Yüksek lisans için karar verme zamanı geldi

Tuba İLZE
Tuba İLZE EĞİTİM tuba.ilze@dunya.com

 

Yüksek lisans yapmayı düşünenler için araştırma, fikir alma, karşılaştırma, karar verme süreci başladı. Adaylar; devlet mi, özel mi, Tezli mi tezsiz mi, o bu program mı, bu program mı, sorularına kendileri için en doğru cevabı vermeye çalışıyorlar.

Elbette her bir üniversiteyi ve programı tek tek ele almak mümkün değil. Ancak konu, bir haftada sonlanabilecek bir kapsamda da değil. Bu hafta, sürece genel hatları ile bakalım istedim. Haftaya da özellikle iş dünyasının ilgisini çeken MBA programlarına değinmeye çalışacağım.

Tezli yüksek lisans programları: Dört yarıyıl sürüyor. Gerek gündüz derslerine katılmada yaşanabilen sorunlar, gerekse tez hazırlama süreci nedeniyle çalışanlar tarafından çok tercih edilmiyor. Devlet üniversitelerinde bu programların maliyeti, 125 ile 250 TL arası değişen katkı payı ücretinden oluşuyor. Özel üniversitelerde maliyet, 5 bin TL ile 45 bin TL arası değişiyor.

Tezsiz yüksek lisans programları: Üç yarıyıl sürüyor. Dersler, genellikle ikinci öğretim şeklinde gerçekleştiğinden çalışanlar tarafından çok daha fazla tercih ediliyor. Bitirme projesi hazırlanıyor. Devlet üniversitelerinde toplam ücret, 4 bin-15 bin TL arası. Özel üniversitelerde tezli ve tezsiz programların ücretleri arasında pek fark yok. Ancak tezsiz programlar, bir yarıyıl kısa sürdüğünden maliyetler daha düşük oluyor.

-Üniversitelere göre farklılık gösterse de bahar dönemi başvuruları, ocak-şubat, güz dönemi başvuruları ise ağustos-eylül aylarında yapılıyor.

-Tezli programlarda ALES’ten (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) yeterli puanı almış ve üniversitenin gerekliliklerini yerine getirmiş olmak gerekiyor. Birçok üniversite, tezsiz yüksek lisans programları için ALES şartı aramıyor. Üniversiteden üniversiteye, programdan programa göre değişse de genelde istenen belgeler: ALES sonuç belgesi, lisans diploması, transkript, özgeçmiş, yabancı dil yeterliliği (yabancı dille eğitim verenlerde), referans mektubu.

- Tezli yüksek lisans programlarında genellikle ALES notunun en az 55-60 olması isteniyor. Başvuran adayların puan hesaplamaları, lisans ortalamasının yüzde 25’i, yabancı dil puanının yüzde 25’i ve ALES puanının yüzde 50’si alınarak gerçekleştiriliyor. Üniversiteler, genellikle ALES’in en az yüzde 50’sini alıyorlar ancak diğer yüzdeler programa göre farklılık gösterebiliyor.

-  Özel üniversiteler, geçerli ALES puanı olmayan adayların kabul almaları halinde özel öğrenci olarak kayıt yaptırmalarına imkan tanıyorlar.

- Özel üniversitelerin birçoğunda başvurular başlamış durumda ancak büyük çoğunluğu başvurular geldikçe mülakat yapacaklarını ifade ediyorlar. Eylül ayına kadar vakit var. Ancak özellikle devlet üniversitelerinde yüksek lisans yapmayı düşünenlerin araştırmalarını hızla gerçekleştirmeleri gerekiyor. Örneğin Marmara Üniversitesi, tezsiz yüksek lisans başvurularının 3-9 Temmuz tarihleri arasında Göztepe Kampüsü’nde yapılacağını duyurdu. İstanbul Üniversitesi, güz dönemi başvurularını 22 Temmuz ile 2 Ağustos tarihleri arasında kabul edecek.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar