2001 krizinden bu yana Türkiye geleceğini arayan organizasyon: Forum İstanbul

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

2001 krizi döneminde Şeref Özgencil’in çağrısıyla bir araya gelip, 2023 yılında Cumhuriyet'in 100. yılında görmek istediğimiz Türkiye için her yıl ekonomiden, ticarete, eğitime, kurumsal yapıya yapılması gerekenleri ele alan toplantılar düzenleme kararı aldık. Her yıl seçilen konular üzerine yerli ve yabancı uzmanların yer aldığı Forum İstanbul toplantılarını düzenlemeye başladık. Bu dar Fidyak Araştırma Grubu'nda Yavuz Canevi, Zekeriya Yıldırım, Gazi Erçel, üngör Uras Prof. İlter Turan ve Mehmet Gül gibi isimler vardı...

Forum İstanbul bu yıl 16. toplantısını "Türkiye geleceğini yeniden tasarlıyor" başlığı altındaki oturumlarla, dün ve bugün gerçekleştiriyor. Yerli ve yabancı uzmanlar "Dünyada ve Türkiye’de yeni dönem", "Gümrük birliğinin güncellenmesi", "Türkiye Varlık Fonu ve dünya uygulamaları", "Finansal sistemin geleceği ne olacak", "Savunmada stratejik yenilikler neler olmalı" başlıklı oturumlarda görüşlarini açıklıyor/açıklayacaklar.

Dün toplantının açış konuşmaları sırasında Forum İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi, "Türkiye, Türkiye’de ve dünyada yaşanan siyasi ve ekonomik krizlere rağmen 2013 hedeflerinden vazgeçmedi. Tarihsel büyüme hızımızı oluşturmak için yeni hikayeler yazmamız gerekir. Girişimcilik ruhu, siyasi istikrar, kredi notu, ve ekonomik gelişmeye önem vermeliyiz"dedi.

Açılışta konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise "Bu forumu 15 yıldır destekliyoruz. Bu forum 2023 vizyonuna ışık tutmak için önemli görevler üslendi. Etrafımıza baktığımızda Türkiye’nin geleceğini şekillendiren gelişmeler oluyor. Biz bunlarla 2023 hedeflerimize emin adımlarla yürüyoruz" görüşünü ortaya koydu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise "Forum İstanbul beslenme alanıdır, geleceğe dair fikirlerin ve paylaşımlar burada gerçekleşti" dedikten sonra, "Fasoncu görülen bir ülke olarak artık kendi hikayesini yazabilen bir ülkeye geçmek zorundayız. Bu coğrafyada bilgi üretilmeli. Türkiye bilgi üreten, tüketen ülkelerden biri olmalı. Yeni oluşumları gördükçe ümitleniyorum. 2017 yeni bir atılım yılı olacak. Türkiye’yi özel sektör eliyle büyütmeliyiz. İhracata dayalı bir büyüme gerçekleştirmek zorundayız. Bunu yaparken verdiğimiz desteklerde daha agresif davrandık. Dünyanın en iddialı teşvikleri Türkiye’de . Her yıl 1 milyon istihdam yaratmak zorundayız. Bunun için yüzde 6’nın üzerinde büyümeliyiz" değerlendirmesini yaptı.

Açılış konuşmaları sonrası, "Türkiye’de ve dünyada yeni dönem başlıklı İlter Turan’ın yönettiği oturum yapıldı. Bu oturumda Al Sharq Forum yöneticisi Wahan Khanfar, gezeteci Metehan Demir, Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ve enerji uzmanı Mehmet Övütçü katıldılar. Toplantı bu oturum sonrası yeni oturumlarla sürdü. Bugün de devam edecek.

Forum İstanbul toplantısında bu yıl da 2023’e doğru ülkemizin geleceği konu ediliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar