2018 altın yılı olabilecek mi?

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

2017’nin son FOMC toplantısında FED, önümüzdeki yıl üç faiz artışı daha yapacağını duyurdu. Ancak piyasalarda FED’in bu sözünün arkasında durup durmayacağına dair şüpheleri devam ediyor. Bunun öncelikli sebebi olarak enflasyon verisinin bir türlü hedeflenen seviyeye gelmemesi gösteriliyor. FED ise olumlu sinyaller vermeye devam eden istihdam verisine güvenerek bu istihdam artışının enflasyona eninde sonunda yansıyacağı görüşünde. Piyasalar temkinli tavrını koruyarak 2018’in ilk verilerini merakla bekliyor. Bu süreçte kıymetli maden tarafında alış yönünde seyir izlemeye devam edeceğiz.
 
FED’in ekonomi yönetimi 2014 yılından beri görevinin başında olan Janet Yellen tarafından yürütülüyordu ve Şubat 2018 itibariyle mevcut başkanın görev süresi son bulacak. Yellen görevine devrederken 2014 yılında başkanlık mesaisine başlamadan misyonlarından en temeli olan istihdam sorununu çözerek görevini devrediyor, ancak enflasyon yeni yönetim için çözülmeye bekleyen sorun olarak masada duruyor. Yeni Başkan Jerome Powell görevine başlamasına sayılı günler kalmışken, piyasalarda FED’in faiz politikasının değişeceğine dair bir beklenti yok. Powell’i piyasalar güvercin veya şahin olarak değerlendirmekten çok ortada olduğunu düşünüyor, ancak yeni başkanın Şubat ayında görevini devraldıktan sonraki söylemleri önemli. Başkan Trump ABD vergi sisteminin son 30 yılın en radikal değişikliklerini öngören yasa tasarısını meclisten geçirmeyi başarırken 2018 yılında beklentiler yeni yasayla birlikte ABD ekonomisinin büyüme ivmesini artırarak devam etmesi. Bu yüzden Powell yeni görevini başlarken hızla büyüyen bir ekonomi, işsizlik sorunu neredeyse çözülmüş bir istihdam piyasası devralıyor. Ancak diğer taraftan vergi indirimini hedefleyen yasayla artan bir cari açık, canlandırılmayı beklenen bir enflasyon onu bekliyor. Bu geçiş süreci yaşanırken dolarda yaşanacak olası kayıplar altını fiyatlarına pozitif yansıyacaktır.
 
Bir diğer taraftan dünyanın yeni küresel tehdidi Kuzey Kore’nin, yeni yılda da diplomasi yolundan yürütmeyeceği beklentileri piyasalarda hakim. Tehditlerine ve taciz atışlarına devam etmesi durumunda ABD ile birlikte dünyanın geri kalanının ne tepki vereceği merak konusu. Trump, Kuzey Kore’nin daha önceki tehditlerine karşın “ateş ve öfkeyle” karşılık vereceğini duyurmuştu. Bu gelişmeler doğrultusunda jeopolitik risklerin desteğini arkasına alacağını düşündüğümüz altın ve diğer kıymetli madenlere ait 2018 yılı fiyat tahminlerimizi sizler için rakama döktük.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar