Yatırımcı 'mutlu', altın 'umutlu'

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta altın, adeta çöken kağıt piyasasından kurtulmaya çalışan yatırımcıları kucakladı. Küresel ekonominin hal-i pür melali, hem karar alıcıları hem büyüğünden küçüğüne yatırımcıları korkulara gark ederken, altının ekmeğine bolca yağ sürmüş oldu. Tüm kıymetli madenler güzel kazançlar elde ederken altın, 1237.88 dolar/ons kapanış fiyatırla yüzde 5.47 değer kazandı. 

Altın haftaya 1174 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. İlk gün yaptığı ralli ile psikolojik direnç seviyesi olan 1.200 dolar/ons’u kırarak yükseliş yolunu açmış oldu. Küresel büyümeye dair artan belirsizlik ve dahi endişeler, diğer yandan, FED’in bu durumda faizleri artırmada temkinli davranacağı tezinin kuvvetlenmesi, doların boynunu bükerken altını ateşledi. Dolar ve hazine bonolarından çıkarak altına geçen yatırımcılarla birlikte Avrupa seansından itibaren tırmanan altın, onsta 35 dolar birden alım gördü ve sonraki iki gün boyunca geldiği seviyeleri sindirmeye çalıştı. Hisse senedi piyasaları oldukça dalgalı idi. Enerji hisseleri satış yiyerek en zayıf sektör oldu. Altının, sert yükselişten sonra fiyat bandını koruması da pozitif algılandı.  Çarşamba günü FED Başkanı Yellen'in beyanatı takip edildi. Yakın zamanda küresel hisse senedi ve finansal piyasalarda hasıl olan çalkantılı durum, ABD’nin ekonomik büyümesini etkileyebilir diyerek, gelecek günlerde gerçekleşmesi kuvvetle muhtemel faiz artırımının, dereceli olacağını ve enflasyon hızının oldukça yavaş kalacağını tekrar vurguladı. Etkisi sonradan hissedilen beyanatla birlikte altın Perşembe günü atağa geçti. Hisse senedi piyasalarından adeta kaçarak çıkan yatırımcı soluğu altında aldı. Stoxx Europe 600 ve Hong Kong’un Seng endekslerinde günlük bazda yüzde 4 değer kaybı gözlenirken, altın parite ile birlikte elini oldukça güçlendirdi. Altın perşembe günü, uzun zamandır en iyi performansını sergileyerek 1263.50 dolar/ons ile yaklaşık 1 senenin iyi fiyatına ulaştı. Günlük bazdaki 50 dolarlık yükselişin ardından biraz gevşeyen altın, cuma günü ABD'nin beklentilerden iyi açıklanan perakende satış rakamlarıyla biraz daha satış yedi. Haftalık seansını 1237.88 dolar/ons'tan bitiren altın yüzde 5.47 değerlendi. Gümüş yüzde 4.93, platin yüzde 4.5 ve paladyum yüzde 3.93 kazandırdılar.

Altının güvenli liman kozunu kullanarak ulaştığı bu seviyeyi koruması için, özellikle Uzakdoğu ve Hindistan’dan gelecek alımlara ihtiyacı var. Ancak Hindistan’da 10 dolar/ons’u bulan eksi fiyat seviyeleri pek umut verici gözükmüyor. Yine de geçen hafta kapalı olan Uzakdoğu piyasının yükseliş trenine binmesiyle birlikte altın bu seviyelerin keyfini biraz daha sürebilir. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018