Yükselen doları kim nasıl görüyor?

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Bu defa doların yükselişi konusunu ele aldım. Yabancı çıkışının artması, Fed’in toplantısı, cari açık artışı gibi güncel nedenlerin yanı sıra siyasal ve ekonomik belirsizlik, yüksek borçluluk ile popülist girişimlerle bütçe disiplininin gevşeyebileceği konularının da altını çizdiler.
Doların son günlerdeki yükselişinin nedenlerinin ne olduğunu farklı kişilerle ele aldım. Gündemde neden olarak duyduğum yabancıların çıkışı, Fed'in çarşamba toplantısı, askeri harekatın etkisi, artan cari açık gibi konuları bazı dostlarımla ele alıp değerlendirdim... Bir ekonomist dostum, “Hızlı bir yükselişle karşılaşmadık. Ağır ağır yükseliyor. Bana göre bunun nedeni siyasal belirsizlik ve ona bağlı olarak gelişen ekonomik belirsizlik” dedi.

Sanayici ve ihracatçılar, döviz konusunda beklentilerinin “istikrar” olduğunu altını çizdiler. İhracatçı bir dostum, “Dolar yükseldiğinde ‘ihracatçıya faydalı olur’ düşüncesi hakimdir. Ama kurdaki ani yükselişler sonrası yurtdışındaki müşteri fiyat indirimi istiyor. Sonra kazara doların yükselişi geri gelirse, yük üstümüzde kalıyor. Görünürde iyi görünen bu durum, hesapta kötü sonuç verebilir. Onun için bugünün iyi görülen fiyatındansa, istikrar daha önemlidir” değerlendirmesini yaptı.

Bir bankacı dostum, “Türkiye yüksek borçlu bir ülke, uzun vadede doların buna bağlı olarak yükseleceğini unutmamalıyız. Onun için yükselişe hep güncel bahaneler bulunabilir.

Ama unutmayalım ki önemli olan yüksek borçluluğu azaltabilmektir. Bugünlerde söylenen nedenler dışında Halk Bankası’na 9 milyar dolarlık ceza söylentileri yine gündemde. Bir söylenene göre de 1.5 milyar dolar geri teklif kabul edilmemiş. Bu da bahane olarak belirtilebilir. Ama asıl yüksek borçlu bir ülke olmamız. Bu sürdükçe TL’nin değer kaybedeceğini bilmemiz gerekir.”

Ekonomist dostum doların yükselişini değerlerdirirken, “Bana göre yükselişin nedeni ağırlıklı olarak siyasal belirsizlik. Yabancıların çıkışı, Fed toplantısı gibi konular yükselişle ilgili güncel neden arayışları. Kurdan ihracatçılar da Ankara’da karar vericilerin önemli kesimi de şikayetçi değiller. TL’nin düşük değerli olmasından rahatsızlık duymuyorlar. Sepet kuru ekim ayı seviyesinde. Onun için yükselişi Fed’in çarşamba toplantısı gibi konularla bağlantılı değerlendirmeler yapılıyor. Ama asıl sorun siyasetin ve ona bağlı olarak iktisat politikalarının belirsizliği. Piyasalarda Hükümetin 2019 seçimleri öncesi popülist politikalar uygulaması ve bütçe disiplininin gevşeyebileceği düşüncesi de TL’nin değer kaybının süreceği yorumlarına neden oluyor” görüşlerini öne sürdü.

Görüldüğü gibi dostlarım doların yükselişi konusunda sözü edilen güncel nedenlerin yanı sıra siyasal ve ekonomik belirsizlik ile yüksek borç yükünün unutulmaması gerektiğinin de altını çizdiler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar