Seçim ekonomisi iddiası taşıyan liste uzayınca yeniden ele alıp tekrarladım...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

27 Nisan günü yılbaşından bu yana popülist olarak değerlendirilip seçim konomisi diye nitelenebilecek bir listeyi size sunmuştum. 30 Nisan günü Başbakan Yıldırım, bu listeye dahil edilebilecek yeni kararları açıkladı. Liste uzadığı için bu konuyu bir kez daha ele alarak size sundum.

27 Nisan günü “Ben yazayım siz karar verin bu uygulamalar seçim ekonomisi mi?” başlıklı bir yazı yazmıştım. Başbakan Yıldırım 30 Nisan günü emeklilere, işverenlere ve öğrencilere müjdeler içeren popülist olarak değerlendirilen yeni bir paket açıkladı. Seçim ekonomisi iddiasını taşıyan liste uzadı. Onun için o açıklamada yer alanları da ilave etmek istedim. Yine ben yazayım seçim ekonomisi olup olmadığına siz karar verin diyorum...

Önce ilk yazımda yer alan liseden özetle söz ederek başlayayım. O listede yılbaşından bu yana seçim ekonomisi olarak tanımlanabilecek 16 karar yer alıyordu.

Bunlar arasında 900 bini aşan taşeron işçinin kadroya alınması, müteahhitlerin 7.5 milyarlık alacaklarının ödenmeye başlanması, çiftçilerin aldıkları mazotun bedelinin yarısının kamu tarafından ödenmesi, Bağkur borçlularının sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi, Hazine arazilerinin tarım kooperatifleri ve birliklerine değerinin yüzde 1”i ile kiralanması, proje bazlı 23 yatırımın 135 milyar lira ile teşviki, KOBİ'lere nefes kredisinin yenilenerek 7.5 milyara yükseltilmesi gibi konular yer alıyordu.

Şimdi bu listeyi uzatan Başbakan Yıldırım’ın 30 Nisan günü açıkladığı yeni popülist olarak nitelenen uygulamaları sıralıyalım:

- 12 milyon emekliye her yıl Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde biner lira ikramiye verilecek.

- Kamunun vergi ve prim alacakları ve trafik cezaları yeniden yapılandırılacak. Borç faizlerinin yüzde 90’ı silinecek.

- İmar sorunu olan 13 milyon bina için reform netilikli imar barışı uygulanacak.

- Yaşlılık aylığı alan 600 bin kişinin 266 liralık aylığı 500 liraya çıkarılacak.

- Üniversitelerde kaydı silinenlerden terörle ilgisi olmayanlar kayıt yenileyebilecek.

- Geçmiş yıllara ait stoklar yeniden düzenlenecek.

- Bağkur borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamayan esnaf artık sağlık hizmeti alabilecek.

- 30 yaş öncesi işyeri açanların 75 bin liralık gelir vergisi muafiyeti devam ederken, bir yıl süre ile Bağkur primi ödemesinden muaf olacaklar.

- Emeklilik sonrası işyeri açanların geçmiş dönemlere ait prim borçları silinecek.

Emeklilere iki bayram öncesi biner lira ödemesi ile, artan yaşlılık maaşının getireceği yükün 24 milyarı aşacağı hesaplanıyordu. Bunun üzerine Maliye Bakanı yeniden yapılandırmadan 16 milyar gelir beklendiğini, Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki de imar barışından beklentilerinin 40-50 milyar olduğunu açıkladı. Doğaldır ki, yükler açısından da gelirler açısından da sonuçları ilerki dönemlerde görebileceğiz. Ben sadece seçim ekonomisi iddiasını taşıyan listeye yeni eklenenleri size sundum. Karar sizin...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar