Yüzeyin altı

Murat BERK
Murat BERK UZMAN GÖRÜŞÜ

Geçen hafta başında bahsettiğimiz gibi faizler gerilerken küresel borsalarda riskten kaçış (risk off) ve piyasalarda düzeltme olasılığı gerçekleşti. Hatta Nasdaq 100 endeksi Ağustos 2015’den beri en yüksek günlük düşüşünü yaşadı.

Fonlama maliyetlerindeki artışın, piyasa gündeminde kalmaya devam edebileceğini, kısa vadeli finansman maliyetlerindeki artışa ise kimlerin daha fazla duyarlı olduğu konusunu da kapsayacak şekilde genişleyebileceği düşünüyoruz.

Finans hatta jeopolitik kaynaklarda da son derece az yer kaplayan son zamanlarda yaşanan bazı önemli gelişmelerin önemli olabileceğini düşünüyoruz. Gündemden nerdeyse tamamen düşen İtalyan politikası önümüzdeki günlerde tekrar gündeme gelebilir. AB’ye ve yapılan reformlara şüphe ile bakan iki partinin haftasonu meclis konuşmacısı üzerinde anlaşması koalisyon kurma olasılıklarını ortaya çıkardı. Bu durum “reformları tersine çevirebilirler” algısı nedeniyle, piyasanın hoşuna gitmeyecektir diye düşünüyoruz. Daha önemlisi ise ABD hükümetinde yapılan son değişiklikler başta İran olmak üzere dış politikada şahinleşme sinyalleri veriyor. Trump’ın dışişleri bakanını değiştirme kararını da İran hakkındaki görüş farklılıklarından dolayı olduğunu ifade etmesi dış politikada daha şahin bir görünüm olacağını düşündürüyor. The Economist dergisi Bolton için “savaş şahini” nitelemesini kullanıp hala 2003 Irak savaşını savunan az sayıda insandan biri olduğunu yazdı. Bolton’un Wall Street Journal Gazetesi’nde 28 Şubat’ta yayınlanan yazısında, yeterince kanıt birikmeden Kuzey Kore’ye derhal saldırılmasını savunduğunu da hatırlatalım.

Zamanlama açısından, 12 Mayıs tarihi önemli çünkü bu tarih, ABD'nin İran yaptırımları konusunda muafiyet süresini uzatması için bir sonraki son başvuru tarihi. Ancak ABD’nin anlaşmadan ayrılma olasılığı daha yüksek görünüyor. JCPOA'dan çekilmeye karar verirse ki olasılık yüksek görünüyor, jeostratejik endişelerin yükseleceğini ve bunun Orta Doğu ile de sınırlı kalmayacağını, Asya ve Kuzey Kore’yi de kapsayabileceğini düşünüyoruz.

Piyasa hareketleri anlamında petrol fiyatlarının diğer emtialar düşerken ayrışması ve yükselmesi ve altın fiyatlarındaki yükseliş dikkat çekici. ABD’nin İran antlaşmasından çekilmesi durumunda petrol ve altın fiyatlarının yükselebileceğini fakat çoğu küresel hisse senedi endeksinin Şubat ayındaki en düşük seviyelerere gerileyebileceğini düşünüyoruz. Bakır fiyatlarının, Şubat zirvesinden yüzde 10’dan fazla gerilediğini ve bakır fiyatlarının gelişmekte olan ülke hisse senetleri ile tarihi korelasyonun nispeten yüksek olduğunu belirtelim. 1. çeyrekte küresel hisse senedi piyasalarının zirve yapacağına dair görüşümüzü de koruduğumuzu hatırlatalım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelecek zaten burada 02 Eylül 2019
Sıcaklık artıyor 05 Ağustos 2019
Büyük umutlar 29 Temmuz 2019
Faiz Açmazı 11 Haziran 2019
Yuan’a dikkat 20 Mayıs 2019
Devam eder mi? 14 Mayıs 2019
Laplace’ın Şeytanı 07 Mayıs 2019
Reflasyon esintisi 05 Mart 2019
Mindball ve Wu Wei 11 Şubat 2019