Saffet Aslan: Biz kalkınma için tuğla koyarken devlet teşviklele harcın ekliyor

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Proje bazlı teşvikler arasında yer alan çinko entegre tesisleri konusunda yatırımcısı Saffet Aslan’la yatırımının sohbetini yaptık. Aslan, "Biz, ülke kalkınması için tuğla koyarken, devlet bu teşviklerle harcını ilave ediyor, böylece birlikte üretiyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Hacılar, Kayseri’nin yanı başında çorak topraklı bir yer olduğu için benim gözlemlediğim insanları girişimcidir. Önce çerçilikle ticrete başlayan, sonra sanayici olan örnekleri bildiğim için, Saffet Aslan’a da “Siz de öyle misiniz” diye sordum. “Bizim başlangıcımız zenaat çıraklığı" yanıtını aldım.

“Mobilyacılık başarı ile sürerken çinkoculuk nereden çıktı” soruma ise şu yanıtı verdi:

- Çinko işine biz 2004 yılında Çinkur’u icra masasından alıp, adını Çinkom yaparak girdik. İranlı bir firma, özelleştirmeden Çinkur’u almış, çalıştırmayınca icra masasına konmuş, biz oradan aldık. Sonra Maksikalılarla Aliağa’da 2.5 yıl önce, ikinci fabrikamız Türkmex’i kurduk. 9 aydır üretimde. Yılda 25 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Bu teşvikle yapacağımız yatırımla üçüncü çinko işletmemizi kuracağız. Mobilyada rutin gidiyoruz. Ben uzun süredir mobilyadan uzağım, daha çok çinko ile ilgileniyorum. Mobilyayla ise daha çok kardeşim ve oğlum ilgileniyorlar.

- Yeni yatırımınızın hammadde, yatırım tutarı, kapasitesi, istihdamı, cari açığa katkısı ne olacak?

- Hammadde olarak ülkemizde işlenmeden satılan yıllık 300 bin ton maden var. Kayseri civarında, çinko sülfür yatakları var. Bizim Kayseri Niğde arasında Aladağlar'da madenimiz var. Onu da daha yüksek kapasite ile işleteceğiz. Yeni tesisi bu yıl sonunda kurmaya başlayaçağız, takip eden üç yılda ürtime geçeriz. Yeni yatırımda 1020 kişi çalışıyor olacak. Dolaylı istihdamımız 4 bin 590 kişiye çıkacak. 1 milyar 101 milyon liralık yatırım ile bugünün fiyatlarıyla 390 milyon dolarlık ithalatı önleyecek bir üretim ve katma değere ulaşmayı hedefliyoruz. Bu yatırım için teknojik ve mali gücümüz var. Şu anda ortağımız yok. Ortaklıkta fayda mülahaza edeceğimiz imkanlar olabilirse ortak da alabiliriz.

- Sizin de yararlandığınız bu teşvikleri nasıl nitenendiriyorsunuz?

- Öncelikle önemli buluyorum. Biz, Türkiye’nin kalkınmasına tuğla koyarken, devlet bu desteğiyle harcını koyuyor. Birlikte yarının üreten Türkiye’sine katkı olsun diye yola çıkıyoruz. İcradan aldığımız ilk fabrika ile 2004’te yola çıktık. Aliağa'da bu alanda ikinci yatırımımızı yaptık. Şimdi de proje bazlı teşvikle bu alandaki üçüncü yatırmımızı yapıyoruz.

Dünün mobilyacısı, bugünün entegre çinko tesisi kurucusu Saffet Aslan’ın, bu yatırımıyla ilgili verdiği bilgiler böyle...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar