Türkiye’de bir ilk; “Otomotiv Test Merkezi”

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Cumartesi günü Gebze’de yerleşik Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TOSB) Türkiye’nin ilk otomotiv test merkezi olma özelliği taşıyan “Otomotiv Test Merkezi” nin açılış töreninin davetlileri arasındaydım. Ülkemizdeki diğer OSB’lere model olacak birçok çalışmaya öncülük eden TOSB, Türkiyemiz de örneği olmayan uluslararası standartlarda ve akredite edilmiş laboratuvarların yer aldığı test merkezini gezdiğinizde heyecanlanıyorsunuz.
TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Çiftçi ile Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Faruk Özlü’nün konuşmalarından derlediklerimden bir bölümünü sizlere aktarmak istiyorum.

Yunus Bey şunları söylüyor; “Otomotiv sanayi ülkemizin en rekabetçi, en dinamik ve de en çok ihracat yapan sektörüdür. Bunu artırmanın yolu ise Ar-Ge’den geçmektedir. Ar-Ge ise üniversite ile işbirliği ve yetişmiş personel ile mümkündür. Bugün ülkemizdeki Ar-Ge merkezlerinin önemli bir kısmı otomotiv sanayiinde yer almaktadır. Kasım 2016 itibarı ile ülkemizde mevcut 300 Ar-Ge merkezinin 79 adedi otomotiv ve yan sanayi ile ilgili.

Bunlardan 7 adedi de OSB’mizde faaliyet gösteriyor. Yakın bir gelecekte bu sayı 10’u geçecektir. Bunun için ülkemizdeki pek çok üniversite ile işbirliği protokolleri yaptık. Özellikle öğrencilerin uzun dönem stajlarını TOSB’daki fabrikalarda yaptırıyoruz. Biz otomotiv yan sanayi bağımlı bir sektörüz. İçeride ve dışarıda tedarik zinciri içinde yer almaktayız. Bu zincir karşılıklı güven ile işlemektedir. Uzun çalışmalar sonunda tesis edilen bu güveni devam ettirmek sektörün geleceği için hayati önemdedir. Kalite, zamanında teslimat, sürdürülebilirlik, geliştirme kabiliyeti ve en önemlisi de ülke istikrarı bu güvenin oluşmasında başat rol oynamaktadır. Şu an yapılan üretimler 3-4 yıl önce alınmış projelerin sonuçlarıdır.

Yine 2-3 yıl sonra yapılacak teslimatların projeleri de bugünlerde dağıtılmaktadır. Bu unsurlardan birinin eksilmesi yâda bozulacağı şüphesi yeni işlerin alınmasını mutlaka etkilemektedir. Ar-Ge faaliyeti sonucu ortaya çıkacak ürünlerin test, deneme ve geçerliliği için bu gibi laboratuvarlara ihtiyacımız var. TOSB içinde muhtelif mekanlarda faaliyet gösteren tüm ortak laboratuvarları tek çatı altına toplayarak, onların da kendi aralarında sinerji yaratmalarını ve ülke sanayisine hizmeti en üst seviyeye taşımalarını hedefledik. Bu konuda da devletimizi, valilerimizi, bölgemiz kalkınma ajansı bize hem finansal ve hem de moral desteği verdiler.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın finansal desteği ile Araç ve Aksamları Dayanım, Ömür, Performans Test Laboratuvarını kurduk. Bu laboratuvarlar otomotiv, demiryolu, savunma, makine, elektrik, elektronik, beyaz eşya, ev aletleri ve daha pek çok sanayiye hizmet verilecektir. Bütün bu girişimlerle, yenilikçi teknoloji araştırma ve geliştirme süreçlerinde, vazgeçilmez olan testler ve analizler hususunda, önemli ihtiyaçların karşılanarak, dışa bağımlılığın azaltılmasına ve katma değerin arttırılmasına katkı sağlayacaktır. Birçok ilke imza atan organize sanayi bölgemizde hizmete soktuğumuz, “TOSB Otomotiv Test Merkezi” ile sanayicimize önemli bir kazanım daha sağlamanın mutluluğunu ve onurunu taşıyoruz. Bizden desteğini hiçbir zaman esirgememiş dostlarımıza teşekkür eder, tesislerin gelmiş olduğu bu aşama ile ülkemize ve hepimize hayırlı uğurlu olmasını dileriz.”

Bugüne değin başarılı projelere imza atan OSB’nin değerli Başkanı Yunus Beyin konuşmasından alıntılarım bunlar..

Bakan Faruk Özlü’de konuşmasında şunları söyledi; “Çalışmalarımızın en temel hedefi, ülkemizin daha yüksek katma değerli bir üretim yapısına geçmesidir. Bu hedefimize katkı verecek olan bu tür projeleri, bu açıdan büyük bir takdir ve heyecanla karşılıyoruz. Türkiye’de ekonomik büyümenin temel itici gücü sanayi sektörüdür.

Sanayi sektörünün lokomotifi ise otomotiv sektörüdür. Otomotiv sektörü, birçok farklı gösterge açısından ülkemizin en önde gelen sektörüdür.

Otomotivde, hem ana sanayide hem de yan sanayide, oldukça başarılı bir üretim yapıyoruz. Dünya araç üretiminde 16’ncı sırada, AB’de ise 6’ncı sırada yer alıyoruz. Yan sanayi üretim kalitesinden ve çeşitliliğinden memnunuz. Elbette daha büyük başarıları da gerçekleştirebiliriz.

Firmalarımızın hem mevcut ürünlerini geliştirmeleri hem de yeni ürün ve teknolojiler geliştirmeleri için, test ve laboratuvar altyapısı büyük önem taşıyor. Bu test merkezinin bu açıdan sektöre büyük güç katacağına inanıyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Test merkezinin, sanayimize kazandırılmasında emeği geçenlerden, başkan Yunus Çiftçi ‘ye, başkan yardımcısı Alper Kanca’ya, OSB Müdürü Fuat Günel’e ve yardımcısı Ramazan Şahin’e Ar-Ge ye gönül veren bir kişi olarak teşekkür ediyorum...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar