Tarsus İŞGEM sorunlarına çözüm bekliyor

Fahriye KUTLAY ŞENYURT
Fahriye KUTLAY ŞENYURT MERSİN'den fahriye.senyurt@dunya.com

Türkiye’de kurulan ilk iş geliştirme merkezi olan Tarsus İŞGEM, kurulduğu 2003 yılından bu yana 12 yılda 3 bin 500 metrekare kapalı alandan 35 bin metrekare kapalı alana ulaşarak 10 kat büyüme gösterdi. Ağırlıklı olarak tekstil, mobilya, metal, makine, medikal sektörlerinde faaliyet gösteren İŞGEM 1 ve İŞGEM 2’deki toplam 115 firmada doluluk oranı yüzde 90’a ulaştı. Dolaylı ve doğrudan ihracat yapan 8 firma var. Bu firmalarda bin 200 kişi istihdam ediliyor. 23 işlik ile kurulan İŞGEM’de bugün 143 işlik faaliyette. Bölge kapalı alan, işlik sayısı, istihdam ve mezun sayısı açısından Türkiye’nin en büyük İŞGEM’leri arasında. 

Tarsus İŞGEM’de mayıs ayı sonunda faaliyete geçecek 3 bin metrekarelik merkezde ise girişimciler ürünlerini sergileyebilecek ve satabilecek. Ayrıca Tarsus İŞGEM, bölgesel olarak Tarım İş Geliştirme Merkezi kurma adına çalışmalar yapıyor. Hazır olan projenin hayata geçirilmesi için yer konusunda Tarım Bakanlığı’ndan haber bekleniyor. 

2003 yılından bu yana İŞ- GEM’lerin sorunları da devam ediyor. Bu sorunlar 3 ana başlıkta toplanıyor. Birincisi, desteklerin girişimcilere ulaşamıyor olması. Desteklerin firmalarca ulaşmasının yolu başta teminat mektubu olmak üzere bürokraside kolaylıklar sağlanmasından geçiyor. 

İkinci sorun ise İŞGEM’lerin adına çıkmış bir yasanın olmamasından dolayı enerji maliyetlerinin çok yüksek olması. Hala ticarethane tarifesi uygulandığı için firmalar OSB’lerin iki katı elektrik faturası ödüyor. İşliklerin en büyük maliyet kalemi enerji. Sorunun bir an önce çözülmesi gerekiyor. 

Üçüncü sorun da İŞGEM’den mezun olan firmaların sermayelerine uygun gidecek yerlerinin olmaması. Firmalar İŞGEM’de 5 yıl kalabiliyor. 5 yıldan sonra buradan mezun olan firmalar birikimleri ile OSB’lerde yer açamıyorlar. Açanlar da batabiliyor. Firmaların İŞGEM’den mezun olduktan sonra bin metrekarelik yerlerde yeni işyerleri açabilmeleri ve büyümelerini sağlamaları için orta ölçekli siteler kurulmalı. Mersin’de OSB ve İŞGEM arasında orta ölçekli bir sanayi sitesine ihtiyaç var. İŞGEM projesinin ana amacı mezun olan firmaların yüzde 80’inin ayakta kalabilmesi. Tarsus İŞGEM’in kurulduğundan bu yana mezun olan firmaların yüzde 85’i ayakta kalabildi. Kapanan firmaların ise en büyük sorunu işletme sermayesinin yokluğu. 

Mersin’e de acilen bir İŞGEM kurulması lazım. Çünkü Mersin’deki birçok girişimci Tarsus İŞ- GEM’de iş kuruyor. Tarsus İŞGEM yüzde 90 doluluk yakalayabiliyor. Mersin’in ise buranın iki katını kaldırabilecek kapasiteye sahip. Mersin İŞGEM’in kurulması için özellikle belediyelerin arsa konusunda destek vermesi gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
MTSO'da seçim heyecanı 06 Nisan 2018
Engelli dostu kent Mersin 01 Kasım 2017