Zonguldaklı madenciler krize karşı birleşti

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

Bir zamanlar Zonguldak denince insanın aklına kömür ve demir gelirdi. Şimdi bunlara bir yenisi yani  en acısı kriz eklendi. Zonguldak'ta ve ilçesi Karadeniz Ereğli'de kriz gitgide etkisini gösteriyor, iflasını açıklayan firmalar göç eden insanlar artıyor. Krizden kurtulabilmek için ne yapılabileceği konusunda çözüm yolları aranıyor. Ayakta kalan firmalar ise bir, bir firmalarını ofislerini İstanbul’a taşıyorlar.

Banka müdürleriyle Karadeniz Ereğli Ticaret Sanayi Odası'nın geçtiğimiz günlerde düzenlediği toplantıda da Ereğli’ye “Can suyu lazım” denildi. Ne yazık ki banka müdürleriyle yapılan toplantılardan da bir sonuç çıkmadı. Firmalar birer birer kapanmaya devam ediyor. Sac tüccarları ümidini demir- çelik sektörüne bağladılar, gelecek güzel haberleri bekliyorlar. 500’e yakın sac tüccarından bir elin parmaklarını sayacak kadar sac tüccarı kalmadı bölgede. Soruna bir an önce çare bulunmalı.

Zonguldak’ta kömürcüler, madenciler ise kendilerine yeni bir çıkar yol arıyorlar Çatalağzı Termik Santrali (ÇATES) özelleşecek, özelleşirse Zonguldak’a yerli halka verilmeli diye düşünüyorlar. Zonguldak madenciler dernekleşerek en doğru işi de yaptılar, bir çatı altında  toplanarak  Maden Enerji Sanayici İş Adamları Derneği'ni (MESİAD)  kurdular.  Madenciler, özelleştirme kararı alınan ÇATES’İ bölgede kömür işletmecileri olarak işletmeye talip olduklarını, şuanki ederini ÇATES’e vermeye hazır olduklarını bakanlara ve kamuoyuna duyurdular. Birlik ve beraberlik her zaman güzeldir. Madenciler, yıllar önce yapmaları gerekeni şimdi yaptılar bu da büyük başarı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın Zonguldak halkının sesini duyması, ÇATES  özelleşecekse Zonguldaklılar'a  vermesi gerekir diye düşünüyorum. Çünkü kriz yaşayan,  yoğun göç veren bir ili kurtarmak devletin görevi diye düşünüyorum.

MESİAD'da örgütlenen madenciler ÇATES’in ithal kömürcülere verilmesinin Zonguldak’taki krizi dibe vurduracağını, 17 bin 500 kişiyi işsiz bmırakacağını ifade ediyor. Devletin bu konuda en sağduyulu kararı vereceği konusunda mutlarımızı korumak istiyoruz. Zongul'da oluşan birlik ve beraberlik ruhunun

olumlyu bir karşılığı olması gerekiyor. ÇATES,  Zonguldak halkına verilirse, Erdemir iç piyasadan kömür alımını daha çok yaparsa, saç tüccarlarına yardımcı olunursa bir nebzede olsa krizden çıkış olur. Böylece Zonguldak denilince yine akıllara sadece kömür ve demir gelir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar