Şimşek’ten ‘Asya kadar hızlı büyütecek’ reform müjdesi

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Büyümemizin frenlendiği son yıllarda ekonomi yönetimi düşük büyümemizin gelişmiş ülkelerden iyi olduğu yönünde demeçler veriyorlardı. Ekonominin sivil güçleri, eli taşın altında olan üretici kesim ise büyümenin yetmezliğinden söz ederken, büyüme karşılaştırmasının, gelişmiş ülkelerle değil, gelişenlerle yapılması gerektiğini söylüyor ve buna bağlı olarak “yeni reformlar içeren bir kalkınma modeline ihtiyacım ız olduğundan” söz ediyorlardı. 

OVP'nin açıklandığı toplantıda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “2023 hedeflerinin koyulduğu döneme göre şartların değiştiğini, 25 dönüşüm alanında 1200 reform çalışması yaptıklarını” açıklamıştı. 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün 2023 yılı vizyon ve hedefl erinin iddialı olduğunu kabul ettiğini açıkladı. Şimşek de gelecek on yıl için büyümenin temel faktör olacağından söz etti. Gelecek on yıl büyümede farklılaşmayı sağlamak için, 25 dönüşüm alanında 1200’ün üzerinde ikinci ve üçüncü nesil reform çalışmalarının hazırlıklarını yürüttüklerini açıkladı. Bu reformların bir kısmının gelecek yıl seçimden önce hayata geçeceğinin altını çizdi. 

Şimşek, bu reformları gelecek 10 yılın büyümesi için farklı bir söylemle “Türkiye’de büyüme ılımlı. Doğrudur, Asya kadar büyüyemiyoruz. Bu reformlarla Asya kadar hızlı büyümenin temellerini hazırlıyoruz” diyerek amaçlarını ifade etti. 

Bu şu anda sadece söylem olarak dile getirilse de çok önemli bir konu. Bir taraftan gelişmiş ülkelerin yüzde 1-2 seviyesindeki büyümeleriyle ülkemizin yüzde 3-4 seviyesindeki büyümesini kıyaslama söyleminin terk edilmekte olduğunu gösteriyor. Reform politikalarıyla Asya ülkelerinin yüzde 7-8’lerdeki büyümesinin amaçlanacağı dile getiriliyor. 

Bu bizim için çok önemli ve gerekli bir “yeni reformist yol haritası” arayışımız olduğunu gösteriyor. Bizim bu yolla ilgili reformları hayata geçirip yüzde 7-8 büyüme rakamına ulaşabilmemiz, içinden son on yılda çıkamadığımız, “Orta Gelir Tuzağından” çıkmamıza yol açacaktır. 10 bin dolar seviyesine çakılı kalan kişi başına milli gelirimizi 15 bin doların üzerine çıkartabileceğiz. 
Şimdilik bu konudaki söylemle, ekonomi yönetiminin zihni modelini değiştirdiğini söyleyebiliriz. Sözü edilen dönüşüm yaratacak reformların hayata geçirilmesi, tarihlendirilerek, denetimli uygulanması ile sonuç verecektir. 

Babacan ve Şimşek tarafından belirtilen 25 dönüşüm alanında 1200’ün üzerinde reformun hayata geçirilmesi çalışmalarının yapılması bilgisi üzerinde önemle durulmalı ve desteklenmeli. İş dünyasının da bu reformlar yolunda kamu ile diyaloğa ve işbirliğine girerek yardımcı olması dönüşümü ve reformları hızlandıracaktır. Büyümemize olumlu etki edecektir. 

Avrupa ile büyüme kıyaslaması yerine, Asya büyümesini hedefl eyen reformların hayata geçirilmesi Türkiye’nin olmazsa olmazıdır...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar