Türkiye’nin parlayan yıldızı; GEBZE

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Gebze nüfusuyla ülkemiz ekonomisine, sanayisine katkısıyla deyim yerindeyse devasa bir ilçemiz. Bir başka tanımla,Türkiye’de sanayinin kalbi sayılabilecek Marmara Bölgesi'nin üretim üssü, ülkemizde en çok OSB barındıran ilçe konumunda..

Örneğin, Gebze OSB, Taşıt Araçları Global İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TOSB), Gebkim OSB, Gebze Plastikçiler OSB, Dilovası OSB, İmes OSB, Kömürcüler OSB, Güzeller OSB, Makine OSB olmak üzere 9 OSB konuşlanmış.

5 bin Ar-Ge ve yazılım firmasını barındırmasını, 50 milyar dolar ciro elde edilmesini ve 100 bin nitelikli insana iş ve istihdam sağlamasını hedeflenen 3 milyon 340 bin metrekare alana inşa edilmekte olan Bilişim Vadisi, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), TUBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ve MARTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) TSE Araştırma ve Laboratuvarı , teknoloji odaklı eğitim kuruluşları, araştırma merkezleriyle, Ar-Ge ve inovasyon üssü olmuş durumda.

Gebze Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 15’lik kısmını karşılıyor.

Yabancı sermayenin de Türkiye'de tercih ettiği sanayi bölgelerinin başında Gebze geliyor. Osman Gazi Köprüsü, yeni açılan otoyollarla ulaşımın kolay olması, hammadde ve pazar sıkıntısının olmamasının da etkisiyle her geçen gün sayıları artan yaklaşık 1000'e yakın orta ve büyük ölçekli sanayi kuruluşlarını içinde barındıran Gebze’de Türkiye genelindeki 500 dev fabrikanın yaklaşık yüzde 17'si faaliyet gösteriyor.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın uluslararası hava limanına dönüşmesiyle bölgeye ulaşım daha da kolaylaşmış durumda.

15 bini aşkın üyesi olan Gebze Ticaret Odası (GTO) bunca sorumluluğu oda başkanı değerli dostum çalışkan insan Nail Çiler ve arkadaşlarına çok önemli görevler düşüyor. Başkanlığa seçildiği 2009 yılından bugüne kadar geliştirdiği onlarca projeleri uygulamaya geçiren seçildiği makamın hakkını verenlerden.

Aslında matematik öğretmeni olan Nail bey başarılı bir girişimci. Öğretmen olarak ayak bastığı Gebze’de iş yaşamına dershane açarak başlamış, ardından Gözde Kırtasiye'yi daha sonra da Gör-Tan Otomotiv Hyundai Bayiliği açarak farklı iş alanlarda başarılı olmuş bir işadamı.

Geçtiğimiz gün konuşma olanağını bulduğum Başkan Nail Çiler’den GTO’nun faaliyetlerini ve gerçekleştirmekte olduğu projelerini anlatmasını rica ettim.

"Ülkemize, bulunduğumuz bölgeye ve katma değer oluşturmanın gayret ve çabası içerisinde olan odamız, üye eğitimlerinden fuar faaliyetlerine, ikili iş görüşmeleri ile üyelerine yeni fırsatlar oluşturmaktan, ülkemize yeni ihracatçılar ve girişimciler kazandırma programlarına; birçok projeyi gerçekleştirerek, üyelerine ve bölgenin ticari hayatına gerekli en üst düzeyde katkıyı sunmayı amaçlamaktadır" diyen Başkan Nail Çiler, genel olarak bazı faaliyetlerini şöyle özetledi.;

“Girişimci yetiştirme ve ekonomiye katma değer sağlama faaliyetleri konusunda “öncü” olan odamız, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi'nde, 3 bin 700’ün üzerinde kişiyi sertifika sahibi yapmasıyla, diğer oda ve borsalar arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Yine bu doğrultuda verilen eğitimler neticesinde 800’ü aşkın kişi kendi işletmesini kurmak ve 1500 kişiye istihdam sağlamak suretiyle ülke ekonomisine katkı sağlar hale gelmiştir.

Odamız tarafından bölgeye kazandırılan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bu yıl 3. dönem mezunlarını vermiştir.

Bilişimi, bilgi teknolojilerini önemseyen biri olarak “Bilişim Lisesi”ni yeni eğitim öğretim yılında hizmete girmesine ilişkin çalışmalarımızı tamamlama noktasına geldik.

Meslek Edindirme Merkezleri Projesi kapsamında 1100’ün üzerinde kişiyi çeşitli iş yeri ve fabrikalarda iş sahibi yaparak destek veren Odamız, konusunda bilgi ve beceri sahibi ara elaman gereksinimine cevap verecek şekilde mezunların yetişeceği, GOSB işbirliği ile modern Teknik Meslek Lisesi inşasına yakında başlayacağız.

GTÜ, Beylikbağı, Mevlana, Barış mahalleleri ve Dilovası ilçemizde 112 Acil Servis İstasyonu’nu Sağlık Bakanlığı’na geçirerek bölge halkının hizmetine sunduk.

Halk Eğitim Merkezi, Aile Sağlık Merkezi, Mahalle Muhtarlıkları ve odamızın da Dilovası İlçe İrtibat bürosunun yer alacağı Aile ve Toplum Sağlık Merkezi’ni de hizmete sunulmasını planladık.

Biz projelerimizle Gebze’mizi Türkiyemizin parlayan yıldızı yapacağız..

Çalışmalarımızda yakaladığımız başarı; yönetim kurulu arkadaşlarımın başarısıdır."

Çayırova Ramada Otel'de 21 Eylül 14:00-18:00 saatleri arasında Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanı Faruk Özlü’nün katılımı ile "Üretim Reform Yasası'nın getirdiği yenilikler" konulu toplantıya gazetemiz okurlarını davet ederek anlatımını sonlandıran GTO Başkanı değerli arkadaşım Nail Çiler’in anlattıkları noktası virgülüne değin bunlar..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar