Türk Telekom Tivibu’yla dörtlü oyuna girdi

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER volkan.aki@dunya.com

Türk Telekom (TT) Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi’nin 3 yıllık yayın haklarından sonra, Tivibu’yu da relasmanla uydu platformuna dönüştürdü. Böylece, TV’yi güçlendirerek, mobil, sabit, internet ile birlikte 4’lü oyuna girdi. Tüketiciye tek faturayı hedefleyen bu yeni strateji, birleşme ile de destekleniyor.

Türk Telekom Grubu’nun IPTV Platformu Tivubu yeniden bir lansman ile uydu yayıncılığı platformu haline dönüştü. Bir dönem Digiturk’e 530 milyon dolar teklif eden Türk Telekom, kendi uydu platformunu kurmuş oldu. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nin yayın haklarını alan Türk Telekom’un hedefi 20 milyon haneye girmek. 2015-2018 arasında Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi’nin yayın haklarını alan Türk Telekom, Tivibu ile IPTV’den sonra uydu yayınlarına da başlayarak daha geniş kitlelere ulaşacak. Tivibu, 4K çözünürlüğe kadar çıkabilecek yayınları ile Türkiye’de televizyon yayıncılığında iddialı hale gelmeyi hedefliyor. 

4’lü oyunun bir parçası 
Tüm dünyada aslında telekom şirketleri, 4’lü oyun denen, müşterinin tüm iletişim hizmetini, tek servis sağlayıcıdan, tek fatura ile almalarını hedefl eyen bir strateji izliyor. Mobil, sabit telefon, internet ve TV, bu “oyunun” 4 bacağını oluşturuyor. Türk Telekom bir süre önce başlattığı birleşme stratejisiyle burada yol almıştı. Şimdi ise TV tarafında, Tivibu uydu ve maç yayınlarıyla stratejik bir adım atmış oluyor. Dünyada da örneğin British Telecom, maç yayınlarını alan önemli telekom kuruluşlarından biri olarak öne çıkıyor. 

“Bizim için TV ana iş grubu” 
Tivubu’nun yeniden lansmanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan, Türk Telekom TV Genel Müdür Yardımcısı Çağrı Dönmez, TV’nin önemini şu sözlerle anlatıyor: “Türk Telekom Tivibu’ya yeniden bir lansman yapıyor… Tivibu aslında 2009’dan beri olan bir marka… Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi yayınlarının, yayın haklarını 3 yıl boyunca aldık. Türkiye’nin ilk IPTV Platformu olan Tivibu, bu ayın başından itibaren Türksat uydusu üzerinden de yayın yapmaya başladı. Böylece bir uydu platformu da oldu. Bununla birlikte Türk Telekom Grubu stratejisinde TV yayıncılığını ana iş gruplarından biri olarak belirledi ve buna yatırım yapıyor. Dolayısıyla, TV ve Tivibu dünyada pek çok TV platformunda olduğu gibi, Türk Telekom için de çok önemli ve stratejik bir alan olarak belirlendi.” 

“20 milyon hane hedefimiz” 
Çağrı Dönmez, uyduya geçişle birlikte hedeflerinin artık Türkiye’de 20.8 milyona ulaşan haneler olduğunu söylüyor. Dönmez, “Türk Telekom Grubu olarak internet hizmeti ulaştırdığımız ev ve binaların sayısı 11 milyon… Yani her iki haneden birine internet sağlayabiliyoruz. IPTV abone sayısı ise 2015 yılı ilk çeyreği itibariyle 380 bin. Bu aynı zamanda potansiyeli de gösteriyor. Hedefimiz Türkiye’deki mevcut 20.8 milyon haneye ulaşmak” dedi. 

“Spor önemli bir araç” 
Çağrı Dönmez, dünyanın interaktif ve kişiselleştirilmiş TV’lere doğru gittiğini belirtirken, Pay- TV olarak adlandırılan, obeneli platformlar için, sporun önemini vurguluyor. Kısa sürede spor yayınları ile abone sayısını artırmayı hedefl ediklerini söylüyor. Dönmez, “Free TV dediğimiz, ücretsiz TV platformlarını kullanmak yerine, niye ücret ödeyerek bir Pay- TV platformuna üye olayım dediğiniz zaman bunun iki tane yanıtı var. Bunlardan birincisi teknoloji, ikincisi içerik… Biz her ikisinde de çok iddialiyız. Teknoloji tarafında, durdur, geri al, kaydet gibi pek çok özelliğe sahibiz. FreeTV’de bulunamayan içeriği bulmak da önemli. Burada pek çok zengin alternatif ve içeriği sunuyoruz. İlk sıralarda da ‘spor’ geliyor. Bunlar yerel lig ve uluslararası organizasyonlar, Şampiyonlar Ligi gibi içerikler. Biz Tivibu’da 6 maçı aynı ekranda verebileceğiz. İstediğinizi de seçip onu tek olarak izleyebileceksiniz. Bu önemli bir teknoloji” diyor. 

Tivibu, UEFA’dan alınan yayın hakları doğrultusunda, her sezon 119 Şampiyonlar Ligi, 109 UEFA Avrupa Ligi maçının yanı sıra UEFA Süper Kupası maçını da futbolseverlerle buluşturacak. Her hafta oynanacak maçlardan 2’sini ise anlaşma gereği TRT yayınlayacak.

volkan-aki-tablo.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar