14 Şubat vesile…

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Roma’da 14 Şubat’larda tanrı ve tanrıçalarının kraliçesi olan Juno'ya duyulan saygıdan ötürü tatil yapılırmış imparatorluk döneminde. Juno, Roma halkı tarafından kadınlık ve evlilik tanrıçası olarak da bilinirmiş.

Bu günü takip eden 15 Şubat’ta ise Lupercalia Bayramı başlarmış. Bayramın özelliği, eş bulamayan gençlerin, yalnızca bu bayram süresince bile olsa birbirlerinin partneri olabilmeleriymiş. Hangi genç bayanın hangi genç erkek ile bir çift oluşturacağı arife günü yapılan bir çekiliş ile belli olurmuş. Bu birliktelikler, birbirine âşık olan çiftler için evliliğe kadar gidebiliyormuş.

Bir başka rivayet, İmparator II. Claudius’un ordusunda savaşacak asker bulamaması nedeniyle yaptıklarına dayandırılıyor. Romalı erkeklerin aşklarını ve ailelerini bırakmak istememeleri nedeniyle asker bulamadığını düşünen imparator, ülkedeki tüm nişan ve evlilikleri yasaklamış.
Sevgililer Günü’ne adını veren Aziz Valentine o dönemde Roma'da yaşayan bir papazmış. Meslektaşı olan Aziz Marius ile birlikte Claudius'un yasağına rağmen çiftleri evlendirmeye gizlice devam etmiş. Bu durumu bir süre sonra öğrenen imparator, onu tutuklatmış ve yaptıklarının cezası olarak sopa ile dövülterek öldürtmüş. Aziz Valentine, milattan sonra 270 yılının 14 Şubat’ı Hıristiyan şehitliğine gömülmüş.

Bu olaydan 226 yıl sonra 496'da Papa Gelasius, Aziz Valentine'i onurlandırmak için 14 Şubat’ı Aziz Valentine Günü olarak belirlemiş.

Romalılar tarafından İngiltere’ye taşınan “Sevgililer Günü,” daha sonraları dünyanın dört tarafına yayılmış. 1800 yıllarda Amerika'da Esther Howland'ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana âşıkların birbirlerine sevgi mesajları gönderdiği bir gün haline dönüşmüş, Aziz Valentine de sevenlerin koruyucu azizi olarak anılmaya başlanmış…

Sevgililer Günü ile ilgili hikâyeler böyle…

Günümüz toplumlarında tüketimi artırmak amacıyla başta medya olmak üzere birçok kurum tarafından yoğun bir şekilde gündeme getiriliyor Sevgililer Günü…

Bunu biliyorum. Yine de sevgi sözcükleri söylemek için elimize geçen fırsatları neden değerlendirmeyelim, bugün niye vesile olmasın? diye sormaktan da kendimi alamıyorum… Böyle düşünenlerden biri olsa gerek Işık Gençoğlu, on yıldır şubat aylarında Sevgililer Günü’nü kalp sembolü kullanmadan kutlayan bir festival düzenliyor…

“360 Dereceden Aşk Festivali” 31 Ocak’ta başladı. Ay boyunca on farklı mekânda, gerçekleştirilecek sergiler, etkinlikler ve söyleşilerle “gerçek aşka tek bir gün yetmez” deniliyor… Festivalin bu yılki teması Martin Luther King’in evrensel konuşmasının başlığı olan “I Have a Dream” yani “Bir Hayâlim Var.”

Festivalin küratörü Işık Gençoğlu “Biz, iyiliğin paylaşıldıkça çoğalacağına, aşka sıkı sıkı tutununca iyiliğin kazanacağına inanıyoruz” diyor ve ekliyor “iyiler konuştukça, doğru yapılanlar fark edildikçe, daha iyi, daha güzel ve daha doğrusunu yapmak için mücadele edenler artacak. 360 Dereceden Aşk Festivali, bu amaçlara yürekten inanan destekçileri sayesinde on yıldır yoluna devam ediyor. Festival, görsel sanatlardan gastronomiye çok farklı disiplinleri içinde barındırıyor… Festival danışmanı Sayın Pınar Kartal Timer de, festivalin yapılanmasını şekillendiren isimlerin başında geliyor.”

Festivalin ilk etkinliklerinden 10×10 Sergi Serisi “Hayâlperest / I am a Dreamer” sergisinin açılışı, Istanbul Concept Gallery’de yapıldı…Yılda üç defa gerçekleştirilecek 10×10 Sergi Serisi’nin ikincisi olan sergide Andreas Georgiadis, Elif Çatlıoğlu, Elifka, Leyla Ersin Ekmekçiler, Meral Değer, Neşe Çoğal, Nihal Gündüz, Semra Özümerzifon, Tan Taşpolatoğlu ve Ümit Ünal’ın “Ben Bir Hayâlperestim” temasıyla ürettiği 10’ar çalışmasından oluşan 100 eser sunuluyor…
10X10 Sergi Serisi'nin özelliklerinden biri, her sanatçının sadece bir defa bu sergiye katılabilir olması. Sanatçılardan alınan birer hibe eser ile oluşacak Istanbul Concept Koleksiyonu’nun Gençoğlu’nun 2023 hedefli müze girişiminin ilk adımlarından biri olması planlanıyor...
Önümüzdeki günlerin etkinlikleriyle ilgili bilgiyi, https://www.facebook.com/360ask/ adresinden öğrenmek mümkün…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar