127 bin Kilisli 130 bin Suriyeli’nin ortak yaşadığı Kilis’te yaşam…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Kilis TSO genel sekreteri Murat Sakar ile Kilis’teki gelişmeler ve Suriyeli nüfus üzerine konuşarak bugünkü durumu öğrenmeye çalıştım. Gaziantep Sanayi odasıyla birlikte kurmakta oldukları Polateli/Şahinbey OSB’si ve Amanos Tüneli konusundaki gelişmeleri de öğrendim.

Kilis TSO genel sekreteri Murat Sakar ile kentteki yaşam ve Gaziantep Sanayi Odası ile ortak kurmakta oldukları Polateli/Şahinbey Tekstil İhtisas OSB’sinin durumunu konuştum. 'Kentteki 127 bin yerli nüfus ile 130 bin Suriyeli Muhacir Ensar yardımlaşması ile bir ortak kültür oluşturdular, bilgisini verdi.

Murat Sakar’ın verdiği bilgiler özetle şöyle:

-130 bin Suriyeli’nin 40 bini Öncüpınar ve Besiliye’de kamplarda. Gerisi kent merkezinde. Bayramlarda Suriye’ye gidip gelenler oldu. Ama kesin dönüş yapan yok.

-Odaya kayıtlı 1669 üye var. Bunların 717’si tüzel kişilik. Bunun içinde 246 Suriyeli şirket var ve sayıları hızla artıyor. Son kayıtlarda Suriyeli daha fazla. Suriyeliler çoğunlukla küçük çapta esnaf. Gıda mamulleri üzerine çalışıyorlar. Şehirde tabela karmaşası var. Tabelalar Türkçe ve Arapça. Arapçaların bir bölümü yerli halkın, rekabet için öyle davranıyorlar.

-Son dönemdeki 440 doğumdan 330’u Suriyeli. Doğan her dört çocuktan üçü Suriyeli biri Türk. Kentteki 57 bin 300 öğrencinin, 24 bin 300’ü Suriyeli. Okul öncesi eğitimde isi Suriyeli çocukların sayısı daha fazla.

-Ülkemizdeki 3.5 milyon Suriyelinin yüzde 50’si bölgemizdeki Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Hatay gibi kentlerde yaşıyor. Yaptığımız soruşturmalarda yaşlılar barış olursa döneceklerini söylüyorlar. Gençler ise Türkiye’de kalmak istiyorlar. Suriyelilerden bir evde birden fazla kişi çalıştığı için evlere asgari ücretin üstünde gelir giriyor. Şu ana kadar 5 binin üzerinde Suriyeli vatandaşlık aldı. Bugün, dayanışma ve Muhacir Ensar yardımlaşması nedeniyle pek sorun yok. Ama yarın yaşanabileceklerden kaygı yok değil,

-18 Ocak 2016 ve 5 Mayıs’taki roket saldırılarında ölenler olması merkezden Türk nüfusun bir bölümünün çevre illere ve ilçelere göçü ile merkezde bir Türk nüfus azalması oldu.

Sakar, Polateli Şahinbey Tekstil İhtisas OSB’sinin durumuyla ilgili bilgiler de verdi.

-1303 hektarlık OSB alanın kamulaştırma çalışmaları bitti. 5 bin hektara kadar genişleyebilecek bir alan söz konusu. İmar planı hazırlanıp onaya sunulacak. Cet raporu çıkartıldı. Arazi hazırlanmaya başlandı.

-En büyüğü 50 bin metrekare olacak 200 parsel için ön müracaatlar alındı. 1850 ön müracaat var.

-Projenin önemli ayağı Amanos tünelinin yapımı plana alındı. İhalesi bekleniyor. Yapımı tamamlanınca Kilis-Dörtyol limanı arasındaki yol 320 kilometreden 85 kilometreye inecek. Gaziantep- Dörtyol arası da 270 kilometreden 105 kilometreye düşecek. OSB’de 100 bin kişilik istihdam olması bekleniyor. Polateli Şahinbey OSB’nin bütün GAP illerinde etkili olacak diye düşünülüyor.

Kilisliler yanı başlarındaki Suriye’de savaşın sona ermesini beklerlerken, bir yandan da barış dönemine dönük yatırımlarını sürdürüyorlar. Polateli/Şahinbey OSB kuruluşu çalışması bunun en somut örneği…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar