Kale Grubu’ndan “çizgi üstü” bir sanayi girişimi; Uçak Motoru

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

6 Haziran günü İzmir’de Kale Grubu Pratt and Whitney ortaklığıyla Türkiye’nin ilk kendi tasarımı olan turbo jet motor fabrikasını açtı.

 Kale Grubu’nun içinde yer alan bu şirketi Kale Grubu’nun Başkanı Zeynep Bodur Okyay’ın mühendis eşi Osman Okyay yönetiyor. Kale Grubu’nun bu alanda uluslararası değer kazanmış başka üretimleri de var. Bu ürünlerinden biriyle Lockheed grubundan “Yıldız tedarikçi” unvanını almışlar. Boeing grubu da Kale Grubu’na, onlar için yaptığı üretimle ilgili “Performans mükemmellik ödülünü” vermiş. 

Osman Okyay, uçak motoru yatırımını değerlendirirken, “75 milyon dolarlık yatırımla yılda yüz milyon dolarlık bir ciroya ulaşacağız. Katma değeri bu denli yüksek bir olay bu. Ayrıca, Türkiye’ye çok önemli bir teknoloji kazandıracağız. Zira Türkiye’nin ilk turbo jet motorunu üretiyoruz. Bu Türkiye’nin ilk kez kendi tasarımı olan bir jet motorudur” açıklamasını yapıyor. 

Kale Grubu bu alana önemli yatırım yapan bir kuruluş. 2013 yılı savunma ürünleri cirosu 109 milyon lira olmuş. 2014 hedefl eri 200 milyon TL, 2018’de ise 300 milyon lira. 

Kale Grubu yönetiminde ikinci kuşak temsilcisi olarak yer alan Zeynep Bodur Okyay, Kale Seramik’te 23 projenin olduğunu, hedefl erinin “Trend yaratan lider markalara sahip olmak” olduğunu belirtiyor. Zeynep Bodur, bunun için tutumlarını açıklarken, “Ar- Ge’ye ayırdığımız payı Türkiye ortalamasının iki katına çıkararak tasarımı yaratıcı bir süreç haline getirdik. Bizim için inovasyonun can alıcı noktasını oluşturan kavram budur” diyor. 

Kale Grubu yeni üretim hedefinin insanlı ve insansız helikopterler için turboshaft motorları olduğunu açıklıyorlar. Bu hedefl erinin Savunma Sanayii Müsteşarlığının çizdiği yol haritasında yer aldığını belirtiyorlar. 

Bodur Okyay, “Gelinen nokta bize, ne kadar doğru yolda gittiğimizi gösteriyor. Azim ve inançla çalışmamızın sonucu olarak buna ulaştığımızı gösterdi” değerlendirmesini de yapıyor. 

Savunma sanayiinde bu çapta ikinci bir işbirliği (joint venture) proje örneği yok. Bu açıdan Kale Grubu övünülesi önemli bir başarı elde etmiş durumda. Ve bu duruma yola çıkarken vitrifiye malzeme üretirken Ar-Ge sonucu geldikleri bu nokta diğer sanayi kuruluşlarımız açısından da bir örnek olay görünümünde. 

“Yergiye amel övgüye kabız” ülkemizde, bu tür başarıların övgüyle topluma duyurulmasının önemine inanarak sizlere duyurmak istedim

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar