1 milyarlık iç pazar yerine 500 milyarlık dış pazarda rekabet

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Meteksan Genel Müdürü Murat Erciyes, Savunma Sanayiinde yer alan firmaların iç rekabetinin anlamsız olduğunu, esas rakiplerin dışarda olduğunu arkadaşımız Mehmet Kaya’ya açıklarken, buna gerekçe olarak iç pazarın 1 milyar dolarken, dünya pazarının 500 milyar dolar olduğunu söylüyor. Meteksan Genel müdürü Murat Erciyes, Savunma Sanayiinde üretim yapan yerli firmaların, iç piyasada rekabete girmelerinin anlamlı olmadığını, şirketlerin tamamlayıcı rol paylaşımıyla, yurt dışında faaliyet gösteren güçlü şirketlerle rekabet etmeleri gerektiğinin anlamlı olduğunun altını çiziyor.

Arkadaşımız Mehmet Kaya’nın sorularını yanıtlayan Erciyes, bu düşüncesini dayandırdığı gerekçeyi açıklarken, “İçerde 1 milyar dolarlık alanda rekabet etmek yerine, ürün ve sistemlerle dünyadaki 500 milyar dolarlık alanda rekabet çok daha iyi sonuçlar doğurur ”görüşünü öne sürüyor. Erciyes, yurt içi firmaların birbirleriyle rekabet yerine birlikte, tamamlayıcı teknolojilerle ürün ve sistemleri geliştirmenin çok yararlı olacağına inancını dile getiriyor. Yurt içinde Aselsan’la rekabete girmeyeceklerini, yerli firmaların birbirini tamamlayıcı şekilde işbirliğinin önemli olduğunu belirterek, “Biz, Thales’i, BEA Systems’i yendiğimizde, onlarla rekabet ettiğimizde başarılı olacağız” değerlendirmesini ortaya koyuyor.

Erciyes’in bu söylemi önemli Ar-Ge çalışmaları isteyen Savuma Sanayiinde hem yerli firmalar arası işbirliklerinin yaratacağı sinerjinin gerekliliğini ortaya koyuyor. Hem de Savunma Sanayi alanında geliştirilecek kümelenme çalışmalarının uluslararası rekabette firmalarımızın önünü açıp rekabetçiliklerin geliştireceğini gösteriyor.

Bir süre önce Eskişehir’de konuştuğum Savunma Sanayi firmaları da Ankaralı ve  Eskişehirli firmaların tek çatı altında geniş bir Savunma Sanayi kümelenmesinin kamu tarafından desteklenmesi ve teşvik edilmesinin önemli olacağını öne sürmüşlerdi.

Savunma Sanayimiz TAİ, Aselsan, Havelsan ve Roketsan gibi önemli başarılara imza atmış kurumlara sahip.  Bazı holdinglerimizin de Savunma Sanayi alanında üretimleriyle önemli yer alıyorlar. Bunlara karşın, bu alanda kuruluşların özel üretim alanları seçerek, birbirlerinin alanı dışında kalmaları söz konusu olmuyor. İşbirlikleri ve kümelenme çalışmalarının yeterli olmadığı sektör temsilcileri tarafından dile getiriliyor. Murat Erciyes’in açıklamaları da bunlar arasında yer alıyor.  

Oysa, dünyada savunma sanayi harcamaları Stockholm Uluslararası Barış Enstitüsü verilerine göre 2012 yılında 2 trilyon  dolar gibi çok yüksek bir değere ulaşıyor. Ülkemizde ise 15.6 milyar dolar seviyesinde. Dünyada bunun içerisinde yüzde 50’si personel giderleri. Önemli bir bölümü ise teçhizat ve mühimmat  alım harcamaları. Bu ülkemiz içinde aşağı yukarı böyle. O nedenle bu alanda uluslararası rekabette yer alabilmemiz ve yabancılardan alımlarımızı azaltabilmemiz için, yeri firmalarımızın işbirliğine, sinerji yaratmasına ve kümelenmelere ihtiyacımız var...

Murat Erciyes’in demecinin hatırlamama yol açtığı konular bunlar...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar