Gastronomi sektörünün renkli buluşması

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Otelcilik ve yiyecek içecek sektöründeki profesyonelleri bir araya getiren Sirha Fuarı, İstanbul Kongre Merkezi’nde 300’ü aşkın markanın bulunduğu yaklaşık 2 bin 500 metrekarelik bir alanda 4. kez konuklarını ağırlıyor. Fuar, dün açıldı. Gün boyunca stantları dolaştım, kaybolmaya yüz tutmuş yöresel lezzetleri, koruma altına alınan ürünlerle yapılan farklı tarifleri tattım; ünlü şeflerin fuar süresince renkli görüntüler sergileyecekleri Bocuse d’Or Yarışma Alanı’ndaki etkinlikleri izledim…

Bu arada, Sirha İstanbul Koordinatörü Abel Villemin ile de sohbet etme fırsatım oldu. Villemin, “Gıda ve içecek ürünlerinden, mobilya ve sofra üstü takımlarına kadar birçok ekipmanı bir arada profesyonellerle buluşturan bu fuar, sadece sektör profesyonellerine yönelik olup bu sektörde bulunanların en büyük buluşma noktasıdır” diye sözlerine başladı ve etkinliğin farkını ve misyonunu şöyle anlattı: “Sirha İstanbul’un farkı, uluslararası bu tip bir etkinliğin bütün hizmetleri bir arada topluyor olması. Ayrıca, şehir merkezine yakın olmasıyla ve sadece profesyonellere yönelik olmasıyla da diğer etkinliklere göre bir adım önde. Misyon olarak yaşayan bir etkinlik olması benimsenmiştir. Bocuse d’Or ve Omnivore gibi her sene Sirha’nın dünyadaki diğer fuarlarında düzenlenen etkinliklerin yer aldığı fuar; bunların dışında Türkiye’nin geleneksel yapısını da bünyesinde barındırmakta; ülke bilinilirliğini artırmak ve bilinmeyen, gözden kaçmış ürünleri katılımcılara tanıtmak da hedeflenmekte. Bunun en önemli örneklerinden biri Anadolu Lezzet Envanteri Projesi. Metro Toptancı Market ve Mutfak Dostları Derneği’nin katkısıyla Türkiye’de sektör profesyonellerinin yöresel ürünleri temin etmede doğru kanalı bulma sorunu ortadan kalktı. Kaybolmaya yüz tutmuş olan ürünleri koruma altına alan Anadolu Lezzet Envanteri Projesi, böylelikle tedarikçilerin en doğru yoldan bu ürünleri şeflerle buluşturma yolunu açtı. Yöresel ürünleri korumayı ve dünyaya tanıtmayı hedefleyen kurum ve kuruluşların da yer aldığı fuarımız, bunları katılımcılar ve şeflerle buluşturmayı da hedefliyor.”

Anadolu’dan konuk ülke Peru’ya uzanan bu gastronomi şöleni, cumartesi akşamına kadar sürüyor. Programda gazeteniz DÜNYA’nın Gıda Dergisi’nin de bir etkinliği bulunuyor. Konu başlığı “Menünüzde glutensiz seçenek var mı? Moda mı? İhtiyaç mı?” olarak belirlenmiş; 26 Kasım’da Konferans Salonu’nda. Sirha; İstanbul dışında Lyon, Cenevre, Budapeşte, Rio de Janeiro ve Meksika’da düzenleniyor.

Sirha Dünya Direktörü Marie-Odile Fondeur’e de 21-25 Ocak 2017 tarihlerinde Lyon’da yapılacak fuarı sordum, şunları söyledi: “Bir önceki Sirha, 135 firmadan 189 bin 028 profesyonel ziyaretçi ile restoranlar, oteller, catering, pastanecilik ve yiyecek hizmetleri operasyonları için ürettiği ve geliştirdiği ürünlerini, ekipmanlarını ve hizmetlerini tanıtan 3 bin 45 katılımcı firmayı ağırladı. Etkinliklerde 725 yeni ürün lansmanı, 367 dünya prömiyeri gerçekleştirildi. İnovasyon ve heyecan, her gün gerçekleştirilen bin 600’ün üzerinde canlı gösterimle fuarın her yerinde ziyaretçileri bekliyor. Profesyoneller, yiyecek hizmetleri ekipmanlarını bizzat çalışırken görerek, ürünleri tadarak operasyonlarını daha iyi hale getirmek ve müşterilerini cezbetmek için gerekli olan teknoloji ve yiyecekleri daha iyi seçme şansına sahip oluyor. Yiyecek hizmetlerinde görev yapan profesyoneller, insanların nasıl ve neleri yediği konusunda geleceği şekillendirecek olan önemli sektör trendleriyle ilgili bilgiye de sahip oluyor. Sirha’nın uzman katılımlarıyla gerçekleştirilecek konferans programı ve tam ölçekli model restoranları katılımcılara ilham verirken onları bilgilendiriyor. Yaşayan trendler laboratuvarı, AR&- GE müdürleri ve şefl er için düzenlenen Food Studio’yu da unutmamak lâzım. Sirha birçok sektörde 19 yarışmaya da ev sahipliği yapıyor. Ünlü Bocuse d’Or aşçılık yarışması, önümüzdeki sene 30. yıldönümünü kutlayacak. Coupe du Monde de la Pâtisserie yarışması ise dünyanın tatlı ustalarını bir araya getirecek.”

Perşembe günkü Sirha izlenimlerim kısaca böyle. Pazartesi günü ehlikeyf’te (http://www.dunya.com/ ehlikeyf) devam edeceğim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar