Altın gözünü 1.300 dolar/ons'a dikti

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta, emtia bağlantılı hisselere gelen alımların pozitif yansıması ve doların güç kaybederek, altına kan sağlamasının yanında, piyasalara sürpriz yapan Japonya Merkez Bankası'nın para politikasına dair hamlesizliği, Fed toplantısını da gölgede bırakarak madenin hızla yol almasını sağladı. Son gün 1296.80 dolar/ons'a kadar uzanan altın haftayı 1275 dolar/ons'tan yüzde 4.82 getiriyle bitirdi. Gümüş de süper bir performansla 17.87 dolar/ons'a ulaşarak son 15 ayın zirvesini kaydetti. Diğer kıymetliler ve ham petrol de yatırımcılarını sevindirdi. 

Seansa 1223 dolar/ons seviyesinden başlayan altın, cuma günü aldığı darbenin etkisinden kurtulmaya çalışırken, Euro/dolar paritesinde, doların zayıflamasıyla biraz daha kendine güven kazanırken, ABD’den gelen verilerle de güç kazandı. Yeni konut satışları 511K ile beklentinin altında kalırken revizyonlarla birlikte değerlendirildiğinde 23K artıda kaldığını görüyoruz. Salı günü ayı piyasasından gelen baskıyı ABD'den gelen verilerle bertaraf etti. Dayanıklı mal siparişlerindeki artış beklentilerin uzağından bile geçmezken, tüketici güven endeksinde de birkaç puanlık geri çekilme kaydedildi. Beklentiler endeksinin gerilemesi geleceğe dair umutsuzluğun sinyallerini verir gibi. Bu gelişmeler FED içinde faizlerin yakın zamanda artmasını istemeyen güvercinleri sevindirirken, altın hızlı alımlarla 1245 dolar/ons’u test etti. Hafta ortasında altın düşük hacimli alımlarla FED toplantısının neticesine kadar 1250 dolar/ons’a ulaştı. ABD’in Merkez Bankası, Mart toplantısına benzer şekilde yapılan açıklamalarda, yakın zamanda bir faiz artışına gidileceğine dair net ifadeler kullanmadı. Piyasaları asıl hareketlendiren perşembe günü gerçekleşen Japonya Merkez Bankası’nın para politikası toplantısında, daha fazla teşvik kararı çıkmaması oldu. Banka, yavaş ekonomik büyüme, fiyat enflasyonu ve Yen’in global döviz piyasalarındaki durumu ile boğuşmasından dolayı teşvik politikası gütmedi. Altını omuzlayan bu gelişme ile maden 1255 dolar/ons’u aştı; dolar ise zarar gördü. Altın ve gümüşte boğalar aynı zamanda teknik açıdan da iyi bir hafta geçirdiler. Haberlerle Japon Yeni ve dolar arasındaki çekişme dolar aleyhinde gelişirken Euro/dolar paritesi de 1.14 seviyesine uzandı. Günün devamında ABD’den açıklanan GSYH rakamları yüzde 0.7 beklentiye karşılık 0.5 açıklandı. Bu moral bozan önemli ekonomik veriyle birçok piyasa oyuncusu artık Haziran ayında faiz oranı konusunun masaya yatırılmayacağını düşünüyor. Altın, bu ikinci rüzgarla birlikte seans içinde 1270 dolar/ons’a ulaştı.  Cuma sabah seansında 1281 dolar/ons’a kadar çıkarak 7 haftanın zirvesini kaydeden altın, son gün yine ABD'nin verileriyle dalgalandı. Kişisel gelirlerde yükseliş gözlenirken, buna rağmen kişisel harcamalarda düşüş var. Ülkenin tüketici güven ve beklenti endeksi hayal kırıklığı yaratırken altının ekmeğine yağ sürdü. 1296.80 dolar/ons'a ulaşan altın seans sonunda bir miktar gevşeyerek haftayı 1292.73 dolar/ons seviyesinden yüzde 4.82 getiriyle tamamladı. Diğer kıymetli madenleri de peşinden sürüklerken doların kaybı yüzde 1.93 oldu; ham petrolün haftalık kazancı Nymex türünde yüzde 5.5'i, Brent türünde yüzde 6.25'i buldu. 

Altın bu kez yükseliş trendinde ısrarcı olduğunu gösterirken, hafta başıyla birlikte yeni alıcıları karşılayacaktır. Pozisyon açmak isteyen yatırımcılar bu rüzgarı değerlendirebilirler. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018