Ülkenin falına bakan cihaz

Feyzan E. TOP
Feyzan E. TOP KARŞI PENCERE feyzan.ersinan@dunya.com

Arkadaşlarınızla bir masada oturursunuz. Eskiden herkes araba anahtarını gösterir, anahtarlığını masada çevirirdi. Bunlar artık demode oldu, devir akıllı telefon devri. Herkes telefonun farklı özelliğini böbürlenerek anlatıyor. Resim çekerken, “Sen dur, benim marka daha iyi çekiyor, pikseli daha iyi deyiveriyor(!)” Bu hafta akıllı telefonumu değiştirsem mi diye cep telefonu satan mağazalarda biraz zaman geçirdim. Fiyatları görünce ister istemez dehşete bir kez daha düştüm. 2 bin TL’yi bulan fiyatlar göz kamaştırıcı telefonların aslında çok da kolay ulaşılamayan cihazlar olduğunun göstergesi. Ancak, taksit yasağı getirilse de, geliştirilen Türk çözümleri sayesinde, bugün almaması gereken gelir düzeyindekiler bile bu telefonlara sahip olabiliyor. Neyse ki ödeme koşullarını o kadar iyi ayarlıyorlar ki maddi facialar bir nebze olsun önlenebiliyor. 

İletişim, hayatımızın en mühim unsuru. İhtiyacımız… Bir kar yağdı telefon hatları bir gider gibi oluyor, hemen feryat ediyoruz. Kısacası sistemin kusursuz çalışması bizi de biraz şımartmadı değil. Yine de 2014 yılı itibariyle bilişim alanında Türkiye tam olarak nerede merak ettim. 

Sektörle ilgili son verileri BTK’nın web sitesindeki rapordan görmek mümkün. Bir “bilişimci” değil, okuyan ve bilişimi seven biri olarak mühim noktaları sizlere aktarmak isterim. Tabii bu raporun ayrıntılarını benimle paylaşan BTK Başkanı Sayın Tayfun Acarer’e de teşekkürü bir borç bilirim. 

Biz “Avrupa da en çok konuşan” ve “en hızlı genişband abone sayısı aratan” ülkeyiz. 

Ayrıca dünya da en çok numaranın taşındığı (numara hiç değiştirilmeden başka operatöre taşınması) ülke olmamız üzerinde durulması gereken önemli bir konu. 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca sürdürülen proje ile 2015’in ortalarına kadar Türkiye’de mezralar dahil nüfusun bulunduğu her yere mobil kapsama götürülecek. Bu durum dünyada hemen hemen hiçbir ülkede bulunmayan bir durum… 

Malumunuz Türkiye bilişim sektörü büyüklüğü 2023 hedefi; 160 milyar dolar. Bugün 674 işletmeci, 1120 yetkilendirmeye ulaşılmış vaziyette. Mobil numara taşınabilirliği 2008’de hayatımıza girdi. Kasım 2014 verilerine göre %93.17 penetrasyona ulaşılmış. Bu da yaklaşık 72.1 milyon aboneye tekabül ediyor ki çok ciddi bir rakam. Kanımca en ilginç verilerden biri abone başına düşen aylık ses trafiği. Türkiye dakika/ ay oranında birinci gelmekte. Bizi Fransa, İsveç, Norveç, Yunanistan, İtalya, Finlandiya, İngiltere, İspanya, Belçika, Avusturya ve Hollanda takip etmekte. Kısacası Hindistan’a rağmen konuşma konusunda üzerimize yok. Acı ama gerçek. Raporda pek çok veriye yer verilse de ben pek çoğumuzun bilmediği ama mühim olan uygulamalardan da bahsetmek isterim. Bunların en önemlisi engellilere verilen öncelikler... Şöyle ki; 

■ Engelli tüketicilere yönelik ekonomik avantajlar ihtiva eden tarife ve kampanyalar (Bazı DSL ve kablo internet paketlerinde %25 indirim) düzenleniyor. 
■ İnternet siteleri engelli kullanıcıların yararlanabileceği şekilde erişilebilir hale getirilmiş. 
■ Engellilere yönelik sunulan hizmetlerin internet sayfası üzerinde tek başlık altında toplanması esas kabul edilmiş. 
■ Engelli abonenin talebi doğrultusunda asgari bir telefon numarası ile engelli abonenin konum bilgisinin ücretsiz olarak öğrenilebilmesi sağlanmakta. 
■ Yine kanımca kayıp-kaçak aramaları ve acil durum uygulaması da çok önemli bir uygulama. Buna göre;

■ Herhangi bir sebeple kaybolan vatandaşlarımızın (kaçan, kaçırılan ve kaybolan çocuklar ile engelli, hasta, yaşlı vb. kaybolan kişiler) etkin ve hızlı bir şekilde bulunabilmeleri amacıyla bakanlık, BTK, Emniyet Genel Müdürlüğü ve İşletmeciler (Mobil işletmeciler ve Türk Telekom) arasında protokol imzalanmış. 
■ İşletmecilerin abone rehberlerinde yer alan tüketicilere kayıpla ilgili SMS, MMS gönderilerek kayba ulaşılmaya çalışılmakta.
 ■ Acil durumlarda kullanılmak üzere ülke genelinde 25 bölgede bulunan uydu transmisyonlu mobil baz istasyonlarının sayısı 2014 yılı Ekim ayı itibarı ile 40’a çıkarılmış. Kısacası o haberlerde izlediğimiz zor “kayıp bulundu” hikayelerinin altında bu sistemin başarısı yatıyor. 

Bir telefon alırken nasıl ses verdiği, görüntüsü, şıklığı ve fotoğraf çekmesinin başarısının yanı sıra iletişimin hayatımızda aslında ne için var olduğunu hatırlamamız gerek. Pek çoğumuz gün içinde bu cihazları bir tür eğlence cihazı olarak görsek de ülkenin falına bakan dev bir bilgisayar olduğunu da görmezden gelmemeliyiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Veda 11 Ocak 2016
Yeni bir yıl 04 Ocak 2016
Update olmak 28 Aralık 2015
Tedbirsiz iyimserlik 07 Aralık 2015
Osman Bey... 09 Kasım 2015
Biz kimiz? 02 Kasım 2015