Sakarya büyük sanayi göçüne hazır mı?

Hasan COŞKUN
Hasan COŞKUN SAKARYA'dan hasan.coskun@dunya.com

 


Şimdi Sakarya'da bütün yatırım planları yeniden gözden geçiriliyor ve revize ediliyor. Yeni teşvik yasasına göre Sakarya'nın 2'nci bölge kapsamında olması hiç şüphesiz Sakarya Havzası'na olan yatırım talebini daha da artıracak. Sanayi havzası diyoruz, çünkü Sakarya, Marmara Bölgesi'nin yeni sanayi havzası olarak görülüyor artık. İstanbul'un kültür başkenti kabul edilmesi ile bütün üretim tesislerinin şehir dışına taşınması gündeme gelmiş ve en yakın yer olarak özellikle Sakarya son 2 yıldır mercek altına alınmıştı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün İstanbul sanayisi için Sakarya Havzası'nı yeni adres olarak göstermesi ile birlikte bu durum kamuoyu ile paylaşılmış oldu.
Sakarya, büyük sanayi göçü öncesi sessizliğini koruyor. Bu sessizlik bozulmazsa eğer sonu hiç de hayra alamet değil. İstanbul'dan gelecek olan büyük sanayi göçünden bahsediyoruz. Bir anda gelebilecek yüzlerce sanayicinin yatırım talebi nasıl karşılanacak ve hangi sektörlere ilin hangi bölgelerinde yer gösterilecek? Büyük sanayi göçü öncesi Sakarya'nın henüz bir sanayi stratejisi yok. Ama bu arada Sakarya'ya toplu yatırım talepleri de gelmeye başladı bile. Yaklaşık 200 üyesi bulunan İstanbul'daki bir sanayici ve işadamları derneği, Sakarya Valiliği'ne müracat ederek Karasu bölgesinde yatırım talebinde bulundu. Fırtına öncesi sessizliğin bozulmaya başladığının en son habercisi olan bu yatırım talebini önümüzdeki günlerde başkaları da izleyecek. Daha önce de yine başka bir grubun mobilya sektöründe ilimize yatırım talebi olmuştu. Yatırım için özellikle Ferizli, Hendek, Söğütlü, Kaynarca ve Karasu ilçeleri tercih ediliyor.
İstanbul'dan gelecek olan bu büyük sanayi göçüne henüz hazır olmayan Sakarya'nın  hızlı sanayileşme baskısı altında olduğu bu yeni süreci çok iyi yönetmesi gerekiyor. Ancak, bu süreci ilin herhangi bir kurumunun tek başına yönetmesi ve yönlendirmesi mümkün değil. Büyük sanayi göçü öncesi yeni planlamaların ve yeni stratejilerin hazırlanması gerekiyor. Sakarya'nın planlı ve çevre ile barışık sürdürülebilir sanayileşmesi için hızlı bir şekilde 'sanayi stratejisi' hazırlanmalı. Bunun yanında sanayi ile birlikte tarım, turizm ve diğer sektörler için de hazırlanacak yeni stratejilerle ilin gelecekteki gelişimi Sakarya halkının kararıyla ve istekleri doğrultusunda yönlendirilmeli.
Fırsat henüz kaçmış değil. Aslında yapılması gereken çok basit, ama Sakarya için de çok zor olan bir iş. Sakarya bu zoru başarmak zorunda. Bunu başarmanın da tek bir yolu var. Üniversite, yerel yönetimler, ticaret ve sanayi odası, ticaret borsası, ziraat odası, SİAD'lar ve şehrin kanaat önderlerinin Sakarya'nın geleceği için aynı dili konuşması ve ortak hareket etmesi gerekiyor.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tren ve Adapazarı 26 Eylül 2017
Tren ve Adapazarı 20 Eylül 2017
Mavi Bayrak 19 Eylül 2016