TÜSİAD Başkanı: İş dünyasının ihtiyacı güvenin tesisi

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, arkadaşımız Özlem Ermiş’le yaptığı söyleşide, ekonomide temel sıkıntının sürdüğünü belirterek, “Temel sıkıntı güven erozyonu. Güven olmadan ne yatırım ne harcama ne de büyüme olması mümkün. İş dünyasının kurumları bu konuda endişelerini ekonomi yönetimine iletiyorlar. İvedi olarak güvenin yeniden tasisine ihtiyaç var” değerlendirmesini yapıyor. Bunun için, “Kısa ve uzun vadeli reformları hızla hayata geçirmeliyiz, bu alanda aksiyona geçmesi için çağrı yapıyorum” diyor.

Symes, ekonomide genel gidişatı değerlendirirken, “Küresel krizin dünyadaki etkileri sürüyor. Bu çok önemli bir temel veri. Türkiye’de de büyüme önemli ölçüde yavaşladı, son dört yılda ortalama yüzde 3 civarında düşük ama istikrarlı diyeceğimiz bir büyüme elde ettik. Dünyaya baktığımızda bu yüzde 3 çok iyi, ama Türkiye’nin şartları için hiç yeterli değil. Bunda son 1-1.5 yılda oluşan siyasal belirsizlik ve güvenlik sorunlarının öne çıkması etkili oldu. Rusya ile yaşanan gerginlik ve terör saldırıları turizm başta olmak üzere birçok sektörde sıkıntı yarattı. Buna bir de 15 Temmuz olayları eklendi. Yıl sonuna kadar bir miktar yavaşlama olacağını düşünüyoruz”dedi.

TÜSİAD Başkanı, içinde bulunulan dönemde ekonomi açısından iki temel sorun gördüğünü belirterek, "Güven ve güvenlik alanında son dönemde ciddi erozyon yaşandığını” bunun özellikle Anadolu’daki küçük firmaların güven sorunu yaşamalarına yol açtığını söylüyor.

Süratle normalleşme gerektiğini bununla OHAL’in ile boşalan kamu yönetimindeki kadrolara hızla liyakata dayalı atamaların yapılmasını öneren Symes, “İstihdam politikası oldukça önemli ve gerekli. Hukuk normlarının güçlenmesi, hukukun öngörülebilir olması, özgürlük alanının geliştirulmesi için acil ihtiyacımız olan uzun dönemli reform alanlarımız cidiyetini koruyor” değerlendirmesini yapıyor.

Symes, dünyada da olağanüstü bir dönem yaşandığını ve normalleşmeye ihtiyaç olduğunu belirtirken, hukuk ve özgürlükler alanında yapmamız gerekenleri yaparak, gelişmekte olan ülkeler arasında öne çıkabileceğimizi açıklıyor. Ardından, “Dünya konjonktüründe farklılaşmak için Türkiye açısından fırsat var, bunu değerlendirmeliyiz. Dünyada para bolluğu var, sermaye adres arıyor, bu sermayeyi Türkiye’ye çekebiliriz. Yalnız güven ve sağduyuya ihtiyacımız var” yorumunu yapıyor.

TÜSİAD Başkanı, gördüğü bir sorunu ifade derken de “Neredeyse her gün art arda teşvik paketleri açıklanıyor. Elbette bu teşvikleri olumlu buluyoruz. Bu dönemde ekonomiye soluk aldırıcı politikalara ihtiyaç var. Ancak, içinde bulunduğumuz olağanüstü dönemde koordineli, öngörülebilir, sistemli bir yaklaşım gerekiyor. İş dünyasının açık ve net bir yol haritasına ihtiyacı var” diyerek düşüncesini ortaya koyuyor.

TÜSİAD Bakanı Cansen Başaran Symes, söyleşide dünyada ve ülkemizdeki sorunları dile getirmesine karşın, atılabilecek reform adımlarıyla ülkemizin likiditenin bol olduğu dünyada gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrışabileceğinin altını çiziyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar