2017 Alman ekonomisi yenilikleri

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Dünya ekonomisindeki yavaş büyüme Çin ekonomisini doğrudan ilgilendirse de yine yüksek hızda büyüme orada sürüyor. Önemli aktörlerden olan Alman ekonomisinin ise temelleri sağlam atılmış durumda. Bu ülkenin her sathında standardizasyonların azami ölçülerde uygulamakta olduğu anlaşılıyor. Kurallara uyma ekonomide de tüm hızıyla sürüyor. Dünyanın en önemli otomobil markalarının satışı bile devasa zenginlik getiriyor. Zengin ekonomide 2017 yeniliklerle yoluna devam ediyor. Türkiye’nin dış ticareti açısından en önemli partnerlerden olan Almanya bu yıl vergilerde indirime gidiyor. Vergiden muaf olan gelir seviyesi 8 bin 652 eurodan 8 bin 820 çıkarılıyor. Bir sonraki yıl bu rakam 9 bin euroya çıkarılıyor. Çocuk parası iki yıl içinde kademeli olarak arttılıyor. Bu yıl İlk iki çocuğa 192 euro ödeme miktarı 2018 de 200 euroya çıkarılıyor. Üçüncü çocuğa 200 euro ve sonraki çocuklara 225 euro ödeme yapılıyor.

Asgari ücrete zam yapılıyor. Ayda 55 euroluk artış sağlanıyor. Yeni yapalacak hayat sigortalarında garanti faiz oranı 1.25’den 0.90’a düşürülüyor. Faiz oranları 1-2 yıllık bantta olduğu için konut söktörü çok hızlı büyüyor. Elektrik biraz pahalanıyor. Telefon ücretlerinde ise önemli düşüşler olacağı anlaşılıyor. Bakım sektörüne önemli avantajlar sağlanıyor. Bakım sektörünün kapsamı ve derecelendirmesi genişletiliyor. Yaşlı işçilerin emekliliği kolaylaştırılıyor. Emeklilik sigortası primleri arttırılıyor. Mevcut resmi tatillere bir yenisi ekleniyor. 31 Ekim’de kutlanan Reformationstag adlı dini bayramın 500. yılı olması münasebetiyle tatil ilan ediliyor.

Bu arada Türkleri ilgilendiren bir konu da Türkiye’de emekli olma hakkıdır. Yurtdışında borçlanma suretiyle emeklilik hakkını elde edenlerden Yurtdışında çalışmayanlar emeklilik maaşlarını almakta iken halen çalışmakta olanlar da dava yoluyla bu hakkı elde edebiliyorlar.
Almanya’da işsizlik prim oranı yüzde olarak 3, emeklilik sigortası prim oranı 18.7 -hastalık sigortası prim oranı 14.6- bakım sigortası prim oranı 2,6 olarak uygulanıyor. Ekonomi ve dış ticaret verileri zaten yüksek seviyelerde seyrediyor. Avrupanın motoru Alman ekonomisi yükselişini ve refahı tabana yayma anlayışını sürdürüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar