Yorgancılar: Sürdürülebilir büyüme için bilgi odaklı ekonomiye yönelmeliyiz

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar 2018 yılını riskler ve imkanlar açısından değerlendirirken,”Sürdürülebilir büyüme için, bilgi odaklı ekonomiye yönelmeliyiz” diyor.

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, 2018 yılını riskler ve imkanlar açısından değerlendirirken, “Bizim sürdürülebilir büyüme için bilgi odaklı ekonomiye yönelmemiz yani nitelikli işgücü ve yüksek katma değerli üretimi acilen dönüşüm stratejimizin baş aktörü yapmalıyız”görüşünü dile getiriyor.

Yorgancılar, öncelikle 2017’den devralınacak konulara bakmamız gerektiğini belirterek, şunların altını çiziyor:

“2017 yılında ilk dikkati çeken KGF kredileri, Eximbank destekleri, Rusya ile normalleşme, kur artışları ile gelen ihracat artışı, vergi indirimleri ve istihdam teşvikleri ile hükümetin proaktif şekilde piyasayı canlandırmaya yönelik girişimleridir. Bunun sonucunda moral ve motivasyon sağlanırken, Çin ve Hindistan’ı geride bırakan bir büyüme gerçekleştirilmiştir. % 11’lik büyümede baz etkisi olsa da bu bir başarıdır. Ama her zaman altını çizdiğimiz husus sürdürülebilir olmasıdır.”

Yorgancılar bunun ardından şu değerlendirmeleri yapıyor:

-Milli istihdam seferberliği ile kadınlar, gençler ve engellilere yönelik teşvikler ve düzenlemeler de istihdam sağlamayan büyümenin açıklarını kapatmak için önemli adımlardır.
Sürdürülebilir büyüme için bilgi odaklı ekonomiye yönelmemiz gerektiğini söyleyen Yorgancılar, daha sonra şunları belirtiyor:

-Biz 2017 yılında en çok, sanayi 4.0’ı konuştuk ve bu yolda eğitim 4.0’ın altyapısının kurgulanması gerektiğinin altını çizdik. Bu adımın ülkemiz için fırsat olduğuna inanıyoruz. 2018 yılına bu açıdan baktığımızda ülke olarak ev ödevimizi yerine getirmek için, riskleri fırsatlara çevirecek hem ülke potansiyelimiz hem de özel girişimci potansiyelimiz fazlasıyla mevcuttur. Dünya sanayi 4.0 süreci ile dijital yaşama odaklandığında akıllı topluma doğru yol alıyor. Bizim eğitim sistemimizi kurgulama aşamasındaki kısır döngüden kurtulmamız ve KOBİ’lerimizin de yeni teknolojilere kapılarını ivedilikle açması, yapılması gerekenler arasındadır.

-Küresel ve ulusal ölçekte baktığımızda gerek küresel ve ulusal ölçekte değişimin sürecinin getirdiği riskleri, gerek politik ve gerekse ekonomik açıdan yaşayarak görüyoruz.

-Politik açıdan; Ortadoğu’daki çatışmaların, ayrışmaların küresel ilişkileri etkileyecek boyuta ulaştığına, Mülteci meselesinin çözülemediğine, terörün tüm dünyanın ortak sorunu haline geldiğine, Batı'da daha muhafazakar ve korumacı yapının hakim olduğuna ve bunun uluslararası dengeleri bozduğuna tanık oluyoruz. Yeni denge kurma arayışları özellikle ABD, AB, Rusya, Çin ve Kuzey Kore ilişkilerinin seyri çerçevesinde şekil bulmaktadır. Son olarak Kudüs başlığı yeni dengeler açısından önemlidir.

-Ekonomik açıdan en önemli husus sanayi 4.0 süreci ile değişen üretim yapısının çok yönlü etkileri ile Fed'in faiz artırma kararlılığını göstermesidir.Yani artık para muslukları gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyecek şekilde kısılacaktır.

-Söz konusu durumdan en fazla etkilenecek ülkelerden biri olarak Türkiye gösterilmektedir. Gerginleşen dış politikamız, AB sürecindeki sıkıntı, Ortadoğu’daki ayrışma, Türkiye algısının olumsuzlaşması, doğrudan yabancı yatırımcının ilgisinin azalması, olası küresel risklerle birlikte içerde kur ve enflasyon baskısı iş dünyamızın çetin bir yıla girdiğinin göstergeleridir.

-Bu şekilde değerlerdirdiğimiz 2018’in 2017’den daha zor bir yıl olacağını söylememiz kötümserlik değil, rasyonel bir yaklaşım olarak görülmelidir. Bu şekilde baktığımızda önerilerimiz daha sağlıklı olabilecektir.

-İzmir açısından 2018’e farklı bir heecanla giriyoruz. İlklerin şehri olan İzmir, Batı'ya dönük yüzü ile yerli otomobil üretimine ev sahipliği için kolları sıvadı. İzmir olarak yenilenebilir enerji, yan sanayi yatırımları, savunma sanayisi, sağlık bioteknolojisi, robotik ve otonom makinalar üretimine odaklanmamız gerektiğne inanıyoruz.

-Ekonomik göstergeler yeri gelir düşer, yeri gelir yükselir. Siyasi tansiyon gerginlikler yaratabilir. Önemli olan bizim milletçe bütünlüğümüzü, kardeşliğimizi, geleneklerimizi ve değerlerimizi korumaktır.

Ender Yorgancıların 2018 yılı eşiğinde görüşleri ve beklentileri böyle...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar