Siyasetin ve rakamların dehlizinde kaybolmadan niteliğe dönmek

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

İş dünyasından sohbet ettiğim dostlarımın, bugünlerde ağırlıklı olarak, pek de iyi bilmedikleri, derinliğine vakıf olmadıkları siyaset konuları üzerinde durduklarına tanık oluyorum. Ellerinde yeterli veri olmadığı, iyi bilmedikleri bir alan olduğu için siyasetin labirentleri arasında çaresizlik sohbetlerine giriyorlar. Ben bunu zaman zaman sohbetlerimde de alt alta sıralanmış rakamlara bağlı analiz yapan işadamı dostlarımda da yaşarım. Onlar da rakamlar içersinde boğulurlar, sıkıntıya düşerler.

Oysa, iş dünyası içerisindeki bireylerin esas amaçları, kısır tartışmalar içinde kalmak değil, üretkenliği ve verimliliği artıracak tartışmalar içersinde olmalarını gerekli kılar. Konuya böyle yaklaşıldığında üç unsur öne çıkıyor.

Bunlardan birincisi; üretimlerini verimli kılmak için işlerini geliştirici teknolojileri firmalarına kazandırabilme çabası olmalıdır.

İkincisi; çalışanlarını geliştirici eğitim başta olmak üzere, iş süreçlerinin geliştirilmesi, yönetim kalitesinin artırılmasıdır.

Üçüncüsü ise işletmenin her dönemde kendine özgü ölçeğin ne olması gerektiğini bilmesi ve ölçekle ilgili sorunlardan haberdar olmasıdır.

Ekonomik gelişmenin yüzde 50’si bu üç unsurun işadamları tarafından doğru algılanmasına bağlıdır. Böyle olduğu için iş dünyasında yer alan bireylerin sohbetleri, bu konulardaki arayışları üzerine yoğunlaşmalıdır.

Siyaset ve rakamlara bağlı analizlere dayalı sohbetler yerine bu üç alandaki sohbetler, hem onların işlerine hem de ülke ekonomisine yarar açısından önemlidir.

Örneklemek gerekirse, bu tür yaklaşımda olanlar sohbetlerini bu konular üzerine kuranlar, doğru seçimle işlerine yarayacak makineyi 100 bin dolara alırlarken, yeterince bu konuların sohbetini yapmayanlar, kendileri, işleri için gerekliliğini tam bilmeden 150 milyon dolar ödeyerek makine alırlar.

Siyasi iradenin, bürokrasinin, sanayicimizin ve medyanın nicelik analizleri kadar nitelik analizlerine yer vererek, bu tür sohbetlerin gelişmelerine imkan yaratması, olumlu gelişmeler yönünde adımlar atılmasına, iş dünyasının sohbetlerinin verimli alanlara yönelmesine yol açacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar