Yeni Personel Genel Müdürü’nün icraatı: Sanal Eğitim

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Sayın DÜNYA okurları, Yahya Baba Ticaret Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’ne başlar başlamaz icraatlarından biri ‘Sanal Eğitim’ oldu. Taşra teşkilatına dağıtımlı yazı ile sis-temin nasıl işleyeceği detaylı bir şekilde belirtildi.

Buna göre; Bakanlığın stratejik hedeflerinin gerçekleştirilmesi ve çağın gerektirdiği donanımda insan kaynağının yetiştirilmesi amacıyla elektronik eğitim imkânlarının artırılması çalışmaları kapsamında Genel Müdürlük Eğitim Hizmetleri, Projeler ve Ticaret Akademisi Dairesi’nce, Eğitim Yönetim Sistemi’nin bir bileşeni olarak Sanal Sınıf Modülü’nün devreye alındığı belirtiliyor.
Bu sistemin çalışması şöyle özetleniyor; Sanal Sınıf Modülü eş zamanlı web konferanslarının yapılabildiği, çevirim içi eğitim içeriklerinin paylaşılıp, eğiticilerin ve katılımcıların mekândan bağımsız olarak interaktif bir şekilde iletişim kurabildikleri (soru-cevap, konu anlatımı, sunum) ve katılımcıların performanslarının izlenebildiği bir çözüm platformudur. Katılımcılar söz konusu sanal sınıfa gerek işyeri bilgisayarlarından, gerekse evlerinden gerekse de mobil cihazlarından erişim sağlayıp online eğitimlere katılım sağlayabiliyor.

Aynı anda 100’er katılımcının bulunduğu 5 farklı sınıfta toplamda 500 katılımcıya kadar çevirim içi (online) eğitim imkanı sağlanabiliyor.

Çevirim içi (online) eğitim verecek eğiticilerde yine aynı şekilde kendilerine verilecek kullanıcı adı ve şifreleri ile sisteme girip online toplantı, eğitim planlayıp söz konusu eğitimi sunum, belge, video vb. yardımcı eğitim materyallerini paylaşarak etkili bir şekilde ders verebiliyor. Ayrıca eğiticiler eğitimi oluştururken, seçmeleri durumunda, tüm eğitimi kaydedip daha sonra çevirim içi eğitimi kaçıran katılımcıların erişimine sunulabiliyor.

Gerek merkez birimleri taşra idareleri, gerekse de taşra idareleri bağlantı idareleri ile mesafe ve mekândan bağımsız olarak hem zaman hem de maliyet tasarrufu sağlanacak şekilde eğitim ve seminer planlamalarını kendileri yapabiliyor. Sistemin kullanımına ilişkin olarak ayrıca bir online eğitim planlaması da hali hazırda planlanıyor.

Son dönemlerde özellikle gümrük personelinin eğitimi önemli bir konu olarak karşımıza çıkmakta ve eğitim eksikliğinin dış ticaretimizi olumsuz yönde etkiyen en önemli unsurlardan biri olması hasebiyle, inanıyoruz ki bu proje sonuçları açısından ülkemizin dış ticaretine önemli katkılarda bulunacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar