İş dünyası “gündem ekonomiye dönmeli” derken

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Seçim öncesi son demecinde Abdullah Gül, “Arzum Türkiye’nin gerçek gündemine dönmesi” diyerek düşüncesini ortaya koymuştu. 

Seçim sonrası değerlendirmelerinde, iş dünyası temsilcileri arasından da “Artık gündem ekonomiye dönülmeli” diyerek beklentilerini açıklayanlar oldu. 

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, “Cumhurbaşkanı seçiminin ardından gündemin ekonomiye dönmesi gerekiyor. Türkiye’nin yakaladığı istikrar ortamını bozmadan gündeminin ekonomiye odaklanması şarttır. Türkiye’nin ekonomik büyümesini sürdürme ve yeni istihdam alanları oluşturması için, cari açık sorununu çözmesi, ihracata dönük, değeri yüksek yatırımları gerçekleştirmesi gerekiyor” diyerek görüşünü dile getirdi. 
TÜRKKONFED Başkanı Süleyman Onatça da “Son bir yıldır gündemi oluşturan seçim sürecinin ardından, Türkiye ekonomiye odaklanmalı. (...) Önümüzdeki günlerde gerek Başbakan, gerekse ekonomi yönetiminin krizsiz belirlenmesi, tedirginliği ortadan kaldırır. Bu çerçevede ekonomide bekleyen önlemlerin devreye sokulması, bu senenin son çeyreğinde ve gelecek sene elde edeceğimiz büyüme oranının hazırlanmasını sağlayacaktır” diyerek ekonomik gündemin önemini ortaya koydu. 

TOBB tarafından yapılan değerlendirmede de “Artık daha fazla zaman kaybetmeden esas gündeme dönülmesini arzu ediyoruz. Zira hem küresel iktisadi risklerin hem de yakın coğrafyamızdaki belirsizliklerin yeniden artmaya başladığı bir dönemdeyiz. Böyle bir ortamda yapısal reformlara odaklanarak ekonomik yapımızı güçlendirmeli, daha sağlam bir zeminde 2023 hedefl erimizde ilerlemeliyiz” denilerek, gündem ekonomiye dönmeli, düşüncesini yapısal reformlarla birlikte ortaya konuldu. 

İş dünyasının bir başka önemli beklentisi de yeni kurulacak hükümette ekonomi yönetiminde Başbakan Yardımcısı Babacan, Kalkınma Bakanı Yılmaz ve Maliye Bakanı Şimşek’in koltuklarını korumaları. Haziran 2015 seçimlerinde üç dönemi dolmasına karşın, Ali Babacan’ın o döneme kadar, ekonominin direksiyonunda olmasının, kendileri kadar yabancıların da “isteği ve düşüncesi olduğu” birçok işadamı tarafından dile getiriliyor. 

Özellikle Babacan’ın “Ziraat Bankası Bank Asya’yı satın alabilir” açıklaması sonrası Başbakan’ın danışmanı Yiğit Bulut’un “Böyle bir kararımız yok” diyerek, adeta Babacan’ı yalanlar tutum alması, yeni dönemde Babacan’ın “görev almayacağı” tartışmasını gündeme taşıyınca, iş dünyasından birçok kişi bundan duydukları tedirginliği ve “Haziran 2015’e kadar” Ali Babacan’ın görevini sürdürmesini istediklerini dile getirdiler. 

Yeni Başbakan’ın tayini döneminde de iş dünyasının bu talebini açıklıkla dile getirerek, hükümet içindeki ekonomi yönetiminin sürmesini isteyecekleri görülüyor. Seçim döneminin bitmediği, erken seçim talebi gündeme gelmezse, üçüncü ayağının 2015 Haziran’ında sonlanacağı biliniyor. İş dünyası yeni hükümette de Babacan, Şimşek ve Yılmaz’ın koltuklarını korumalarını ekonomik istikrar açısından önemli görüyorlar...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar