Suriye’de Amerika, Rusya ve Türkiye arasında yeni dengeler

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Amerika’nın Suriye Demokratik Güçleri kontrolünde Türkiye-Irak sınır kontrolü için 30 bin kişilik ordu kurma girişimine, Rusya, Türkiye ve Suriye aynı tonda sert tepki gösterdi. Bu da bölgede kartların yeniden dağıtılacağını, yeni ittifaklar oluşacağını gösteriyor.

Amerika’nın bizim güney sınırımız boyunca PYD-PKK’dan oluşan yeni adıyla Suriye Demokratik Güçleri’nce 30 bin kişilik sınır gücü oluşturma girişimini başlattığını açıklaması hem Rusya hem Türkiye ve hem de Suriye’den tepkilere yol açtı. Doğaldır ki bu, bölgede kartların yeniden dağıtılmasına ve yeni ittifakların oluşmasına neden olacak sonuçlara yol açabilir.

Suriye Hükümeti, ABD’nin bu girişimini ülkesinin kuzey doğusunda yeni bir silahlı güç oluşması olarak değerlendirip,”Ülkemiz egemenliğine açıktan saldırıdır. Amerikan yönetiminin yaptığı şey ülkeleri parçalamak ve krize yönelik çözümleri engellemek için bölgedeki yıkıcı politikası bağlamında ortya çıkıyor. Suriye ordusu, ülkedeki herhangi bir ABD ve onun araçlarına son vermeye kararlıdır”açıklamasını yaptı. Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PKK/PYD’yi ordulaştırma planını hainlik olarak niteledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Amerika’nın eski Obama yönetimi ile sonraki Trump yönetimi arasında Suriye politikası konusunda farklılık yok. Maalesef yenisi de eskisi gibi Suriye’de ateşi söndürmek yerine, Suriye’de rejimi devirmek için her yolu mübah görüyor” dediktenn sonra,” Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasını istemediklerini ortaya koyan girişimleri söz konusu. Türkiye Irak sınırını kontrol amacıyla sözüm ona ordu kurulmasının başlatılması Suriye’yi parçlama amacını taşıyor. Üstelik bunu BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan yapmak istiyor. Rusya, ABD yönetiminden bu vahim konu hakkında izahat bekliyor” açıklamasını yaptı.

Lavrov, “ Türkiye, Rusya ve İran’ın Suriye’de barışı getirmek için sürdürdükleri çabalarını baltalamak için bir dizi pravokasyon yapılıyor, bize göre Afrin’de çatışmalar bir an önce sona erdirilmelidir. Astana’da İdlib’de 20 kontrol hattı kurulması kararlaştırılmıştı. Bu görevi Türkiye üstlendi. Şu ana kadar 3 kontrol noktası oluşturuldu. Beklentimiz 17 noktada çalışmaların hızlandırılması ve 20 kontrol noktasının bir an önce tamamlanması” diyerek bizden talebini de dile getiriyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Amerikan Büyükelçiliği Maslahatgüzarı'nı çağırarak bilgi istedi. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın ise şu açıklamayı yaptı:

“ABD DEAŞ’la mücadele gerekçesiyle PKK’nın Suriye uzantısı PKD-PYD’ye verdiği desteği sona erdireceği yerde bu terör örgütünü meşrulaştırmaya ve bölgede kalıcı hale getirmeye dönük endişe verici adımlar atmaktadır, Bu durumun kabul edilmesi mümkün değildir. Bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklama çerçevesinde adı ve şekli ne olursa olsun her türlü terör örgütüne karşı mücadelemiz sınırlarımız içinde ve dışında sürecektir.”

Görüldüğü gibi Amerika’nın Türkiye Irak sınırında kurmayı planladığını açıkladığı sınır güvenlik gücü konusunda Rusya da, Türkiye de, Suriye de benzer sertlikte açıklamalarla karşı çıktıklarını ortaya koyuyorlar. Bu nedenle bölgede kartların yeniden dağıtılmasına, yeni ittifakların oluşmasına neden olacaktır diyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar