Web sitesi planlama için ipuçları

Stefano Maruzzi
Stefano Maruzzi GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı

Bugünlerde neredeyse 7/24 çevrimiçi veya en azından ulaşılabilir haldeyiz ve bu durum işletmeler için de çok farklı değil. Gittikçe dijitalleşen dünyamızda çevrimiçi varlık küçük işletmeler için vazgeçilmezler arasında yer alıyor. İnternet sayesinde işletmeler mağazaları kapalı olsa bile tüm gün ulaşılabilir olabiliyorlar. Günümüzde müşterilerin çoğu bir hizmet veya ürün satın almadan önce ya da markayı tanımak için internette araştırma yapıyor.

Çevrimiçi varlık oluşturmanın en kolay yolu, işletmenizin internetteki yüzü olacak bir web sitesi kurmaktır. Kullanması kolay, görsel açıdan tatmin edici, ziyaretçilerin ihtiyaçları olan bilgiye kolayca ulaşmalarını sağlayan bir web sitesine sahip olmak küçük işletmeler için oldukça önemli; çevrimiçi varlığınızın markanızın bir uzantısı olduğunu da unutmamanız lazım. Bu nedenle sitenizin görünümü, tarzı, kelime kullanımı ve hissi işletmenizin vermesini istediğiniz mesajla uyumlu olmalı.

Bütün bunlar kafa karıştırıcı ve zor gibi görünse de önceden plan yapıp web sitenizden ne istediğinize karar verirseniz, site kurmak karmaşık olmak zorunda değil.

Bir web tasarımcısıyla da çalışmaya karar verseniz sitenizi kendiniz kurmaya da, süreci kolay bir şekilde atlatabilmek için aklınızda bulundurmanız gereken bir kaç kilit nokta var. Simply Stated Media’nın kurucusu Raubi Marie Perilli, dijital varlığınızı oluşturmaya başlarken göz önünde bulundurmanız gerekenleri şu şekilde sıralıyor:

1- Hedefleriniz açık ve iyi tanımlanmış olsun

İlk adımınız web sitenizin hedeflerini belirlemek olmalı. Web sitenizin amacı ne? Web sitenizle ne elde etmek istiyorsunuz? Örneğin, internetten satış yapmayı planlıyorsanız kuracağınız internet sitesi marka farkındalığını artırmak ve fiziksel mağazanızı tanıtmak için kuracağınız bir internet sitesinden farklı olacaktır. Uzun vadeli hedefleri de göz önünde bulundurmalısınız. Gelirinizi veya karlılığınızı mı artırmak istiyorsunuz? Veya müşteri memnuniyetinizi iyileştirmek mi? Hedeflerinizi belirledikten sonra diğer her şeyi bu doğrultuda planlamanız çok daha kolay olacaktır.

2- Hedef kitlenizi tanımlayın

İşletmenize kimi çekmek istediğinizi iyi düşünün; sık yapılan bir hata herkese hitap etmeye çalışmaktır. Kimi hedeflediğinizi bilmek, verdiğiniz mesajı ve genel web sitesi içeriğinizi düzenlemenize yardımcı olacaktır. Hedef kitlenizi belirledikten sonra enerjinizi ve paranızı bu kitleyle iletişim kurmak için harcayın. Onlara görmek ve duymak istedikleri şeyleri verin. Hedef kitlenize odaklanmak web sitenizin tarzını, stilini ve ihtiyaçlarını belirlemenize yardımcı olacaktır.

3- Tonunuzu belirleyin

Web siteniz potansiyel bir müşterinin markanızla ilk karşılaşması olabilir, bu nedenle müşterilerle iletişim kuracağınız tonu belirlemek çok önemli. Neyse ki kimse müşterilerinizi ve sektörünüzü sizin kadar iyi bilmiyor. Hedef kitlenizi ve onların ihtiyaçlarını düşünün. Web sitenizi ziyaret ettiklerinde ne hissetmelerini istiyorsunuz? Marka ve sektör varlığınızın altını çizen bilgilendirici ve profesyonel bir ton mu kullanmak istiyorsunuz, yoksa dükkânınızı veya kafenizi ziyaret etmek için heyecanlanmalarını sağlayacak bir ton mu? Aynı sözler farklı tonlarla pek çok farklı şekilde söylenebilir ve anlaşılabilir. Farklı farklı web sitesi tasarımları deneyin, değişik fontlar, düzenler ve başlıklar deneyin.

4- Web sitenizde yer almasını istediğiniz özellikleri sıralayın

Web sitenizin görünümü tabii ki çok önemli ama öncelikle işletmenizin ihtiyaçlarını karşıladığından emin olmalısınız. Web sitenizin ne yapmasını istediğinize karar verin ve müşterilerinizin sitenizde ne yapmalarını istediğinizin açık olduğundan emin olun. Bu eğer kuaförseniz bir randevu alma tuşu, pazarlama danışmanlığı yapıyorsanız bülteninize kaydolabilecekleri bir yer veya müşterileri gelmeye teşvik etmek için dükkânınızdaki indirimli ürünleri gösterdiğiniz bir sayfa olabilir. İnternet üzerinden satış yapmıyor olsanız bile web siteniz fiziki işletmenizin tanınırlığını artıracaktır. Web sitenizin kilit özelliklerini belirledikten sonra sitenizin taslağını çıkarabilirsiniz.

5- İçerik ihtiyaçlarınızı belirleyin

Web sitenizin ne yapması gerektiğini zaten biliyorsunuz ama yapabileceğinden emin misiniz? Bir ziyaretçinin web siteniz hakkında ilk izleniminin oluşması sadece 50 milisaniye alıyor. Potansiyel müşterinizi web sitenizde tutmak için sadece o kadar zamanınız var. Bu nedenle işletmeniz hakkındaki her şeyi sitenize koymak iyi bir fikir gibi gözükse de içeriğinizi az ama öz tutmak çok daha iyi olacaktır. Web sitenizin içeriği ulaşılabilir ve açık olmalı.
Web sitenizin yapısına bakın ve içeriklerinizin taslağını çıkarın. Sitenizde mutlaka olması gereken içerikler nedir? Peki ya olması iyi olacak olanlar? İletişim bilgileriniz, adresiniz, ürün veya hizmet bilgileri ve fiyat en önemli bilgiler arasında olabilir. En önemlileri ana sayfanızda bulundurmaya dikkat edin. Örneğin pek çok e-ticaret sitesi farklı indirim ve ürünlere dikkat çekmek için ana sayfalarında değişen fotoğraflar bulundururlar, bu müşterileri site içerisinde yönlendirmelerine ve farklı ürünleri satmalarına yardımcı olur.

Her şeyi aynı anda yapmaya çalışmayın. Eğer bir blog yapacaksanız düzenli olarak güncellemeyi ihmal etmeyin – eğer yapamayacaksanız hiç blog koymamak daha iyi olabilir. Her işletmenin farklı içerik koyma ihtiyaçları olacaktır, sizinkileri belirleyip sitenizi ona göre tasarlamayı unutmayın.

Şimdi web sitenize nasıl başlamak konusunda daha iyi bir fikriniz olduğuna göre bir web tasarımcısı veya geliştiricisiyle plan yapmaya veya projeyi kendiniz üstlenmeye çekinmeden başlayabilirsiniz. Unutmayın, web sitesi kurmak karmaşık olmak zorunda değil!

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar