Teşvikler çok yönlü tartışma gündeminde

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Bugün gazeteniz DÜNYA'da  yer alan haberlerde hem Bakan Ergün, hem sektör temsilcileri, hem  TEPAV uzmanları, hem de  6. Bölge illerinin Sanayi Ticaret Odası başkanları açıklanan ve kararnamesi beklenen yeni Teşvik Sistemiyle ilgili tartışma gündeminde yer alan konuları değerlendiriyorlar. Genelde olumluluğu ve eski teşviklerden daha iyi olduğunun tartışılmaz olduğunu belirtirlerken, bazı isteklerini ve önerilerini de dile getiriyorlar.         

Yeni teşvik yasasının temellerinin açıklanmasının ardından bir yandan uygulamayla ilgili kararnamenin yayınlanması beklenirken, bir yandan uygulama tarihinin geriye çekilmesi talebi, bir yandan yatırımlar için 6.  bölgede ayrıca terör önleyici tedbirlere de ihtiyaç olduğu, 6. Bölgenin 4 ili için 7. Bölge talebi isteği ve bu mali teşviklerin yatırım engelleyen piyasa koşullarını giderecek reformlarla desteklenmesi, bugün gazeteniz DÜNYA'da yer alan haberlerde ele alınıyor.

Teşviklerin esas itibariyle önceki teşvik uygulamalarından "çok daha iyi kabul edilmesine" karşın, bu konular çok yönlü olarak tartışma gündemini oluşturuyor.

Bu tartışmaların bazı satır başlarını birlikte ele almakta yarar var:

-Sanayi Bilim ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yürürlük tarihi açıklanan olarak açıklanan 1 Ocak 2012 tarihi ile ilgili eleştiriler olduğunu, kararnamenin daha yayınlanmadığını, yürürlük tarihinin 15 Haziran yada 1 Temmuz 2011'e çekilerek revize edilebileceğini, bunun tartışmaları sona erdireceğini söyledi.

-Yurt Haberler servisimizin soruşturmasında 6. Bölgenin 11 ili memnuniyetlerini dile getirirlerken Hakkari-Şırnak-Van ve Iğdır, yatırım çekebilmeleri için kendilerinin yer aldığı bir 7. Bölge oluşturmasının uygun olacağını öreniyorlar.

-TEPAV uzmanları teşvikleri "Şimdiye kadar getirilmiş en kapsamlı teknik açıdan da en doğru düzenleme" diye niteliyorlar. "Ancak 2023 hedefleri açısından yeterli olamayabileceğini, yatırımları engelleyen piyasa aksaklıklarını gidermeden şirketlere mali teşviklerin sağlanmasının sürdürülebilir rekabete katkı yapacağını söylemek mümkün değildir" diyerek aksaklıkları giderici reformlara gerek olduğunu vurguluyorlar.

-6. bölgede işçiliğin üzerindeki yüklerin azaltılarak 600 dolardan 350 dolara inmesi uzun süredir tartışılan "Bölgesel asgari ücret" talebine benzer sonuç yaratacağı hem bölgedeki temsilcilerce, hem de özellikle o bölgelere bu nedenle hemen yatırım yapabilecek tekstil-konfeksiyon şirketlerince olumlu kabul ediliyor. Uzakdoğu ve Mısır'la rekabet açısından önemli bir faktör olarak değerlendiriliyor.

-Yatırım süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması ve 6. Bölgede 12 yıl olarak uygulanmasının yatırımcıları şevklendirecek bir unsur olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

-6. bölge illerinden bazıları, mevcut yatırımcı çekme açısından OSB alanlarının yeterli olmadığını, en kısa zamanda genişletmelerin, 2. OSB alanlarının tahsislerinin yapılmasını zorunlu görüyorlar. Bu taleplerine cevap verilirken, Maliye bürokrasisinin engel yaratmamasını istiyorlar.

-Gelişmiş bölgelerdeki yatırımcılar, bazı yatırım türlerinde bölge farkına bakılmaksızın 5. Bölge teşviklerinin uygulanacak olmasını ve OSB'lere yapılan yatırımlarda bir alt bölge teşviklerinden yararlanılmasının sistemin olumlu yanları içersinde olduğuna inançlarını ortaya koyuyorlar.

-Hayvancılık ve süt sektörü temsilcileri teşviklere bağlı olarak yeni yatırımları için 6. Bölge illerini seçebileceklerini dile getiriyorlar.

-Enerji sektör temsilcileri enerjide güneş ve rüzgar da yerli katkı yönetmeliklerinin çıktığını ancak şu anda tam uygulanmadığını, teşvik sisteminde yerli üretime yönelik karar çıkmasının olumlu olacağı, rüzgar tüneline verilen teşviğin benzerinin rüzgar türbinine de verilmesinin daha iyi sonuç vereceğine inançlarını belirtiyorlar.

-Özellikle 5 ve 6. Bölgelere yatırım desteklerinin yanı sıra ayrıca lojistik desteğinin de ihtiyaç olduğu konusuna da değiniyorlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar