"Siyasiler bir ay demeç vermesin"

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Otomotiv ve tekstil/konfenksiyoncu ihracatlarının iyi olduğunu söyleyen dostlarımla konuşurken tedirgin olduklarını görünce nedenini sorduğumda aldığım en önemli yanıt, “İçte ve dışta siyasal gelişmelerden tedirginiz” oluyor. Bir dostum, “İç ve dış siyasetteki gelişmeler, iyi giden işlerimize iyimserliğimizin ve keyfimizin üzerine kara bir bulut gibi iniyor. Bizi tedirgin ediyor” diyor.

İhracatları iyi giden, yüksek kapasite kullanımı içersinde olan tekstil/konfeksiyon ve otomotiv sektöründeki dostlarımın hemen hepsi işlerinin iyi olduğunu açıklarlarken, sohbetlerimiz sırasında siyasetten duydukları tedirginliklerin altını çiziyorlar.

Bu sohbetlerde iki dostumun öneri içeren söylediklerinin özetini aktarayım:

Önce bir tekstil/ konfeksiyoncu dostumun söyledikleri;

- 2017 son çeyreğine kadar iyi olan siparişlerin 2018’de nasıl olacağının beklentisi içersindeydik. Ama son günlerde 2018 için de yüksek sipariş talepleriyle karşılaşıyoruz. 2018’de işlerin iyi olacağını düşünüyoruz. Ama düşüncemizin bir yanında, yabancıların sorduğu “Ülkenizdeki siyasi gelişmeler, üretiminizde aksamalara neden olabilir mi” sorusuna, “Hayır”cevabını vermemize karşın, bir yandan içte iktidar/muhalefet arasındaki çatışmacı suçlayıcı söylemlerden biz de tedirginlik duyuyoruz.

Bu dostuma, "Peki bu konuda bir önerin var mı" diye soruyorum. Şu cevabı veriyor; “İktidar ve muhalefet sözcüleri bir ay demeç vermeme kararı alsalar bunun olumlu sonucunu göreceğiz. Bence doların yükselişinde de enflasyonda da nasıl olumlu gelişme olacağını göreceğiz. Böyle bir durum bizim tedirginliğimizi de sonlandıracağı için çalışma şevkimizi de artıracaktır.” Ardından gülerek, “Tabii bu önerim siyasilerimizin tavırlarına göre ütopik bir talep, pek olacak şey değil” değerlendirmesini ekliyor.

Otomotiv yan sanayici bir dostumun söylediğini de aktarayım:

- 2017’de rekor bir otomotiv ihracatımız gündeme geldi. 2018 yılı için takvime bağlı olarak ana üretici firmaların bizden talepleri yine yüksek. Ama arada bizi de tedirgin eden “Ülkenizin ABD ve Almanya ilişkilerindeki sertleşen tutumları ve içerde siyasilerinizin birbirlerini suçlamaları olumsuzluk yaratır, sizin üretiminizi aksatan bir durum ortaya çıkar mı” söylemleri de gündeme geliyor. Oysa, dünyada ve bizim önemli pazarımız Avrupa’da işler iyiye gidiyor. Bunun bize de yansıyacağını düşünüyoruz. Ama siyasetteki gelişmelerden bir tedirginlik duymadan kendimizi alamıyoruz.

Dostum, siyasilerin bir ay demeç vermemelerini isterken bu önerisinin ütopik olduğunu söylüyor. Benim önerim ise şöyle; siyasiler susmasınlar, ama çatışmayı artırıcı değil, azaltıcı uzlaşmacı demeçler versinler. Böyle olursa iş dünyasının tedirginliklerini ortadan kaldıracaklar, işlerine daha sıkı sarılmalarını sağlayacaklardır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar