Sakaryalı makineciler Makedonya’ya mı gidiyor?

Hasan COŞKUN
Hasan COŞKUN SAKARYA'dan hasan.coskun@dunya.com

Makedonya Cumhuriyeti Dış Yatırımlar Bakanı Jerry Naumoff, Büyükelçisi Goran Taskovski ve İş Geliştirme Müdürü Ana Stojkova iki gün süren Sakarya gezisini tamamladı. Önce Sakarya Makine İmalatçıları Birliği’ni (SAMİB) ziyaret ederek burada makine sektörü ile ilgili bilgiler alan Makedonya heyeti daha sonra Sakarya’da birçok üretim tesislerinde de incelemelerde bulundu. 
Günün sonunda Güral Otel’de SAMİB üyelerine Makedonya’yı tanıtan bir de sunum yapan Makedon bakan Naumoff ’a göre Sakarya ile her alanda işbirliği ve yatırım yapmak mümkün. 

Sunum ve soru-cevaptan sonra Naumoff ’a ben de birkaç soru sordum. Bu Naumoff ’un Sakarya’ya ilk gelişi. Gün içerisinde hızlı bir şekilde yaptığı işyeri ziyaretleri ve yaptığı görüşmelerden çıkan sonuç: Yüksek düzeyde işbirliği beklentisi… Özellikle de makine sektörü ile… 

Makine üreticilerinin bir araya gererek kurduğu SAMİB, kümelenme ve ihtisaslaşmanın kentteki başarılı örneklerinden biri olarak öne çıkıyor. SAMİB deneyimi dünyanın birçok ülkesinin de dikkatini çekiyor. Makedonya heyetinin Sakarya’ya geliş sebebi de bu zaten. 

Sakarya ve çevresinde faaliyet gösteren makine üreticilerinin kurduğu bu birlik şimdi dev bir üretim üssüne dönüşmeyi hedefliyor. Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde kurulması planlanan Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi örnek bir kümelenme modeli olacağa benziyor. 

Makedonya Cumhuriyeti Dış Yatırımlar Bakanı Jerry Naumoff ’un ifadesine göre makine sektörünü bir araya toplayan SAMİB gibi bir kuruluş için Makedonya çok daha avantajlı ve önü açık bir ülke. 

Bakan Naumoff ’un SAMİB’e çok önemli bir teklifi de var. Makedonya’da yatırım yapmaları halinde SAMİB’e serbest bölge tahsis edilecek. Ayrıca her türlü kolaylık gösterilecek ve belirli garantiler verilecek. Bu teklif hiç kuşkusuz SAMİB’e verilen açık bir çek niteliğinde. Teklif güzel ve çok cazip. 

Makedonya’da yatırım için somut bir kapı aralanmış durumda. SAMİB yönetimi bu önemli teklifi kendi arasında görüşüyor. SAMİB üyelerinden oluşan heyet en kısa sürede Makedonya’ya gidecek ve incelemeleri sonrasında yeni yatırım olanakları için bir yol haritası belirleyecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tren ve Adapazarı 26 Eylül 2017
Tren ve Adapazarı 20 Eylül 2017
Mavi Bayrak 19 Eylül 2016