Hayat seçimlerden oluşur

Serdar PAZI
Serdar PAZI PİYASANIN İÇİNDEN

Kişisel gelişim ile ilgili bir cümle ile başladık, ancak günümüzde finansal piyasaların da benzer bir düzleme oturduğunu görüyoruz. Çok kısa süre içinde Brexit ve ABD seçimlerini atlattıktan sonra içeride referandum sürecini geride bıraktık. Ancak hemen bu hafta sonu başlayacak ve Mayıs ayında sürecek olan Fransa’daki seçimler ve Haziran’da İngiltere’de yapılacak olan erken seçim de düşünüldüğünde oldukça fazla belirsizliğin söz konusu olduğunu söylemek mümkün. İngiltere’nin birlikten ayrılması AB için sersemletici olabilir, Almanya’nın da bahsettiği gibi acılı bir süreç yaşanır ve işler orta uzun vadede normale döner ancak Fransa’nın birlikten ayrılma ihtimali ise geride birliğin falan kalmayacağı kaotik bir süreci başlatır. Fransa’da bilindiği üzere Le Pen önderliğindeki aşırı sağ partinin iki turlu seçimin ilk turunda en fazla oyu alarak ilk ikiye girmesine kesin gözüyle bakılıyordu.

Son dönemde uygulanan politikalardan memnun olmayan Fransız seçmeninin tepkisini ilk turda bu şekilde ortaya koyacağını, ikinci turda ise Le Pen haricindeki oyların daha muhafazakar söyleme sahip ve mevcut durumu değiştirmeyecek adaylardan (Fillon ya da Macron) birine yönelmesi bekleniyordu.

Ancak son haftalarda giderek sertleşen söylemiyle oy oranını artırmayı başaran ve zenginlerin vergi oranlarını artırmak gibi mevcut gelir dağılımından hoşnut olmayan dar gelirli seçmeni kendine çeken aşırı sol adayı Mélenchon bu durumu kısmen değiştirdi. Kendisi aynı Le Pen gibi AB dışında özgür ve daha güçlü bir Fransa idealini net biçimde ortaya koydu. Seçmenler arasında kararsızların payı halen oldukça yüksek ve bu iki radikal söylemin ilk turda ilk ikiyi paylaşması halinde Fransa’nın olmadığı bir AB fiyatlaması finansal piyasalarda ciddi bir türbülansa yol açabilir.

ABD Başkanı Trump’ın merakla beklenen vergi teşvik planına ilişkin endişeler, petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ve azalan Fed faiz artırım beklentileri ile beraber gelişmekte olan piyasalar için yaz ayları iyi geçebilir. Ancak TL varlıkların bu genel anlamda elverişli ortamda daha iyi bir performans sergilemesi için kur ve faiz tarafında iyileşme görmemiz şart.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Benim hâlâ umudum var 26 Nisan 2024
Coğrafya kaderdir 19 Nisan 2024
Geriye ne kaldı 05 Nisan 2024