128. Paris Tarım Fuarı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Bir dostum sohbet sırasında kuruluşu 1800’lü yıllara giden ve bu yıl 128’incisi düzenlenen Paris Tarım Fuarı ile ilgili bilgi verdi. Sizinle paylaşmak istedim.

Türkiye’de tarımın büyük sorunlar yaşadığı sırada bir arkadaşım dünyanın en eski tarım fuarlarından 128. Paris tarım Fuarıyla ilgili bilgiler aktardı. Dünyanın en büyüğü değil üçüncüsü ama en kıdemlisiymiş. Adı, tarım olarak anılsa da, “Tarım ve hayvancılık fuarı” demek daha doğruymuş. Verdiği bilgiler de bunu gösteriyor.

*Bir yüzyıl boyunca küçük üreticilerin ağırlıklı olarak yer aldığı panayır görünümlü fuar, şimdi çok uluslu şirketlerin arenası olmuş.

*Yüzde 100 Fransız sloganı kullanılıyor, ama Mc Donalds, “Ben senden alıyorum” sloganını duvarına zumlamış. Bank of Teksas adıyla Amerikan bayraklarıyla süslü bölümde ABD ürünleri satılıyor. Avrupalı tüketici henüz bu ürünleri tanımadığı için ama bakanı da alanı da yok.

*Her yıl usulden olduğu için Fransız Cumhurbaşkanı, fuara katılıp en güçlü Fransız danasını okşayıp, “Liyakat madalyasını” boynuna takar bu da yazılı ve görsel basında yer alırmış. Bu yıl Macron gelmiş, geldiği gibi çıkıp gitmiş.

*Yılın maskotu olarak en gözde ineği, kuzey bölgesinin mavi benekli ineği 1640 kiloluk San Aquiore cinsi hayvan 5 bin litre süt vermiş.

*2019 fuarının en gözde hayvanları at-katır- eşek üçlüsü olarak öne çıkmış. 3-5 dekarlık alanlarda traktöre ikame edildikleri belirtilerek, “Hem insani hem ucuz, hem de daha fazla doğa koruyucusu” sloganıyla taktim edilmişler.

*Fransada yetişen yedi cins eşek ve onlara 8’inci olarak eklenen Korsika eşeği fuarda gururla gezdiriliyor. Eşek sütünden yapılmış zeytinyağı karışımlı 100 gramlık sabunlar 4.5 euroya satılıyor. Kilosu 45 euroya geliyor ki, önemli bir “girişimcilik fikri” diyebiliriz.
*Fuarda “eşek sütü” övgüsü yapılıyor. “Süt çiftlikleri” görüntüleri altında onların kooperatif adlarına yer veriliyor.

*Atlar fuara kuzeyden, güneyden, Pireneler’den dörtnala gelmişler. Fuarda atçılık, binicilik, fiziki ve zihni engeller için azino ve eki terapi merkezleri atın ve atçılığın gelişen yelpazesi olarak sunuluyor. İş atları birliği SFET fuarda en büyük alanlardan birini kapsıyor. Yarış Atları Federasyonu da altta kalmıyor. En ilgi çekici alan ise at güzellik yarışmaları.

*Fuar hız kesmiş görülmüyor. Sağda solda birçok kooperatifin adını görmek mümkün.

*Fuarda hayvancılık liseleri de gururla yerlerini alıyorlar. Gözde bölümlerden biri nalbantlık. Bizde yok olmakta olan bu meslek eğitimi için öğrencilere 1 yıl eğitim ve staj için burs duyurusu yapılıyor.

*Fuara 1850’den bu yana katıldığını gururla belirten işletmeler var. 1905’te kurulan jambon üreticisi Fleury Michon’un 4. kuşak temsilcisinin tek anonsu ise şöyle: “2018 yılında üretimimizde tuz miktarını yüzde 25 azalttık.”

Dostumdan 128. Paris Hayvancılık Fuarıyla ilgili bilgileri alırken, bizde de tarım ve hayvancılıkta böyle geleneksel fuarlar olsa ne iyi olur diye düşündüm.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar