Sapanca Gölü’nün iki ortağı

Hasan COŞKUN
Hasan COŞKUN SAKARYA'dan hasan.coskun@dunya.com

 

Türkiye’nin en sakin manzaralarından birine sahip olan Sapanca Gölü aynı zamanda çeşitli su sporlarının yapılabileceği özelliğe sahip.

Rüzgar sörfünden, durgun su kanosuna kadar çeşitli su sporları da hali hazırda gölde yapılıyor. Sapanca Gölü ve Kırkpınar beldesi özellikle hafta sonları Kocaeli ve İstanbul’dan günübirlik gelenlerin tercih ettiği önemli tatil mekanları arasında. Son bir yıldır da Arap turistlerin yaşamak için tercih ettiği ve bu yönde hızlı gelişimi ile öne çıkan bir yer.

Su sporları göl kirliliği için herhangi bir tehdit oluşturmuyor.

Ancak, Sapanca Gölü’nü besleyen su kaynaklarının her geçen yıl azalması nedeniyle gölün su seviyesi de her geçen yıl azalıyor.

Zaten gölün kıyılarında biriken yoğun yosun tabakası da tehlikenin habercisi...

Suyun altında da durum pek farklı değil.

Dalış hocalarımız Recep Şen, Kerem Marmara ve Bayram Çakıcı ile Sapanca Gölü’ne yaptığımız 40 dakikalık dalış süresinde 15 metreye kadar değişen derinliklerde gölün kirliliğini de inceleme fırsatı bulduk. Karşılaştığımız yoğun yosun tarlalarının bazı yerlerde boyları 3 metreye kadar ulaşan yosun ormanlarına dönüştüğünü gördük.

Dalışımız devam ederken yosunların arasında karşılaştığımız balık sürülerini bir müddet takip ettikten sonra zeminde gördüğümüz çöpler bizi hiç şaşırtmadı. Su altında görüş mesafesi yer yer 2-3 metreye kadar düşse de çöp olarak atılan pet şişeleri, çakmak, kola kutuları, deniz şemsiyeleri, balık ağları, naylon poşetler ve ambalaj atıklarını fark etmek hiç de zor olmadı. İçme suyu kaynağı olarak kullandığımız Sapanca Gölü’nü maalesef koruyamıyoruz.

Yosunlar ve çeşitli su bitkileri balıklar ve diğer canlılar için önemli bir hayat kaynağı.

Ancak Sapanca Gölü’nün su seviyesi azalmaya devam ederse eğer devamında gelecek olan tehlikeleri; gölün ortalama sıcaklığının değişmesi, bu değişimin neticesinde mevcut balıkların ve diğer canlıların toplu ölümleri ile bazı canlı türleri için de yeni yaşam ortamının oluşması ve aşırı yosunlaşma yani alg patlaması şeklinde sıralamak mümkün.

Geçtiğimiz yıllarda DSİ tarafından hazırlanan rapora göre Sapanca gölünün yıllık verimi 120-130 milyon metreküp arasında değişiyor.

Ancak, Sapanca Gölü’nün kullanım hakkı sadece Sakarya'ya ait değil. Sapanca gölünün iki ortağı var. Sakarya ve Kocaeli.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sapanca Gölü’nden bir yılda yaklaşık rakamlarla 67 milyon metreküp su kullanırken, komşumuz Kocaeli'den SEKA 28, TÜPRAŞ ise 29 milyon metreküp su kullanıyor. 10 milyon metreküp su ise Çark Deresi’ne akıtılıyor.

Yani Sapanca Gölü’nün bir yıllık su verimini neredeyse aynı yıl içinde tüketiyoruz.

Sapanca Gölü için DSİ’nin hazırladığı rapor aslında bize tehlikenin kapıda olduğunu yıllar önce ortaya koymuş.

Ama buna rağmen iki ortak Sakarya ve Kocaeli Sapanca gölünü kirliliğe karşı koruyamıyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tren ve Adapazarı 26 Eylül 2017
Tren ve Adapazarı 20 Eylül 2017
Mavi Bayrak 19 Eylül 2016