12 yıldır karne hediyeleri kitap

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Türkiye İş Bankası 12 yıldır, öğrencilere okuma sevgisini aşılamak, okuma alışkanlığını kazandırmak amacıyla çok önemli bir kampanya düzenliyor: Karneni Göster, Kitabını Al. Bu yılkiyle birlikte kampanya kapsamında ücretsiz olarak verilen kitapların sayısı 14 milyonu bulmuş. İnsanların, ilköğretim yaşlarında okuduklarının etkisi altında kaldıklarını, beğenilerinin, okuma zevklerinin ve edebiyat duygularının o yıllarda gelişmeye başladığını dikkate alan Türkiye İş Bankası’nın bu kampanyası ile inanıyorum ki birçok öğrenci, yaz tatilinde bu kitapları okuyarak edebiyatı sevmeye başlamışlardır. Belki de bazıları kitaplarda geçen şairlerden, öykücülerden birinin eserini beğenince onun daimi okuru olmuşlardır…

İş Bankası’nın bu yılki karne hediyesi olan “Siyah İnci”, Anna Sewell tarafından 1878 yılında kaleme alınmış bir dünya klasiği... Kampanya kapsamında yine 1 milyon öğrenciye hediye edilecek… Konuyla ilgili bir açıklama yapan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali Adnan Bali, Atatürk tarafından, Cumhuriyetten bir yıl sonra, milli bir ekonominin inşası ve sanayileşmeye katkı sağlamak amacıyla kurulan İş Bankası’nın, Türkiye’nin iktisadi alandaki birçok hamlesinin ilk nüvesini oluşturduğunu söyledi. Bankanın, yaklaşık bir asırlık tarihi süresince sadece olağan bankacılık faaliyetleriyle değil, aynı zamanda toplumsal ve kültürel gelişime yönelik projeleriyle de hep değer yaratan bir kurum olduğunu vurgulayan Bali şöyle devam etti:

“Kuruluşumuzdan itibaren benimsediğimiz felsefe doğrultusunda hayata geçirdiğimiz sosyal sorumluluk projelerinin ortak paydası hep uzun soluklu, yaygın ve sürdürülebilir olması. Çocuklarımıza güzel bir gelecek bırakmanın, bilinçli, çağdaş, iyi eğitimli nesiller yetiştirme heyecanımızın bir parçası olan ve 12 yıldır devam eden ‘Karneni Göster Kitabını Al’ kampanyası ile ülkemizin dört bir yanındaki çocuklarımıza ulaşmamız da bunun bir göstergesi.”
Kitap okumanın önemine işaret eden Bali, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İş Bankası olarak; ülkemizin beşeri kalkınmasını desteklemenin ilk ve en önemli adımı olarak çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın, kitap sevgisi aşılamanın, merak duygularını uyandırmanın, hayal güçlerini geliştirmenin çok önemli olduğuna inanıyor ve bu yönde katkı sunuyoruz. Geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimiz, çocuklarımız ders kitapları dışında bilimsel ve edebi eserler okuyarak çok farklı bakış açıları kazanacak, ufukları genişleyecektir. Bu seneki kitap kampanyamızda çocuklarımızın karne sevincine, dünya edebiyatında hayvan sevgisi denildiğinde ilk akla gelen eserlerden biri olan ve 1878 yılında Anna Sewell tarafından kaleme alınan ‘Siyah İnci’ ile ortak oluyoruz. Çocuklarımız, keyifle okuyacakları bu kitap ile hem bir atın gözünden maceralarına eşlik edecek hem de insanlara ve hayvanlara karşı gösterdiğimiz sevgi ve şefkatin önemini, iyilik yapmanın, yardımseverliğin ve sabrın değerini hissedecekler.“

Her yıl olduğu gibi bu yıl da karnelerini alan tüm çocuklara kitaplarının İş Bankası şubelerinden verileceğini ifade eden Bali, ayrıca yatılı bölge okulları, sevgi evleri, çocuk ve gençlik kapalı cezaevleri ile çocuk eğitim evlerinde kalan çocuklara da kitap armağan edeceklerini vurguladı. Adnan Bali, görme engelli çocuklar için de Braille alfabesiyle bastırdıkları kitapları okullarına göndereceklerini de söyledi.

Yıllardır yazdığımız gibi ezberci eğitim nedeniyle okuyan ve sorgulayan gençlerin sayısının ne yazık ki çok az olduğu ülkemizde, kitapların 14 milyon çocuğa ulaşması, düşünen ve sentez yapan insanların sayısının artması için önemli bir kaynak niteliğini sürdürüyor… İnanıyorum ki, karnesini, hüviyeti gibi gösterip kitabını alan çocuğun; onu, ihtiyacı olan başka birisine vermesiyle kitapların dağılımı daha da geniş kitlelere ulaşacak.

“Karneni Göster, Kitabını Al” kampanyasına, çocuklara hediye edilen kitapların basımını gerçekleştirerek destek olan Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 63 yaşında… Yayınevi; tarih ve anı kitaplarından çocuk ve ilk gençlik yayınlarına, nehir söyleşilerden sanata, modern klasiklerden Türk ve dünya edebiyatının örneklerine, sosyal ve beşeri bilimlerden inceleme ve araştırmaya, ekonomi ve iş idaresinden bireysel gelişime kadar uzanan 300’ü aşkın başlıkta eserler sunuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar