediyor.

“Hayatta hep bir yerlerden başlamak gerekiyor. Bilim için de, insanlar için de böyle… Yetiştirdiğimiz bilim insanlarını da bir yerlerden başlaması gerekiyor. Bizim bir yerlerden başlamamız için hocalarımız etkin oldu. Harvard’taki Sabri Ülker Merkezi’nde de bilim insanlarının bir yerlerden başlamasını sağlıyoruz. Onlara bir yerlerden başlayacakları imkanı yaratmak için çabalıyoruz. Uğraştığımız, çözüm bulmaya çalıştığımız konular da, insanlık adına birçok konuda başlangıçlar yapıyoruz. İlerlemeler kaydediyoruz. Bizden giden bilim insanları da özellikle Türkiye’ye dönen arkadaşlarımız da networkler yaratıyorlar.” Türkiye’nin yetiştirdiği önemli bilim insanlarında Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, Harvard Üniversitesi Sabri Ülker Merkezi’nde yaptıkları çalışmaları anlatırken böyle diyordu. İnsanlık adına bir şeyler yapmak için bir yerden başlamak gerekiyor.

Türkiye ile bilimsel köprü oldu

Yıldız Holding’in Harvard Üniversitesi ile iki yıl önce yaptığı işbirliği sonucunda hizmete açılan Sabri Ülker Merkezi, önemli bilimsel başarılara imza atmış bu süre içinde. Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil başkanlığındaki Merkez, Türk öğrenci ve akademisyenler için de eşsiz bir çalışma ortamı ve bilimsel köprü durumuna gelmiş. Geçtiğimiz yıl merkezde yapılan araştırma ve buluşların çoğunda genç Türk öğrencilerin olması bunu gösteriyor. 2016 yılında Sabri Ülker Merkezi’nde gerçekleşen buluşlar ve merkezin faaliyetleri Türk bilim dünyası ile de paylaşıldı. Sabri Ülker Vakfı’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantılarda Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ve önemli buluşlara imza atan üç öğrencisi Doç. Dr. Furkan Burak, Yrd. Doç. Dr. Ebru Erbay ve Doçent Dr. Erkan Yılmaz önce Türk bilim dünyasından bir gruba, ardından da geniş bir basın grubuna geçtiğimiz yılın faaliyetlerini anlattı.

Toplum sağlığına katkı sağlamak

Toplantının açılışını yapan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, “Sabri Bey’in aileme yedirmeyeceğim hiçbir şeyi üretmem felsefesi, o günlerden toplum sağlığına atılmış bir adımdı aslında ve bu felsefeyi her zaman devam ettirdik” diye konuştu. Ali Ülker “2014'te yaptığımız bu bilim yatırımı ile dünyanın en köklü bilim merkezinde çok önemli çalışmalar yürüten bir Türk araştırmacıya ve onunla birlikte çalışan Türk bilim insanlarına destek vermiş olduk. Global arenada önemli yer edinmiş, yolculuğuna sağlam adımlarla devam eden bir gıda şirketi olarak işimizi geliştirirken, toplum sağlığına yaptığımız bu yatırımlar ile faaliyet gösterdiğimiz tüm pazarlarda topluma fayda sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

MERKEZ’DEN İKİ ÖNEMLİ BULUŞ

Sabri Ülker Merkezi’nin, kurulduğu ilk günden bu yana toplum sağlığının geleceği için çalıştığına işaret eden Merkez Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, merkezden çıkan araştırmaların, önemli hastalıkların önlenmesi için mihenk taşı kabul edilebilecek düzeyde olduğunu anlattı. Henüz yayınlanmamış ancak heyecan verici gelişmeleri de bilim camiası ile paylaşan Hotamışlıgil, “Bu imkânı bize sağlayan Ülker Ailesi’ne çok teşekkür ediyoruz” dedi. “Sabri Ülker Merkezi’nin yetiştirdiği iki Türk doktoru, 2016 yılında dünyada ses getiren keşiflere imza attı. Türk doktorlarımızdan Yardımcı Doç. Furkan Burak, karaciğere şeker üretme komutu veren yeni bir hormonun keşfi ni sağladı. Yazdığı makale Science Dergisi’nde yayınlandı ve büyük ilgi gördü. Toplantının dikkat çeken bir diğer ismi de Merkez’de yetişip Bilkent Üniversite’sinde kendi bağımsız laboratuvarını kurmak üzere Türkiye’ye dönen Yardımcı Doç. Ebru Erbay oldu. Erbay daha önce keşfi sağlanan ve yağ asidi tabiatındaki “lipokin”in kalp hastalıkları üzerindeki önemli olumlu etkilerini gösteren bir projeyi kendi grubunda yaptığı çalışmalar ile sonuçlandırdı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar