Yatırım rüzgarı Gelişen ülkeler ve Türkiye’den yana

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Dış Haberler servis şefimiz Evrim Küçük’ün haberi, 2013 yılında sert düşüşlerin ardından ucuzlayan gelişmekte olan ülke hisse senetlerinin, yeniden yatırımcıların ilgisini çektiğini gösteriyor. Bu ilginin en yüksek olduğu ülke olarak Türkiye borsası yılbaşından bu yana gelişen ülkeler arasında en yüksek artışı gösteren borsa oldu. 

Küçük’ ün haberinden öğrendiğimize göre, MSCI gelişmekte olan ülke endeksi yüzde 3 civarında bir artış gösterirken, Türkiye yüzde 21.6’lık artışla en hızlı yükselen ülke oldu. Türkiye ile birlikte son yıl kırılgan beşli içerisinde yer alan diğer ülkelerde iyi bir çıkış grafiği yakaladılar. Hindistan’da Mudi’nin seçim kazanmasının dopingiyle Hindistan borsası yılbaşından bu yana yüzde 16 yükselirken Endonezya borsası yüzde 21 arttı. Brezilya’nın endeksi de son üç ayda yüzde 11 yükseliş kaydetti. Geçen ay yüzde 14 artış kaydeden Rusya Borsası ise Ukrayna gerginliği sonrası kayıp verdi. MSCI küresel endeksi yılbaşından bu yana yüzde 2.8 artış kaydederken, gelişmekte olan Ülkeler MSCI endeksi yüzde 3 üzerinde artış gösterdi. Türkiye’de 30 Mayıs kapanışına göre artış ise yüzde 21.6 ile gelişen ülkeler arasında ilk sırada yer aldı.

Gelişen ülke borsalarında birçok hisse senedinin pahalanması ve tahvil getirilerinin gerilemesi nedeniyle yatırıcımlar yeni arayışlara girdiler. Gelişmekte olan ülkelerden paralarını çeken yatırımcılar, gelişmekte olan ülkelere yöneldiler. Uzmanlar yatırım rüzgarının bir süre daha bu yönde süreceğini belirtiyorlar.

Bu yeni dönemde gelişmekte olan ülkelere göre, ekonomileri daha küçük olan sınır ülkelerin borsalarında da iyi bir performans olduğu gözleniyor. Örneğin Katar borsası yüzde 30, BAE borsası yüzde 50 üzerinde prim yaptı. Onlar kadar olmasa da Kenya borsası yüzde 10, Bulgaristan yüzde 19, Vietnam yüzde 12 yükseldi. Yıl başından bu yana sınır ülke borsaları ortalama yüzde 17 artış gösterdi. Uzmanlar, yatırımların çeşitlenmesi fırsatı yaratan, büyüme potansiyelleri güçlü olan bu sınır ülkelerdeki yükselişin de sürmesini bekliyorlar. 

Reuters anketine göre, ortaya çıkan bir başka sonuç ta, İngiliz yatırımcıların hisse senedi sepetlerinde Kuzey Amerika ve İngiltere ağırlığının azaldığını, Asya hisselerinin paylarının yüzde 10’un üzerine çıktığını gösteriyor.

Uluslar arası Finans Kurumu (IIF) bu yıl Gelişmekte olan ülkelere 1 trilyon 32 milyar dolarlık bir net para akışı beklediği tahminini yapıyor, 

Bütün bu göstergeler yatırım rüzgarının bizim de içinde yer aldığımız gelişmekte olan ülkelere yöneldiğini gösteriyor. Doğru bir yabancı yatırım çağrısı ve reformist politikaları hayata geçirmesiyle Türkiye bu imkandan yararlanarak önemli bir sürdürülebilir büyüme dönemi yakalayabilir. Bu da Orta Gelir Tuzağından çıkmamıza yardım eder...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar