Tütün alkol ve petrol mevzuatı değişti

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                            
 

Hasan AKDOĞAN / Gümrük ve Dış Ticaret
hakdogan@akddenetim.com

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 28/03/2013 tarihinde 6455 sayılı bir kanun kabul edildi ve Resmi Gazete'de de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu Torba Kanun'la Gümrük Kanunu'nda ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda ve de diğer bazı kanunlarda çok önemli değişiklikler yapıldı. Önceki yazımda Gümrük Kanunu ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda yapılan değişiklikleri belirtmiştim. Bu yazımda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın duyurularından da yararlanarak Torba Yasa'nın diğer bazı kanunlarda yaptığı değişiklikleri belirtmek istiyorum.
4733 Sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Yapılan Değişiklikler
Tütün ve Alkol Piyasasını Düzenleme Kurumu'nun görev alanı ile ilgili kamu davalarını katılan sıfatıyla takip edebileceği, adli ve mülki makamlardan yaptırım talebinde bulunabileceği hüküm altına alınmıştır. Münhasıran uyuşturucu madde, alkollü içki, tütün ve tütün mamulleri bağımlılığı ile mücadele etmek amacıyla kurulmuş ve kamu yararına çalışma statüsü verilmiş olan Türkiye Yeşilay Cemiyeti'ne, faaliyetlerini etkili ve verimli bir biçimde gerçekleştirebilmesi amacıyla kaynak aktarımı öngörülmüştür.
5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nda yapılan değişiklikler
Kaçakçılık fiillerinden dolayı kesinleşmiş mahkûmiyet kararı olanlara lisans verilmeyeceği hususu düzenlenmiş ve 5607 sayılı Kanuna aykırı fiillerden dolayı haklarında kesinleşmiş mahkûmiyet kararı olanlara yönelik yaptırımlar ağırlaştırılarak akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede caydırıcılık sağlanması hedeflenmiştir.
Akaryakıt dağıtıcılarına, bayilerinde kurdukları otomasyon sistemine, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na erişim sağlamaları zorunluluğu getirilerek bu sistemden, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve diğer ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına doğrudan erişim imkânı verilmesi sağlanmıştır.
Düzenleyici kurum olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun da açılan davaları katılan sıfatıyla takip edebilmesine imkan sağlanmış, rafineri denetimlerinde etkinliği sağlayacak şekilde düzenlemeler yapılmıştır.
Yurt içi ve yurt dışı kaynaklardan temin edilen ham petrol ve petrol ürünlerinin piyasaya arzında, kriz ve olağanüstü durumlarda sürdürülebilirliğini etkileyecek olumsuzlukların asgari düzeyde tutulması ve uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan ülkemiz yükümlülüklerinin yerine getirilmesi amacıyla, ulusal petrol stoku uygulamasının sağlıklı bir şekilde denetlenmesi amacıyla gerekli düzenleme yapılmıştır.
Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede önemli bir unsur olan ulusal marker sisteminin denetiminde etkinliğin arttırılması amacıyla bağımsız gözetim firmalarına yetki verilmiş, ulusal marker ekleme işlemlerinde meydana gelecek usulsüzlüklerden, lisans sahibi ile bağımsız gözetim firmaları müştereken sorumlu tutulmuştur. İdari para cezaları miktar olarak arttırılmış, yapılan soruşturma veya mahkeme kararı kesinleşinceye kadar kurum tarafından tesisin faaliyetlerinin geçici olarak durdurulması ve lisans sahibine verilen idari para cezası ödenmeden lisansa konu tesis için yeni lisans verilmemesi hususları düzenlenmiştir. İdari para cezaları miktar olarak arttırılmış, yapılan soruşturma veya mahkeme kararı kesinleşinceye kadar Kurum tarafından tesisin faaliyetlerinin geçici olarak durdurulması ve lisans sahibine verilen idari para cezası ödenmeden lisansa konu tesis için yeni lisans verilmemesi hususları düzenlenmiştir.
Mevzuatın çok hızlı değiştiği Türkiye'de dış ticaretle meşgul şirketlerimizin uluslararası rekabette avantajlı duruma geçmeleri için mutlaka uzman kişilerden danışmanlık hizmeti alması gerekiyor. Nitekim şirketlerin, önemli bir statü kazanmak için almaları gereken Yetkilendirilmiş Yükümlü Serktifikası talebinde sözü edilen danışmanlık hizmetinin alınmak olması da bir şart olarak konulmuş bulunuyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar