TOEFL'da başarılı olmak için...

Tuba İLZE
Tuba İLZE EĞİTİM tuba.ilze@dunya.com

Test Of English As a Foreign Language (TOEFL) sınavı, ana dili İngilizce olmayanların Amerikan İngilizcesi bilgisini ölçmek amacıyla Educational Testing Service (ETS) tarafından dünyanın pek çok merkezinde düzenlenen bir sınav. İngilizce eğitim veren kolej ve üniversiteler tarafından lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına kabul kriteri olarak kullanılan sınav, pek çok kurum ve şirket tarafından da İngilizce Yeterlilik Belgesi olarak kabul ediliyor.

Okuma, dinleme, konuşma ve yazma olmak üzere dört bölümden oluşan test yaklaşık dört saat sürüyor. Sınavda en yüksek derece 800 ve birçok okul uluslararası öğrencilerinden 550 almalarını istiyor.

Yaklaşık 60 yıl önce aralarında Amerikan Eğitim Konseyi'nin de bulunduğu bir grup vakıf tarafından kurulmuş olan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan ETS 180 ülkede, 9 bin farklı lokasyonda yılda 50 milyondan fazla test üretiyor. En iddialı olduğu konulardan birisi, TOEFL sınavları. Bu konuda ülkelere özel eğitim stratejileri belirleyen şirket, Türkiye'de yaşayanlar için de web sitesinde TOEFL'a özel ipuçları içeren özel videolar paylaşıyor. Bu videolar ve eğitimler tamamen ücretsiz. ETS uzmanlarının sınava yönelik olarak verdikleri bilgiler ve önerdikleri kaynaklar şöyle sıralanıyor:

- TOEFL, 0-120 arasında değişen bir değerlendirme testi. Dört adet dil yeteneğini (dinleme, okuma, yazma ve konuşma) ölçmeyi amaçlıyor ve öğrenciler dört bölümden her biri için ayrı puan alıyorlar.

- Test kapsamında en fazla zorlanılan bölüm, konuşma. Bu nedenle öğrencilerin sık sık pratik yapmaları ve gerçek test ortamı sunan araçlardan yararlanmaları faydalı oluyor.

- TOEFL Go Anywhere web sitesi (www.TOEFLGoAnywhere.org): Sınava girecekler için özel olarak tasarlanmış, düzenli olarak yeni kaynaklar ve hazırlık araçlarıyla güncellenen resmi TOEFL web sitesi. Sitenin multimedya platformları sayesinde öğrenciler örnek sorulara ve resmi TOEFL hazırlık sınavına ulaşabiliyorlar. Ayrıca TOEFL sınavını kabul eden kurumlar ve puan gereklilikleri hakkında daha fazla bilgiye de kolayca erişebiliyorlar.

- TOEFL iBT Quick Prep (Hızlı Hazırlık) (www.ets.org/toefl/quickprep): Öğrenciler her zaman daha fazla örnek test sorusu talep ediyorlar. TOEFL IBT Hızlı Hazırlık, öğrencilere yardımcı olmak amacıyla daha önceki sınavlarda çıkmış soruları bu web sitesinde sunuluyor.

-"Inside the TOEFL Test" Video Serisi(www.ets.org/toefl/video_library/ ): Beş bölümlük video serisi TOEFL sınavının yazma ve konuşma bölümlerine erişim sağlayarak öğrencilerin bu alandaki sınavların içeriğine hakim olmalarını sağlıyor.

- TOEFL Test Prep Planner (TOEFL Sınav Hazırlık Planlayıcısı) (www.ets.org/toefl/planner ): Sınava girecek öğrencilerin TOEFL test formatına aşina olmalarını ve mevcut kaynakları anlamaları için sekiz haftalık bir çalışma takvimi sunuyor.

- TOEFL Journey Program (TOEFL Journey Programı) (http://www.toeflgoanywhere.org/user/toefl-journey ): Sınav hazırlık sürecindeki öğrencilere yurtdışında eğitim görme isteklerine bağlı olarak, kişiye özel İngilizce düzey tespitinde bulunuyor ve yurtdışı eğitim planları konusunda yardımcı oluyor. Program ayrıca yabancı bir ülkede yaşamak için faydalı tavsiyeler veriyor.

- Resmi TOEFL Facebook sayfası (https://www.facebook.com/TOEFL): Yeni başlatılan ve sınava katılan 101 binden fazla öğrencinin bulunduğu Facebook TOEFL sayfasında, teste girecek öğrenciler için eğlenceli eğitim faaliyetlerinin yanı sıra, TOEFL sınavında en iyi sonuca ulaşmak için faydalı ipuçları da bulunuyor.

-YouTube TOEFL TV Kanalı (www.youtube.com/TOEFLtv): YouTube TOEFL TV Kanalı'nda, TOEFL sınavı ile ilgili İngilizce öğretmenleri tarafından hazırlanmış pratik bilgiler ve çalışma ipuçları bulunuyor.

- TOEFL IBT Kaynakları: (Öğrencilerin Videolarına Bir Bakış) (http://www.ets.org/s/toefl/flash/17494/TOEFLResourcesWebVideo.htm ):TOEFL IBT Kaynakları, ETS'nin çok sayıda kaynaktan alıntı yapılarak, TOEFL sınavına hazırlananların sınav gününde başarılı olabilmeleri için geliştirilmiş kapsamlı bir video sunuyor.

6 dernek uzmanlık düzenlemesine karşı çıktı

AB Uzmanları Derneği, Çevre ve Orman Uzmanları Derneği, Devlet Gelir Uzmanları Derneği, Kültür ve Turizm Uzmanları Derneği, Maliye Uzmanları Derneği, Sosyal Güvenlik Uzmanları Derneği'nden oluşan Kamu Uzmanları Platformu tarafından 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılacak değişikliğe ilişkin basın açıklaması yapıldı. 2011'de bir dizi düzenleme ile birlikte tüm kamu kurumlarında kariyer uzmanlığına dayalı yeni bir örgütlenme modeline geçişin temelleri atılmıştı. Bu adım, çağdaş ve etkin bir kamu yönetimi açısından son derece önemli ve yerinde bulunmuştu. Aradan geçen yaklaşık bir buçuk yılın ardından kariyer mesleklere ilişkin düzenlemeler, 15/5/2013 tarihli 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile yeniden gündeme geldi.

Kamu Uzmanları Platformu'nu oluşturan dernekler haklı bir endişe ile görüşlerini kamuoyu ile paylaştılar. Platformun endişeli olduğu konuları özetle sizlerle paylaşmak istedim:

- Tasarı ile uzmanlık tezinin kaldırılması ve yabancı dil bilgisi şartının ihtiyari hale getirilmesi düşünülüyor. Ne var ki; küresel gelişim ve değişimleri takip etme zorunluluğu dikkate alındığında; uzmanların çalıştıkları kurumların görev alanına giren konulardaki yetkinliğinin artmasına büyük katkı sağlayan uzmanlık tezinin kaldırılmasının ve yabancı dil bilgisi şartının ihtiyari hale getirilmesinin kariyer uzmanlıkları açısından sağlanmaya çalışılan yeknesaklığı bozabileceği, niteliksel farklılıklar doğurabileceği endişeleri söz konusu.

- Tasarıyla yapılması planlanan değişiklikte kariyer meslek mensuplarının yardımcılık dönemi sonrası yapılacak yeterlik sınavının tamamen idarelerin takdirine bırakılması, bu konuda da farklı uygulamaları beraberinde getirerek belirsizliklere neden olabilecek. Bu durumun ise, kurumlarda kariyer uzmanlığını esas alan yönetsel politikaları olumsuz etkileyeceği, mesleki alandaki gelişimin sınırlı kalacağı ve uzmanlar eliyle sunulan kamusal hizmetlerin kalitesini artırmaya yönelik hedefin sapmasına neden olabileceğine yönelik endişeler mevcut.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar