Denizlili mali müşavirin e-postasında yer alan talep

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Zaman zaman bana kentlerindeki sanayicinin dertlerini dile getiren dostlarım e-postalar gönderir. Denizlili bir mali müşavir dostumun10 Mart günü gönderdiği e-posta kurların kent sanayicisi için son bir yılda ortaya çıkardığı etkiyi hesapla ortaya koyduktan sonra, bir boyahane firması için hazırladığı tespit raporunun özet bilgisini bana göndererek, “içinde bulunulan durumu dile getirmemi” istiyor. Ve verebileceği sonucu, “Bu hususu gündeme getirmeniz ile Ekonomi Bakanımızdan da Denizlili olması hasebiyle kalıcı bir tedbir alınabileceğini ve zordaki firmaların batmaktan kurtulacağına inanıyorum” diyor. 

Son günlerde birçok farklı sektör temsilcisi dostumdan benzeri yakınmalar dinlediğim için Denizlili mali müşavir dostumun verdiği bilgileri, yaptığı hesaplamayı sizlerle paylaşmak istedim: 
“Son bir yılda kur ve parite dengesizliği etkisi ile özellikle euro ihracatçı ve imalatçıları çok zor durumdalar. 

Haimtex fuarında da aradığını bulamayan Denizlili sanayiciler her gün kan kaybediyor. 2015 yılına ilişkin siparişlerini alan ihracatçı firmalar, parite tarafından doğan zararları kar marjından karşılamaktadır. Bunun yanında yan sanayi pozisyonunda olan firmalar oluşmuş piyasa, rekabet koşulları gibi etmenler nedeniyle hiçbir şekilde fiyat artışı yapamaz durumdalar. Boyahanelerde durum vahim haldedir... 

Buna örnek olarak bir boyahane için hazırladığım tespit raporundaki hesaplamamdan bilgiler aktarmak istiyorum. 
2014 yılı Ocak ayı ile 2015 yılı Ocak ayını karşılayarak başlarsam, geçen yıla göre meydana gelen değişimler şu şekilde: Döviz kuru yüzde 13.77 oranında düşmüş, üretimimiz ise yüzde 15.82 gerilemiş ve bunun sonucunda imalatçı/ihracatı firma gelirinde yüzde 29.33 oranına düşüş olarak yansımıştır. 

Hammadde kullanımlarında çok fazla bir değişme yok gibi görünse de tonaj oranlaması yaptığımız zaman artış ön plana çıkmaktadır. Bu artışın en büyük sebebi ise boyalarda yüzde 70-80 oranında, kimyasallarda yüzde 25-30 ve kömürde de ithal etmek zorunda olduğumuzdan dolar girdi maliyetleri artmaktadır. Malum parite 1.10 seviyesinin altındadır. Bunlara ilave olarak gerek maliyetleri ve gerekse de tedarikçileri bahane ederek hammadde fiyatlarına yüzde 15-20 oranında artış yapılmıştır. 

İşçilik maliyetlerine baktığımız zaman artış yüzde 12.12 oranında olmuştur. Üretim giderlerinde artış ise yüzde 26.30 oranında gerçekleşmiştir. Burada en büyük artış ise yüzde 26.78 ile elektrik giderinde olmuştur, tabii 40 günlük olmasının dezavantajı yanında, elektrik fiyat artışı da hatırı sayılır seviyede gerçekleşmiştir. Diğer kalemlerde çok bariz artış ve azalışlar gerçekleşmemiş, toplam giderimize yansıması yüzde 4.11 olmuştur. Genel oran üzerinden baktığımız zaman bir önceki döneme göre gider artışımız çok yüksek değildir, fakat gelirimizde büyük bir azalış vardır, bunun sonucu da ne yazık ki zarar olmuştur.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar