Samsun’dan dünyaya açılan kapı…

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Bugün sizlere 1990 yılında Çorum’da başlayıp, bugün Samsun’da üretimini sürdüren ekonomimizin gizli kahramanlarından birinin başarı öyküsünü anlatacağım. Bu ve benzer diğer başarı öykülerini, ülkemiz ekonomisinin sağlam temeller üzerinde durmasının ana nedenlerinden birisi olduğunu kabul etmemiz gerek.

Samsun Serbest Bölgede sorumluluğu çok büyük bir sektör olan ilaç sektöründe faaliyet gösteren İmaretçioğlu İlaç Sanayi, 28 yıllık üretim tecrübesi ve iş deneyimine sahip, kalite standartlarını yakalamış ülkemizin önde gelen ilaç kuruluşlarının önemli tedarikçileri arasında.

Firmanın yönetim kurulu üyesi makina mühendisi Turan Özfurat çok üretken ve yaratıcı bir iş insanı. Aynı zamanda medikal alet üreten firmaların oluşturduğu Samsun Medikal Kümelenme Derneği (Mediküm) Başkan yardımcılığı görevini de yürüten Turan Özfurat, TOSYÖV yönetim kurulu üyeliğini de üstlenmiş durumda

Özfurat kendilerini şu cümlelerle anlatıyor:

“İmaretçioğlu sorumluluğu yüksek bir sektörde faaliyet göstermesinin bilincinde olarak insanı ve insan sağlığını temel alarak kendini sürekli geliştirir, uluslararası standartlarda üretim yapar, ileri teknolojiyi kullanır, daima ekonomik ürünler geliştirir ve hep daha iyiyi hedefler. 1990 yılında başlayan üretim süreci bu değerlerle kendini her geçen yıl iyileştirmekte ve büyümeye devam etmektedir. yüzde 100 Türk sermayeli olan şirketimiz tesislerinde cGMP (güncel iyi üretim uygulamaları) standartlarına göre çalışılmakta ve bu kalitede müşterilerine hizmet verilmektedir. Dünyada sağlık ve gıda sektörleri en temel sektörlerdir ve insanların beslenme ve sağlık gibi en temel ihtiyaçlarını karşılayacak ürünler geliştirir.”

Firmalarının Türkiye’de bulunan serbest bölgeler içerisinde T.C. Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat almış tek ilaç firması olduğunu belirten ve serbest bölgede faaliyet göstermelerinin ekonomi ve sektör için avantajları olduğuna dikkat çeken Turan Özfurat, “Serbest bölgede faaliyette olmamız ve uygun fiyat avantajımız, yurt içindeki mevcut firmaların taleplerini ithalat yoluyla tedarik etmesini önlemekte ve ülkemiz için önemli döviz çıkışını engellemektedir. Ayrıca yurtdışı ihracat noktasında rekabetçi fiyatlarımızla her geçen gün döviz girişini artırma gayreti içerisinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” diyor.

1990 yılında Çorum Organize Sanayi Bölgesi'nde 1 adet boş ampul ilaç makinası, 15 çalışanı ve 1000 metrekare kapalı fabrika alanında boş ilaç ampul üretimi ile çalışmalarına başlayan İmaretçioğlu, bugün 210 kişiye istihdam sağlıyor ve 3 vardiyalı çalışma düzeniyle faaliyet gösteriyor.

13 ruhsatlı ürünle yerli pazarda faaliyet gösterdiklerini kaydeden Turan Özfurat, bize şu bilgileri veriyor: “Özel hastane ve devlet hastanelerine, diş polikliniklerine, ecza depolarına, eczanelere ve doktorlara ilaçlarımızı büyük bir özenle arz etmekteyiz. Ayrıca Ukrayna Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan denetleme çalışmaları olumlu sonuçlanmıştır ve böylece o belgenin geçerli olduğu Kanada dahil 17 ülkeden fason taleplerine ve ilaç ithalat taleplerine cevap verebilecek konuma erişmiş olduk. Enjektabıl ürün üretimi konusunda boş ampul üretimi ve ilaç dolum tesisimiz entegre bir yapı oluşturmaktadır.”

Onfarma isimli firmalarının ruhsat çalışmalarını yeni bittiğini kaydeden Turan Özfurat, başvuru sayılarının 21 adet ilaç ruhsatına ulaştığını kaydediyor. Firma bugün İmaretçioğlu ve Onforma adıyla bugün boş ampul üretiminde yıllık 189 milyon adete, ilaç dolum üretiminde ise yıllık 120 milyon adete ulaşmış durumda.

Ekonomin genel görünümü ile düşüncelerini dile getiren Turan Özfurat şunları söylüyor:

“Türkiye olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Ekonomide adeta kurtuluş mücadelesi veriliyor. Bu dünyadaki varlığımızı sorgularken Allah’ımın bizi bu mücadelede olmamız için yarattığını düşünüyorum. Yarın bugünden daha iyi olacak. Eğer, umudumuzu kaybetmeden, birlik ve beraberlik içinde, sen ve ben değil de biz olarak hareket etme duygusunu her kurumun hissetmesi gerekiyor. Böylesine hassas bir dönemden geçiyoruz. Yeri geldiğinde ‘mal da yalan mülk de yalan’ diyoruz ya da ‘söz konusu vatan ise gerisi teferruattır' diyoruz. O zaman bu sözde kalmamalı. Gereğini de yapmalıyız.”

Samsun’un tüm şehir olarak medikal sektör üretimine sahip çıktığına dikkat çeken değerli dostum Turan Özfurat’a başarılar diliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar