Varlık barışı ve gümrük işlemi

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Sayın okurlar, biliyorsunuz “Varlık Barışı” adı altında yurda kaynak transferine olanak tanındı. Bankalar aracılığıyla gelen kaynaklar zaten sistemlerde kayıt altına alınmış oluyor. Konunun gümrük mevzuatını ilgilendiren bölümü ile ilgili olarak Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü temmuz ayı başında Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine bir talimat gönderilmiş bulunuyor. Buna göre; Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7143 sayılı Kanun 18/05/2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış olup, söz konusu kanun ile gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının yurda getirilerek milli ekonomiye kazandırılması amaçlanmış olduğu hatırlatması yapılıyor.

Kanuna ilişkin 04/07/2018 tarihli ve 30468 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış olan 3 no'lu Tebliğ uyarınca, yurt dışında bulunan söz konusu varlıkların Türkiye’ye fiziki olarak getirilmesi sırasında yapılan deklarasyona/bildirime istinaden Gümrük İdaresinden alınan belgelerin varlıkların Türkiye’ye getirilmiş olduğunun tevsikinde kullanılacağı hüküm altına alındığı belirtiliyor..

Bu nedenle, 2016/1 sayılı Genelge kapsamında düzenlenerek elektronik ortamda nakit kontrolleri programına kaydedilen Nakit Açıklama Tutanağı ve Nakit Beyan Formlarının Kaynağı (Geliş/Gidiş Sebebi) bölümünde yer alan çoktan seçmeli seçeneklere “7143 sayılı Kanun kapsamında (varlık barışı)” açıklamasının ilave edilmiş olduğu belirtiliyor.

Yapılan bu değişiklikle mezkûr kanun kapsamında yurda getirilen kıymetlerin Nakit Kontrolleri Programı'na girişinin yapılabilmesi sağlanmış oluyor.

Kanun hükümlerinden yararlanmak amacıyla gerçek ve tüzel kişilerce yapılacak bildirimlerde ilgili seçeneğin tercih edilerek düzenlenecek formlarda bu hususa riayet edilmesinin sağlanması isteniyor.

Ekonomik ve ticari faaliyetler ile bunlara ilişkin parasal hareketlerin kayıt altında olması kuşkusuz izlenmesi gereken yollardan en iyisidir. Zaman içinde yapılacak işlemlere veya ispat olanaklarına esas alınacak kayıtlar bunlar olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar