Tasarım ve inovasyona başarılı bir örnek

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Bu yazımda tasarım ve inovasyonla ilgili kısa bilgiden sonra bu alanda bir başarı örneğini aktarmak istiyorum... Küresel rekabet ortamında, sektörde faaliyet gösteren diğer firmalarla yarışta öne çıkmak, müşteri beklentilerine cevap vermek ve memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmak, ürün kalitesinin artırılması, etkin pazarlama faaliyetleri ile yapılabileceği gibi günümüz ekonomisinde tasarım yolu ile bu hedefe ulaşmış bir çok firma bulunmakta. Yapılan araştırmalarda, tüketici ürün tercihinde marka, kalite, fiyat gibi unsurların yanı sıra tüketiciye aynı kaliteyi sunan iki ürün arasında, dış görünüş ürün tercihinde en etkin rolü üstlenmektedir..

Bilindiği gibi İnovasyonla da , yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamak ya da zaten var olan pek çok ürün ve hizmeti daha güzel, daha kullanışlı, daha çok insanın işine yarayacak hale getirmeyi amaçlanabilir. İnovasyon sürecinde yeni ve yaratıcı fikirlerin ticarileştirilmesi, başka bir deyişle katma değer yaratan ürün, metot veya hizmetlere dönüştürülmesi hedeflenilir.

Ülkemizde tasarımı ve inovasyon süreçlerini başarıyla uygulayarak rekabet üstünlüğünü yakalayan firmalar ülkemiz ekonomisine ciddi katkılar sağlamakta. Bu başarıyı yakalayan firmalarımızdan biri de Güven- El, kalıpçılık ve Plastik. Temelleri 1965 yılında atılan Güven-El, kalıpçılık ve Plastik şirketinin Genel Müdürü Kenan Benliler’den yakaladıkları başarıyı şu sözlerle anlattı: “Nebil Benliler tarafından 1965 yılında kurulan firmamız, son yıllarda özellikle aerosol dolum sanayi & kozmetik kapakları ve aksesuarları ile sektöründe öne çıkmaktadır. 400 milyon kapak ve aksesuar üretimi, 38 ülkeye ihracat, firmamızın 2016 yılını başarıyla kapatmasının somut göstergesidir..

Ağırlıklı olarak kozmetik sektörü başta olmak üzere yaşamın her alanında kullandığımız PP, PE, POM, PA, ABS gibi çok çeşitli hammadde grupları ile üretim yapabilme özelliği, ürün çeşitliliğimizi arttırmaktadır. Araştırmalarımız sonucunda kayıt edilen teknik verilerin analizi ile ürün geliştirmeye ve global pazara yenilikler sunmaya devam etmekteyiz. Sektörde yeni teknoloji yatırımları ve nitelikli personel istihdamının sağlanması maliyetleri düşürmekle birlikte, tek başına yeterli olmamaktadır.

Ayrıca hammadde girdisinde %90 yurtdışı üreticilere bağımlı olmamız hareket kabiliyetimizi de kısıtlamaktadır. Yaşanılan olumsuzluklar farklılık yaratılarak giderilebilmektedir. İnovasyon ve Ar-Ge ye yapılacak yatırımlar bu farklılığı oluşturmak için vazgeçilmezler arasına girmelidir.

Güven-El olarak sektörün ihtiyaçlarını karşılamak ve tercih edilen olmak için inovasyonun ve Ar-Ge’nin önemini biliyor, yatırımlarımızı bu payda da planlıyoruz.

Bütçemizden İnovasyona, Ar- Ge’ye ve tasarıma ciddi ölçülerde kaynak aktarıyoruz. Tasarım ekibimiz ile her yıl katılımcısı olduğumuz 8 yurtdışı fuar organizasyonundan ve müşterilerimizden edindiğimiz taleplere doğrudan cevap veriyoruz. Yılda ortalama 4 adet yeni ürün tasarlama hedefimizi gerçekleştirirken, hem ürün çeşitliliğimizi arttırıyor, hem de ürün gramajı düşürme çalışmalarının sonucu olarak daha az enerji ve hammadde kullanımı ile çevreyi koruma bilincimizi arttırıyoruz. Yönetim kurulu üyesi olarak yer aldığımız Plastik Sanayicileri Derneği’nin (PAGDER) başarıyla sürdürdüğü “Doğa Dostu Plastikler Projesi”yle plastik ambalajın çevreci kimliğini öne çıkartmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda firmamız gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarını güçlendirmek, bio plastik hammaddeler ile üretilecek ürünleri geliştirmeyi misyon edinmektedir.

Trade Map verilerinde Türkiye, plastik üretim kapasitesinde dünyada 7. Sırada iken, plastik ambalaj ürünlerin birim değerinde 14. sırada yer almaktadır.

Türkiye’de üretilen ambalaj ürünün birim fiyatı 2.75 dolar/kg iken, Çin’in birim fiyatı 3.48 dolar/kg’dir.

Bu da ülke olarak daha inovatif ürünler üretmemiz, ürettiğimiz ürünlerin katma değerlerinin daha yüksek olması gerektiğini göstermektedir.

Tasarıma, inovasyona ve Ar-Ge’ye verdiğimiz önemle gerek kalıpçılıkta gerekse aerosol dolum sanayi & kozmetik kapakları ve aksesuarları sektöründe firmamızı ulusal ve uluslararası bütün platformlarda tanınır duruma getirmiştir.” Kenan Beyin anlattıkları bunlar.
Firmamızı bu başarısı nedeniyle kutlarken; Endüstriyel tasarıma, inovasyona, Ar-Ge’ye önem veren firmalarımızın sayısını arttırdıkça uluslarası pazarlarda marka değeri yüksek Türk firmalarını görmek bizleri mutlu etmenin yanısıra ülkemizin bu alanlarda tanınırlığının artmasına, ekonomimize de ciddi katkıları olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar