“Gaziantep'in en güzel abisi”

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Hep duyardım, ama bu kez tanık oldum: Antepliler birbirlerine çok düşkündürler. Hele bu Anteplilerden biri Ahmet Ümit olunca... “Gaziantep’in en güzel abisi”nin çevresinde bir sevgi hâlesinin oluşması kaçınılmazdı. Dünya kültürünün çok önemli eserlerini binlerce yıldır biriktiren bu kadim şehirde düzenlenen “kitap festivali” kent sâkinlerini kültür için bir kez daha bir araya getirdi. Ne diyordu Ahmet Ümit “politika, günceli çözmeye uğraşır, kültür günün ve geleceğin sorunlarını. Akıllarını politikayla sınırlayanlar kültürün önemini anlayamazlar.” Kültürün öneminin farkında olan Fatma Şahin başkanlığındaki Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Ahmet Ümit'in koordinatörlüğünde “İnsan Okur!” başlığıyla düzenledi ilk kitap festivalini. Bu, bir Anteplilik projesiydi. Kente, ağaca dönüşecek bir kitap fidanı dikilmişti birbirine düşkün Anteplilerin işbirliğiyle... Yine bir Antepli olan Sahan restoranlar zincirinin ve Şirehan Otel’in sahibi Tahir Tekin Öztan da festivale omuz vermişti.

Katılan yazarların konuşmalarında mekânlar hıncahınç doldu, Mario Levi’nin deyişiyle “edebiyat varsa, umut da vardır” cümlesinin gerçekçiliği bir kez daha kanıtlandı. Kente ünlü mutfağından tadım yapmak, Zeugma Müzesi ve şehri gezmek için gelen yerli turistlerin de ilgisini çekti festival, onlar da açılış yürüyüşüne katıldılar, kitaplar imzalattılar, yorumları “festival de buraya geliş nedenlerimiz arasına katıldı” şeklindeydi. 

Yekta Kopan’ın üniversitedeki söyleşisinde 500 kişilik salon tamamen doldu. Kopan, “Zamanı kontrol edemiyor, gerçek hayatı anlamakta zorlanıyoruz. Sanat, zaman kullanımını bize veriyor,” diyordu.
Ahmet Telli’nin Kendirli Gazi Kültür Merkezi’ndeki “Hayat şiirini çağırıyor” başlıklı söyleşisi ve imza günü de tıklım tıklımdı. Söyleşi öncesi Merkez’in avlusunda soluklandığımızda ustanın çevresini saran okurlarıyla sohbeti, imzası etkinlik başlamadan koyulaşmıştı.

Vurgulamam gereken bir diğer nokta, Ahmet Ümit’e Anteplilerin gösterdiği büyük ilgi. Gerçekten anlatılmaz, görülesiydi. Okurlarından birinin Tweeter’da yazdığı gibi “Festival günleri boyunca görüldüğü her yerde kitap imzalayan, fotoğraf çekilen, bizi kırmayan ?@baskomsernevzat :)” oldu onlar için.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 3 gün boyunca etkinliğin her aşamasına katılmaya çalıştı. Kültür sanat alanında genç nesillere bir mum yaktıklarını dile getiren Şahin, “Umarım gençlerimiz bu doğrultuda yollarına devam ederler. Biz onları cesaretlendirdik, yüreklendirdik. Özellikle okumaları ve kitaplara değer vermeleri yönünde bir yol açtık” diye konuştu.?Şahin, festivalin son günü yapılan şiir etkinliğinde Yahya Kemal’in “Sessiz Gemi”sini okuyarak desteğini sürdürdü.

Son söz, festivalin fikir babası Ümit’in:
“Yorgunum, ölesiye yorgun, ama içim huzur dolu. Festival iyi geçti. Bu maya tuttu. Gelecek yıl şahane olacak.” 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar