TBD Genel Kurulu'ndan notlar..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Türkiye’de bilişim sektörünün gelişmesine önemli katkılar yapan ve bugün 12 bini aşan üyesiyle en köklü sivil toplum kuruluşlarından biri olan Türkiye Bilişim Derneği'nin (TBD) 30 Mart’taki genel kuruluna delege olarak katıldım.. Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) toplantı salonunda yapılan genel Kurulun açılış konuşmasını yapan Başkan İlker Tabak; "Bilgisayarı, bilişimi, teknolojiyi iyi bilmek çağdaş olmak için yeterli değil. Bilişimin amiral gemisi Türkiye Bilişim Derneği’nin öncülüğünde, engelleri bilişim ile tek tek aşarak; şiddetin, çatışmanın, terörün olmadığı; sevgi, huzur ve barış içinde geçireceğimiz günler geçirmeyi diliyorum.

Yunus Emre’nin 750 yıl önce dediği gibi ‘Beri gel barışalım, yad isen bilişelim” diyerek konuşmasını sonlandırdı..Konuşmasında; Anadolu’nun uygarlık tarihi boyunca pek çok alanda öncü rolü oynadığını hatırlatarak bilişim sektöründe yerli ve milli olmanın önemine dikkat çeken konuk konuşmacılardan BTK Başkanı Dr. Ömer Sayan’nın konuşması son günlerde herkesin özlemini duyduğu türdendi..

Sayan şöyle konuştu: “Sekerek gidecek bir ekonomiyi adeta koşarak giden bir ülke ekonomisi haline getirmek bilişimle mümkündür. Ne yazık ki ülkemiz, bilişim alanında son zamanlara kadar pazar olarak görülmüştür.Özellikle 4.5 G ihalesi ve yeni anlayışla birlikte yerli yazılımların olması için adeta bir seferberlik başlattık.Eğer bilişimde yerli ve milli olmazsak başta siber güvenlik olmak üzere dışarı bağımlı kalmaya devam ederiz.

Türkiye, 15 Temmuz’da yaşanan FETÖ darbe girişiminde büyük bir badire atlattı ve tehlikeyi birebir yaşadı. BTK olarak ‘yeni merkezimizi yılın 365 günü nasıl bilişim merkezi haline getirebiliriz’ diye çalışıyoruz. BTK Akademi kurduk ve siber güvenlik, bilişim, kodlama konularında halk eğitim merkezi olacak şekilde planlamalarımızı yaptık. Türk Dil Kurumu (TDK) ile bilişim terimleri sözlüğü için çalışmalarımız var.Hacettepe, ODTÜ ve Bilkent’i 5G test alanı yapıyoruz" dedi..

TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin, bilişim de ve yaşamımızda zaman kavramını;
“Öğrendiğimiz doğrular sorgulanmalıdır. Yeni düşünceler yeni yaklaşımlar ortaya çıkarır. Verimsiz, anlamsız sosyal medya tartışmalarında zaman öldürdüğünü zannetmek yerine, zamanın herkes açısından verimli bir kulanım için gereken en önemli şey olduğunu vurgulamak istiyorum. Zaman kendini yaşatmayı bilmeyenleri öldüren en güçlü mekanizmadır. Zamanı yaşatmak zamanı iyi kullananların elindedir” sözleriyle dile getirdi..

Konuşmalar sonrası yapılan seçimde Rahmi Aktepe oybirliği ile TBD’nin yeni Genel Başkanı seçildi. Rahmi Aktepe yeni döneme ilişkin yaptığı açıklamada, bilişim sektörünün önümüzdeki dönemde daha da ivme kazanacağını söyledi. Türkiye’nin bütün olumsuzluklara karşın sektörde önemli bir ivme yakaladığını dile getiren Aktepe şunları söyledi: “Ülke olarak bilim, teknoloji ve özellikle bilişim teknolojisi üretmek zorundayız. Türkiye’nin yükselmesi için, kimseye muhtaç kalmaması için insana yatırım yapmalıyız. Bilim ve bilişim işte tam da burada öncelikli bir rol üstlenmektedir. Buna ek olarak, ülkemizin içinde bulunduğu iklimi değiştirmeliyiz. Ülke olarak nerede olduğumuzu görmemiz ve bunun için bugünden yarına değişen kararlar yerine tutarlı, şeffaf ve hesap verebilirlik düzeyi yüksek bir iklim yaratmalıyız. Bütün bunları başarabilmemiz için öncelikli alanlarımız üç ana eksende toplanmalıdır.

Birincisi, ülke olarak bir vizyon sahibi olmamız gerekir. İkincisi, bu vizyonu hayata geçirebilmek için çağın gerektirdiği niteliklerle donatılmış nitelikli insan gücünün yaratılması ve üçüncüsü de bilim ve teknolojiyi katma değer oluşturacak şekilde üretime dönüştürebilmektir. Kamu ve özel sektörün yanı sıra STK’lar artık 3’üncü sektör olmuştur. Çünkü biliyoruz ki, gelişmiş demokrasilerde sandıktan sandığa geçen süreçlerin en güçlü halkalarından biriyiz. TBD gibi STK’ların gücü, demokrasinin gücünü ve kalitesini de artırmaktadır.” Rahmi Aktepe “Türkiye’nin gündemi bilişim olsun istiyoruz ”sözleriyle konuşmasını sonlandırdı. Genel kuruldan aktarabileceğim notlar özetle bunlar..

Başkanlığa seçilen değerli dostum Rahmi Aktepe, TBD ‘ye başkanlık yapan efsane isimlerden..

Önceki yıllarda üstlendiği başkanlık döneminde TBMM Sanayi Komisyonu’nun adına” Bilgi ve Teknoloji" sözcüğünün eklenmesinde (1996 yılı) yoğun çaba gösteren kişilerden... Kendisine ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarına başarılar dilerim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar